Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
5. května 2023 20:00
Čas čtení 2:31
Dominik Vetrák

RECENZE: Ghosted – Red Notice 2.0

RECENZE: Ghosted – Red Notice 2.0
Zdroj: Apple TV+
FILMY A SERIÁLY PROGRAM APPLE TV+
Uložit Uložené

Režisér filmů Eddie the Eagle a Bohemian Rhapsody zkouší akční žánr, zůstávat by při něm ale neměl.

Cole (Chris Evans) je americký farmář, který jednoho dne potká půvabnou Sadie (Ana de Armas). Padnou si do oka a prožijí spolu krásný den, který vyvrcholí sexem. Sadie ovšem Colea v následujících dnech ignoruje, to ho ale neodradí, a tak ji vyhledá v Londýně.

Tam ho unesou a on zjišťuje, že Sadie je agentka CIA a neozývala se mu, protože byla na misi. Cole se rázem zaplete do teroristické konspirace a musí spolupracovat jak se Sadie, tak i se samotnou CIA, aby dopadli padouchy a zabránili smrti tisíců lidí.

Jde o romantickou komedii mixnutou akčními sekvencemi, u které se tvůrci nerozhodli, která z těchto dvou identit snímku bude v popředí. Ghosted se dá přirovnat k béčkovější a odlehčenější verzi Mr. and Mrs. Smith, akorát bez sex-appealu Brada Pitta a Angeliny Jolie. Ana de Armas a Chris Evans mezi sebou nemají ani zdaleka takovou chemii a způsob, jakým oba herce režisér Dexter Fletcher (Bohemian Rhapsody, Eddie the Eagle) vedl, místy vyústil v nevýrazné dialogy a scény.

Ghosted
Zdroj: Apple TV+

Herci tak občas působí až příliš strojeně a některé scény vypadají uměle. Určité romantické prvky vůbec nefungují, jelikož z postav není cítit žádné přirozené sexuální napětí a věrohodné nejsou ani jejich vzájemné city. Diváci mají štěstí, že se na Chrise Evanse a Anu de Armas dobře dívá v jakékoliv situaci, protože to jediné film zachraňuje. Oba herci jsou nesmírně charismatičtí a přitažliví, takže se zdá být docela zvláštní, že z nich režisér Dexter Fletcher nedokázal vydolovat víc.

Doporučeno
PŘEHLED: Na co koukat v květnu? Společnost ti bude dělat návrat Bridgertonových nebo nové Star Wars PŘEHLED: Na co koukat v květnu? Společnost ti bude dělat návrat Bridgertonových nebo nové Star Wars 30. dubna 2024 9:30

Evans a de Armas se objevují téměř v každé scéně, takže mají dostatek prostoru na to, aby se po poněkud sterilním začátku romantické dějové linie sehráli, jejich chemie se trochu vylepšila a my si je po zbytek filmu na obrazovce mohli užívat. Hlavního záporáka ztvárnil Adrien Brody (Pianista), který dělal vše pro to, aby z průměrného scénáře vyždímal co nejvíce, a většinu času se mu to i dařilo.

Škoda jen, že druhý záporák v podání Tima Blakea Nelsona (The Incredible Hulk) nesehrál v příběhu větší roli. Jeho psychopatická osobnost byla mnohem zajímavější než tradiční role drsného mafiána ztvárněná Brodym.

Ghosted
Zdroj: Apple TV+

Průměrně působí i akční scény, které nejsou snad až na pár momentů ničím výjimečné a naplňují spíše průměrný hollywoodský standard. Po Johnu Wickovi 4 tohle však bude platit pro 99 % akčních filmů.

Kromě akčnosti a romantiky se tvůrci snažili také o humor, což se jim tu a tam překvapivě vydařilo (u podobného typu filmů je to velice ojedinělé). Obzvlášť dobré jsou cameo role některých hollywoodských hvězd, které se v kontextu daných scén nesmírně povedly.

Příběh filmu zavádí postavy do mnoha různých koutů Země, což funguje jako příjemné zpestření vizuálu. Bohužel ze začátku obraz působí až příliš digitálně i v momentech, kdy by tomu tak být vůbec nemělo.

Děj je podobně nelogický jako fungování samotné CIA, nad kterým se můžeme leda blahosklonně pousmát. S jiným přístupem Ghosted ani nedoporučujeme sledovat. Brát film jinak než s rezervou nejde, pokud si ho chcete alespoň do nějaké míry užít.

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší nové seriály v dubnu. Dorazí postapokalyptický Fallout i novinka s Iron Manem PŘEHLED: Nejlepší nové seriály v dubnu. Dorazí postapokalyptický Fallout i novinka s Iron Manem 1. dubna 2024 14:00

Tvůrcům se naneštěstí nepodařilo dostatečně využít charisma hlavních herců a nic lepšího nedokázali vymyslet ani v rámci finální akční sekvence, která se odehrává v jinak úžasném prostředí.

Ghosted
Zdroj: Apple TV+

Ghosted se v mnohém podobá Red Notice, akorát má daleko lepší a sympatičtější herce a rychleji odsýpá. Lépe zde funguje i humor a na rozdíl od Red Notice vytvořili tvůrci přece jen o maličko jedinečnější a nápaditější snímek (odkázat můžeme třeba na lokaci závěrečné akční scény). Nicméně stále si stojíme za tím, že je velká škoda, podobně jako je tomu u více aspektů filmu, že ani potenciál závěrečné části nedokázali tvůrci lépe využít.

Ghosted je průměrná akční komedie se dvěma oblíbenými herci, která neurazí, ale má štěstí, že vyšla na streamingu, a ne v kinech, protože za vstupenku by vážně nestála. S odřenýma ušima jí udělujeme šest bodů z deseti (ano, hodně milujeme Chrise Evanse a Anu de Armas).

Domů
Sdílet
Diskuse