Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2023 13:24
Čas čtení 1:14
Radim Šlechta

Drogy kreativitě nepomáhají, naopak jí mohou uškodit, tvrdí vědci

Drogy kreativitě nepomáhají, naopak jí mohou uškodit, tvrdí vědci
Zdroj: Wikimedia Commons/Drug Enforcement Administration/volně k užití
NEWS DROGY DUŠEVNÍ ZDRAVÍ UMĚNÍ
Uložit Uložené

Vědecký tým z Univerzity v Essexu a berlínské Humboldtovy univerzity varuje před romantizací drog jako podpory kreativity. Ve skutečnosti jí prý mohou ubližovat.

Spojení drog a umění vnímáme již po desetiletí. Vzpomínáme na prokleté básníky, surrealisty, beat generation nebo významné rockové muzikanty. Snadno se dá odvodit, že užívání drog dává kreativitě umělců a umělkyň volný průchod, nebo ji dokonce ještě podpoří. Podle vědců ale drogy ve skutečnosti kreativitu nepodporují, naopak jí dokáží ublížit. Informuje o tom The Guardian.

Vědecký tým z Univerzity v Essexu a berlínské Humboldtovy univerzity věnoval pozornost průzkumu uživatelů psilocybinu, který je populární především u kreativních pracovníků Silicon Valley. Ti uváděli, že se po použití drogy cítí kreativnější, ale jejich výkony byly ve skutečnosti o poznání horší.

Doporučeno
Pražští policisté zastavili muže, který vezl kokain v trenkách Pražští policisté zastavili muže, který vezl kokain v trenkách 22. března 2023 13:18

„Nápady vzniklé pod vlivem se často zdají být nesourodé nebo se později nehodí jako řešení. Vzhledem k četným vedlejším účinkům spojeným s užíváním drog je vědecky neopodstatněné doporučovat jejich konzumaci ve snaze o zvýšení tvůrčího výkonu,“ řekla spoluautorka výzkumu Jennifer Haase.

Umělci by nemuseli souhlasit

Dodala ale, že chápe, že někteří umělci by nemuseli souhlasit. Určitý vliv prý mohou vnímat v užívání psychedelik, které byly základem nového alba Harryho Stylese, a pracoval s nimi také producent Jon Hopkins. Užívání drog se podle profesorky literatury Rony Cran romantizuje již několik desítek let.

Harry Styles.
Harry Styles. Zdroj: Getty Images/Helene Marie Pambrun

„Kontrakultura šedesátých let a její předchůdkyně v letech padesátých byla také kulturou pití a drog,“ řekla deníku The Guardian. Levné nájmy podle ní umožňovaly umělcům trávit čas společenským setkáváním v barech, na večírcích a v klubech. Drogy se následně spojily především s rokenrolovou hudební scénou a o jejich používání mluvili The Beatles nebo Bob Dylan.

Paul Hanel z katedry psychologie na Univerzitě v Essexu ale poznamenal, že drogy na kreativitu nemají skutečně žádný vliv. „V médiích slýcháme o lidech, kteří úspěšně zvyšují svou kreativitu pomocí drog, ale neslyšíme o příkladech, kdy si někdo vzal drogu a omdlel, a proto byla jeho kreativita nižší,“ okomentoval problematiku Hanel. Daleko více podle vědců pomůže nastartovat kreativitu meditace, péče o duševní zdraví, konzumace kultury nebo cestování.

Domů
Sdílet
Diskuse