Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
6. března 2023 9:35
Čas čtení 1:02

Duševní zdraví mladých se zhoršilo. Nevycházejí s rodinou a častěji se nemohou spolehnout ani na přátele

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Duševní zdraví mladých se zhoršilo. Nevycházejí s rodinou a častěji se nemohou spolehnout ani na přátele
Zdroj: Unsplash/Fernando

Pandemie covidu-19 výrazně ovlivnila psychické zdraví a vztahy lidí na celém světě, a to zejména těch mladších. Vyplývá to z celosvětového výzkumu neziskové organizace Sapien Labs.

Organizace Sapien Labs na začátku března publikovala rozsáhlou výroční zprávu o stavu duševního zdraví na světě s názvem The Mental State of the World in 2022. Pomocí odpovědí, které poskytlo téměř 500 tisíc lidí ze 64 zemí světa, výzkumníci vypočítali takzvaný kvocient duševního zdraví. Ten se za poslední dva roky snížil a stále nevykazuje žádné známky růstu. Podle autorů je to způsobeno globální pandemií covidu-19, která narušila vztahy mezi lidmi. Průměr kvocientu duševního zdraví má hodnotu 64 bodů ze třísetbodové stupnice. 

6. března 2023 8:30 Čas čtení 3:58 Uvěznění medvědi v hradních příkopech trpí, míní obránci, kteří zveřejnili smutné video. Podle chovatelů je všechno v pořádku Uvěznění medvědi v hradních příkopech trpí, míní obránci, kteří zveřejnili smutné video. Podle chovatelů je všechno v pořádku

Mladí dospělí jsou podle průzkumu ve srovnání se staršími generacemi až pětkrát náchylnější k problémům s duševním zdravím. „Tento trend, který byl patrný již před pandemií, ukazuje spíše na dramatický pokles duševní pohody s každou mladší generací než na nárůst pohody s věkem,“ poznamenali autoři studie.

Mladým lidem chybí pevné mezilidské vztahy

Lidé ve věku 18 až 24 let vykazují také nižší „sociální já“, což je ukazatel, který měří, jak vnímáme sami sebe a naši schopnost udržovat vztahy. Příslušníci této věkové kategorie častěji nevycházejí s rodinnými příslušníky, trápí je konflikty i nedostatek bezpodmínečné lásky rodičů.

4. března 2023 17:51 Čas čtení 0:42 VIDEO: Emily Ratajkowski přišla na přehlídku Loewe oblečená jen v květu anturie VIDEO: Emily Ratajkowski přišla na přehlídku Loewe oblečená jen v květu anturie

Mladým lidem chybí i přátelé, na které by se mohli spolehnout a kteří by je v nouzi podpořili. Právě lidé se špatnými rodinnými vztahy a bez blízkých přátel mají desetkrát vyšší pravděpodobnost, že budou trpět významnými psychickými problémy než lidé s mnoha blízkými rodinnými vazbami a přátelstvími. „Tato data naznačují, že jsme dosud plně nedocenili hluboce vztahovou povahu lidské psychiky. Jakkoli se můžeme domnívat, že jsme každý z nás nezávislý, naše pohoda má hluboce vztahovou povahu,“ uvedla Tara Thiagarajan, která organizaci Sapien Labs založila.

Domů
Sdílet
Diskuse