Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
14. dubna 2023 11:00
Čas čtení 3:36

Kde parkovat v Praze zdarma? Známe odpověď

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Kde parkovat v Praze zdarma? Známe odpověď
Zdroj: Flickr/Foto Piráti Praha/volně k použití

Chystáš se do Prahy na výlet nebo v hlavním městě bydlíš a hledáš místo, kde můžeš zdarma zaparkovat? Poradíme ti.

Ať už se do Prahy chystáš na výlet, nebo v ní bydlíš, ale nemáš zřízené trvalé bydliště, pravděpodobně budeš řešit, kde zaparkovat svoje vozidlo (pokud nějaké máš). Na většině území byly zřízeny modré parkovací zóny, a pokud nemáš oprávnění v nich parkovat, za hodinu parkování zaplatíš i 60 korun. Kde zaparkovat a nemuset kvůli tomu sahat hluboko do peněženky? Známe odpověď.

10. dubna 2023 6:00 Čas čtení 5:18 Celebrity jej zneužívají k rychlému a snadnému hubnutí. Nedostatek ozempicu už hlásí i české lékárny Celebrity jej zneužívají k rychlému a snadnému hubnutí. Nedostatek ozempicu už hlásí i české lékárny

Modré zóny stojí peníze. Zdarma jsou jen některé, a to jen o víkendu

Parkování v Praze je složitější, neboť je podmíněno modrými zónami. Ty jsou určeny lidem, kteří v hlavním městě bydlí, mají v něm trvalé bydliště a za to, aby mohli v modrých zónách neomezeně parkovat, platí poplatek 1200 korun ročně. Takové parkovací oprávnění je však vydáváno pouze na oblast, v níž osoba žije, takže ani ona nemůže parkovat, kde se jí zachce. 

Zóny se dělí na modré, fialové a oranžové. V modré zóně může parkovat i návštěvnictvo Prahy, avšak za hodinu parkingu zde zaplatí 60 korun a stát v ní může maximálně tři hodiny mimo centrum a hodinu v centru. 

Co se fialové zóny týče, ta je tzv. smíšená. Parkovat v ní mohou jak lidé bydlící v jejím okolí, tak návštěvnictvo, které za hodinu parkování zaplatí 20 až 40 korun. Výhodou fialové zóny je, že parkování v ní není časově omezené a zaparkované vozidlo zde můžeš nechat i 24 hodin. 

Poslední zónou je oranžová, která je přímo určená pro návštěvnictvo. Oranžové zóny jsou povětšinou umístěny v oblasti nemocnic a úřadů a stát v nich můžeš tak dlouho, jak je uvedeno na ceduli označující tyto zóny. Cena parkování v oranžové zóně se liší podle její lokality, ale v průměru se jedná o 100 korun. 

27. dubna 2024 9:00 Čas čtení 7:56 Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu

Pokud se chystáš na výlet do Prahy a nevadí ti parkovat na placeném stání, doporučujeme ti stáhnout si dopředu appku MPLA, jež ti v reálném čase ukáže, ve které zóně zrovna parkuješ, a zároveň si jejím prostřednictvím můžeš ihned zakoupit lístek. Rozhodně se vyvaruj parkování v Praze bez zaplacení, ulicemi v pravidelných intervalech projíždí vozy, které scanují poznávací značky, a snadno se tak může stát, že ti pár dní po výletu přijde pokuta.

Aplikace ti pomůže ještě v jedné věci. Některé parkovací zóny totiž bývají o víkendu zdarma a díky přehledné mapě můžeš zjistit, které to jsou a kde můžeš zaparkovat bezplatně. 

Řešením jsou obchodní centra, která jsou však limitující

Pokud za parkování nechceš utrácet peníze, můžeš zaparkovat zdarma v jednom z obchodních center. Bezplatné parkování je však omezeno časem, ale v některých centrech můžeš požádat i o prodloužení tohoto času.

Městská oblastObchodní centrumVšední denVíkendCena za další hodinu parkování
Praha 3OC Atrium Flora1 hodina zdarma3 hodiny zdarma50 korun za hodinu
Praha 4OC Novodvorská Plazazdarmazdarmazdarma
Praha 4OC Westfield Chodov3 hodiny zdarma3 hodiny zdarma50 korun za hodinu
Praha 4OC DBK Budějovická2 hodiny zdarma3 hodiny zdarma50 korun za hodinu
Praha 4OC Arkády Pankrác2 hodiny zdarmazdarma40 korun za hodinu
Praha 5OC Nový Smíchov1 hodina zdarma5 hodin zdarma60 korun za hodinu
Praha 5OC Galerie Butovice3 hodiny zdarma5 hodin zdarma30 korun za hodinu
Praha 5OC Metropole Zličín3 hodiny zdarma5 hodin zdarma50 korun za hodinu
Praha 5OC Homepark Zličínzdarmazdarmazdarma
Praha 6OC Šestkazdarmazdarmazdarma
Praha 7OC Stromovka2 hodiny zdarma2 hodiny zdarma50 korun za hodinu
Praha 7OC Pražská tržnice (Holešovice)1 hodina zdarma1 hodina zdarma40 korun za hodinu
Praha 8OC Krakov2 hodiny zdarma2 hodiny zdarma30 korun za hodinu
Praha 9OC Centrum Černý Most4 hodiny zdarma4 hodiny zdarma50 korun za hodinu
Praha 9OC NC Fénix3 hodiny zdarma5 hodin zdarma50 korun za hodinu
Praha 9OC Galerie Harfa2 hodiny zdarma2 hodiny zdarma100 korun za hodinu
Praha 10OC Eden3 hodiny zdarma3 hodiny zdarma40 korun za hodinu

Zdarma zaparkuješ na kraji Prahy

Zdarma pak můžeš zaparkovat také na kraji Prahy. Městské části Troja v Praze 8, Chodov a Háje v Praze 11, Stodůlky, Řeporyje, Jinonice a Radlice v Praze 13 zatím nemají zavedené poplatky za parkování, a nejlepší tak bude zaparkovat v těchto oblastech a do centra Prahy dojet pohodlně městskou hromadnou dopravou. 

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Parkování zdarma pak najdeš také v Podolí, na Spořilově, v Zahradním městě, Hodkovičkách, Krči či v okolí Bulovky. Dobrou zprávou je, že bezplatná parkovací místa se nacházejí také v širším centru, například v ulici Diskařská pod Velkým strahovským stadionem (zhruba 50 parkovacích míst), v ulici Kutvirtova u metra Radlická (cca 100 parkovacích míst) nebo v oblasti kolejí Strahov (500 parkovacích míst). 

Pořiď si appku a zjisti, kde v centru parkovat zdarma 

V případě, že nechceš cestovat po Praze městskou hromadnou dopravou a nevadí ti hledáním volného místa zabít nějaký ten čas, můžeš zkusit zajet autem do centra a najít ulici, kde modré zóny zatím nejsou. Ano, takové ulice opravdu existují a jde jen o to, setrvat a hledat. I s tím ti mimochodem pomůže appka MPLA, v níž snadno uvidíš, které ulice nejsou zbarveny modrou, fialovou nebo oranžovou barvou, a parkování v nich je tedy zdarma.

Nemáme zmapovanou celou Prahu, ale kupříkladu ve Vršovicích jsou takovými bezplatnými ulicemi U Seřadiště, Magistrů, Nad Vinným potokem a další. V Holešovicích pak můžeš zaparkovat zdarma v ulicích V Přístavu, v Sanderově, v Plynární a v dalších. Jde jen o to, vytrvat a hledat.

Domů
Sdílet
Diskuse