Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. ledna 2024 13:39
Čas čtení 0:55
Karolína Fejtová

Česká automobilka přidá do aut ChatGPT. K dispozici bude už letos v několika modelech

Česká automobilka přidá do aut ChatGPT. K dispozici bude už letos v několika modelech
Zdroj: Škoda/propagační materiál
ČESKO AUTOMOBILOVÉ NOVINKY AUTOMOBILY ŠKODA
Uložit Uložené

Automobilka Škoda chystá nová vylepšení v podobě propojení hlasové asistentky s ChatemGPT nebo nových bočních světel.

Škoda do své hlasové asistentky Laury zařadí umělou inteligenci ChatGPT. Díky propojení budeš moct nově pomocí hands-free ovládat i obrazovku u čelního okna, navigaci, klimatizaci anebo získat odpovědi na všeobecné otázky. Hlasová asistentka se aktivuje povelem „OK, Lauro“ či tlačítkem na volantu.

Doporučeno
Netflix válcuje temná detektivka ze slovenských Tater, je nejsledovanějším seriálem Netflix válcuje temná detektivka ze slovenských Tater, je nejsledovanějším seriálem 15. ledna 2024 16:40

ChatGPT se v některých autech Škoda objeví od poloviny roku 2024. K dispozici bude pro modely Superb, Kodiaq, několik vybraných verzí modelu Enyaq a pro nové a modernizované modely Octavia. Funkce bude postupně přístupná i v dalších modelech koncernu Volkswagen.

Škoda, auto
Zdroj: Škoda/propagační materiál

V případě propojení s umělou inteligencí je důležitá také otázka bezpečnosti dat a soukromí, podle předsedy představenstva společnosti Škoda Auto Klause Zellmera je toto téma pro firmu prioritou. ChatGPT nebude mít žádný přístup k údajům o vozidle či k osobním informacím a všechny interakce budou hned po zpracování smazány.

Patent na boční světlo

Integrace ChatuGPT není jedinou novinkou, kterou Škoda chystá. Letos v lednu byl do databáze úřadu průmyslového vlastnictví zapsán její nový patent na boční světlo. To bude mít hned několik využití, bude fungovat jako směrovka, varovný blikač, osvětlení a zároveň bude umět bliknutím varovat ostatní řidiče, pokud se k autu přiblíží příliš blízko. Tím dokáže eliminovat mrtvý úhel například při změně pruhu.

Světlo bude umístěno na zadním sloupku s funkcí svítit oranžově, bíle anebo červeně. Bílé osvětlení se objeví při zařazení zpátečky, aby měl řidič lepší výhled na prostor kolem auta. Na novince pracoval vedoucí exteriérových designerů Karl Neuhold.

Domů
Sdílet
Diskuse