Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2023 16:56
Čas čtení 1:39
Ilona Hobzová

„Hlas mého otce vycházel z cizího obličeje.“ Vědci varují, že po covidu mohou mít lidé problém s rozpoznáváním tváří

„Hlas mého otce vycházel z cizího obličeje.“ Vědci varují, že po covidu mohou mít lidé problém s rozpoznáváním tváří
Zdroj: Unsplash.com
ZAHRANIČÍ KORONAVIRUS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Naše studie poukazuje na problémy s orientací a rozpoznáváním obličejů, které může koronavirus způsobit. Je to něco, co by si lidé, zejména lékaři i další zdravotníci, měli uvědomit,“ uvedli autoři studie.

Vědci zřejmě objevili nový, dosud nepopsaný důsledek onemocnění COVID-19. Jejich případová studie naznačila, že do širokého seznamu zdravotních problémů, které koronavirus způsobuje, lze řadit i takzvanou prosopagnosii neboli obličejovou slepotu. O studii publikované v časopise Cortey informoval web Science Alert. 

Případů může být mnohem více, myslí si vědci

Příznak se v souvislosti s koronavirem objevil u ženy, které byla nemoc diagnostikována v březnu 2020. Onemocnění se jí následně vrátilo ještě jednou. Později zjistila, že má problém s rozpoznáváním tváří. „Hlas mého otce vycházel z cizího obličeje. Tváře jsou v mé hlavě jako voda,“ citoval ženu, jež se kvůli ochraně soukromí představila pod jménem Annie, server New York Post. Annie popsala, že zapamatovat si něčí tvář je pro ni nyní stejné, jako kdyby po jediném zhlédnutí musela napsat čínský znak, který nikdy předtím neviděla. 

Doporučeno
„Vždyť se ti to líbilo.“ Mluvili jsme se ženami, které pod vlivem alkoholu prožily negativní sexuální zkušenost „Vždyť se ti to líbilo.“ Mluvili jsme se ženami, které pod vlivem alkoholu prožily negativní sexuální zkušenost 3. března 2023 6:00

Annie se živí jako umělkyně. Zatímco před onemocněním se během malování dívala na předlohu jen každých patnáct až třicet minut, nyní to prý musí dělat neustále. Kromě toho má po prodělání koronaviru potíže také s orientací ve známém prostředí. „Kombinace problému s rozpoznáváním tváří a potíže s orientací, které Annie měla, nás zaujala. Tyto dva příznaky se totiž často objevují po poškození mozku nebo poruše vývoje,“ uvedli vědci. Cévní mozkovou příhodu v případě Annie podle vědců vyloučit nelze. 

Prosopagnosie (známá také jako obličejová slepota) je neurologická porucha charakterizovaná neschopností rozpoznávat obličeje. Termín pochází z řeckých slov tvář a nepoznání. Nesouvisí s poruchami nebo ztrátou paměti, zhoršením zraku ani poruchami učení. Předpokládá se, že jde o vrozenou poruchu nebo problém, který vzniká poškozením mozku v průběhu života.

Bez ohledu na konkrétní mechanismus vzniku příznaků se podle vědců jedná o další příklad toho, jaké neurologické problémy může COVID-19 v dlouhodobém horizontu zapříčinit. „Naše studie poukazuje na problémy s orientací a rozpoznáváním obličejů, které může koronavirus způsobit. Je to něco, co by si lidé, zejména lékaři i další zdravotníci, měli uvědomit,“ citoval sever Science Alert autory studie, které se účastnilo více než padesát lidí. Potíže s identifikací známých obličejů měla po prodělání infekce většina z nich. Někteří také uváděli znatelné neurologické potíže při vykonávání činností, které jim dříve připadaly snadné. 

Doporučeno
Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou 31. srpna 2023 10:52

„Ví se, že existují široké kognitivní problémy, které může koronavirus způsobit, u Annie ale pozorujeme závažné a vysoce selektivní problémy,“ okomentoval studii neurolog a jeden z autorů studie Brad Duchaine. Lidí s podobnými potížemi po prodělání koronaviru může být podle něj mnohem více. Závěr studie naznačil, že by se prosopagnosie mohla přiřadit na seznam neurologických potíží, které se u lidí v důsledku nemoci objevují.

Domů
Sdílet
Diskuse