Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je vytvořen v rámci mediální spolupráce se společností Liftor.
1. dubna 2023 12:00
Čas čtení 3:00
Radim Šlechta

Vyzkoušeli jsme polohovatelný stůl Liftor. Vyplatí se do něj investovat?

ZAJÍMAVOSTI DESIGN INTERIÉRU ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Polohovatelné stoly se stávají stále populárnějšími, jeden z nich jsme vyzkoušeli i v redakci, abychom zjistili, jestli se do něj vyplatí investovat.

Přestože rádi sportujeme a trávíme volný čas pohybem, nedá se říct, že bychom žili v moderním světě tak, abychom svoje všední dny mohli označit za velmi aktivní. Do práce jezdíme MHD nebo autem, tam minimálně osm hodin sedíme, abychom se po splnění povinností vydali domů – opět hromadnou dopravou, případně vozy. Netrávit drtivou většinu svého života vsedě je přitom nedílnou součástí aktivního života.

Doporučeno
5 skvělých fitness aplikací do mobilu: Cvič doma zdarma, rychle a efektivně 5 skvělých fitness aplikací do mobilu: Cvič doma zdarma, rychle a efektivně 22. února 2023 8:30

Střídat během práce polohy by mělo prospívat zdraví a do jisté míry i zvyšovat produktivitu a efektivitu práce. K tomu, abychom nemuseli trávit svoje pracovní dny přikovaní k židli a shrbení u počítače, pomáhají i polohovatelné stoly. Vyzkoušeli jsme Liftor Expert, abychom zjistili, jestli se do něj vyplatí investovat.

Liftor
Zdroj: Liftor

Stůl sestavíš do dvou hodin

Podobně jako nábytek z obchodních řetězců si budeš muset svůj Liftor nejprve sestavit. A ano, nábytek s motorem s sebou nese i určitý punc moderní technologie a může vzbuzovat pocit, že potrvá týden, než ho dáš dohromady. Rychle jsme se ale přesvědčili o opaku. Ke stolu dostaneš i podrobný návod, imbusy a všechny potřebné šroubky. Jediné, čím se musíš vybavit, je šroubovák nebo aku vrtačka, pomocí které připevníš desku k nohám. Když máš ale všechno vybavení k dispozici, zabere ti montáž něco mezi hodinou až dvěma – stačí postupovat podle zmíněného návodu, případně se podívat na některé z vysvětlujících videí na YouTube.

Doporučeno
Dvě Češky si samy postavily domek z kontejneru. Zvládne to každý a levně, říkají „holky, které staví“ Eva a Anička Dvě Češky si samy postavily domek z kontejneru. Zvládne to každý a levně, říkají „holky, které staví“ Eva a Anička 24. března 2023 10:00

Když jsme stůl sestavili, zajímalo nás, jak bude stabilní, jak bude vypadat a především jak se u něj bude pracovat. Model Expert má dva motory, nosnost 125 kilogramů a nastavit lze až do výšky 123 centimetrů. Na klasický set-up monitoru, počítače, poznámkového bloku a hrníčku s kávou tedy bohatě postačí a fungovat bude, i když na něj vyskládáš základní nářadí. Co se výšky týče, 123 centimetrů by mělo vyhovovat většině lidí. Měřím přibližně 185 centimetrů, a když stojím, Liftor mám běžně ve výšce mezi 100 a 110 cm. 

Liftor, stůl
Zdroj: Refresher

Kromě manuálního nastavení výšky můžeš stůl naučit zapamatovat si tři přednastavené pozice a následně jen přepínat mezi nimi. Samotná změna výšky trvá několik sekund, a ať už využiješ své vlastní presety, nebo ji budeš chtít upravit manuálně, pohyb desky je plynulý, takže i hrníček s kávou mohl na stole zůstat, aniž bychom se strachovali o počítač. I během práce je deska stolu stabilní, a i když má Liftor „pouze“ dvě nohy, monitor se otřese jen minimálně. Po technické stránce tedy náš Liftor funguje přesně tak, jak bychom očekávali.

Navíc i dobře vypadá a v obchodě si můžeš zvolit takovou variantu, která ti nejlépe sedne do kanceláře i domů. Povrch desky i nohy snadno setřeš vlhčeným ubrouskem, tedy co se údržby týče, nevyžaduje Liftor v porovnání s běžnými stoly žádné speciální postupy.

Liftor ti pomůže, otázkou je, jestli pomoci chceš

Daleko důležitější otázkou je jeho samotné používání. Komplikace, která při něm může nastat, vychází spíše ze strany uživatele než produktu. 

Když se mi podařilo pečlivě si hlídat změnu výšky, rozhodně jsem měl pocit, že pracuji efektivněji.

Přestože ti časovač sem tam připomene, že je vhodné změnit polohu, stůl už za tebe nevytáhne a je rozhodně na tvé vůli, jestli se donutíš k tomu, aby sis k práci stoupl*a. A vzhledem k tomu, jak moc jsme zvyklí na pohodlné sezení a shrbená záda u notebooku, se ti jednoduše nebude chtít stoupnout do vzpřímené polohy jen tak.

Liftor, stůl
Zdroj: Refresher

Na druhou stranu se rozhodně vyplatí zapojit svou vůli a jednou za hodinku polohu prostě změnit. Když se mi podařilo pečlivě si hlídat změnu výšky, rozhodně jsem měl pocit, že pracuji efektivněji. V momentě, kdy jsem u práce stál, jsem neměl takové tendence prokrastinovat, jako když jsem seděl shrbený u stolu. Podobný efekt mělo i nastavení stolu do vhodné výšky vsedě tak, abych na obrazovku koukal kolmo. Po skončení pracovní doby jsem navíc v porovnání s obvyklým sezením necítil takovou ztuhlost a ze stání v součtu přibližně poloviny dne jsem cítil příjemnou únavu.

Liftor, stůl
Zdroj: Refresher
TIP:
K lepšímu držení těla pomůže kromě samotného stolu i balanční židle Liftor Balance, kterou jsme testovali společně se stolem. Židle nemá opěradlo a představuje spíš podpěru, která uleví bederní páteři, zároveň tě ale donutí používat střed těla, čímž ti usnadní sedět rovně, pokud na to nejsi zvyklý*á.
Doporučeno
Velký zdravotnický přehled: Na tyhle preventivní prohlídky máš nárok zdarma Velký zdravotnický přehled: Na tyhle preventivní prohlídky máš nárok zdarma 30. března 2023 11:00

Investovat do polohovacího stolu se tedy vyplatí, nicméně drobné „ale“ tu je. Záleží na tom, co od stolu očekáváš. Pokud se rozhodneš si jeden takový pořídit, je potřeba počítat s tím, že zlepšení soustředění, držení těla nebo úlevu od bolesti zad k němu zdarma nedostaneš. Záleží jenom na tobě, do jaké míry jeho benefity využiješ. Pokud ale budeš dodržovat „doporučená“ pravidla a hlídat si změnu poloh, Liftor ti ke všemu jmenovanému určitě může dobře pomoci.

 
Domů
Sdílet
Diskuse