Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2023 11:00
Čas čtení 2:29
Tereza Patočková

Bojkot piva Bud Light a značky Nike kvůli influencerce Dylan Mulvaney trvá už čtvrtý týden. Shrnujeme, co se stalo

Bojkot piva Bud Light a značky Nike kvůli influencerce Dylan Mulvaney trvá už čtvrtý týden. Shrnujeme, co se stalo
Zdroj: Getty Images
ZAHRANIČÍ NIKE TRANSGENDER OSOBY
Uložit Uložené

Bojkot značek Nike a Bud Light kvůli spolupráci s trans aktivistkou Dylan Mulvaney trvá už několikátý týden v kuse. Lidé střílí do plechovek a zapalují sportovní podprsenky. Co se stalo? Shrnujeme v článku.

Začátkem dubna poslala společnost Bud Light influencerce a aktivistce Dylan Mulvaney několik piv v rámci spolupráce na Instagramu. Mulvaney na oplátku, jak bývá u podobných spoluprací zvykem, na Instagramu zveřejnila krátké video, kde pivo pije. To by nebylo nic zvláštního, podobných sponzorovaných příspěvků se na sociálních sítích objevují miliony denně. Avšak zanedlouho poté, co bylo video venku, začaly internet zaplavovat rozhořčené reakce. Důvod? Mulvaney je trans.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dylan Mulvaney (@dylanmulvaney)

Trans problematika, která je v současné době v popředí americké kulturní války, po jediném videu zachvátila mnoho pravicových debat. Video však nebyl žádný start, spíše sloužilo jako nástroj k vybití si nenávisti, která vůči trans lidem v Americe panuje dlouhodobě. Značku Bud Light začali konzervativci kvůli jedinému sponzoringu „cancelovat“. Hudebník Kid Rock například do plechovky piva střílel ze samopalu a jiný hudebník Travis Tritt značku piva úplně zakázal na svém turné.

Vyjádření nevyjádření 

V pátek 14. dubna vydala zastřešující firma Anheuser-Busch dlouhé a velmi vlažné prohlášení svého generálního ředitele Brendana Whitwortha, které mnozí na internetu označili jako „nejvíce nic neříkající sdělení všech dob“.

Doporučeno
Sneakersy, které ti investici brzy oplatí. Vybíráme top 10 Jordanů, jejichž hodnota neustále roste, a poradíme ti, jak je koupit Sneakersy, které ti investici brzy oplatí. Vybíráme top 10 Jordanů, jejichž hodnota neustále roste, a poradíme ti, jak je koupit 18. března 2024 17:00

Ve vyjádření Whitworth uvedl, že je „zodpovědný za to, aby každý spotřebitel cítil hrdost na pivo, které vaří. Máme tisíce partnerů, miliony fanoušků a hrdou historii podpory našich komunit, armády, sportovních fanoušků a tvrdě pracujících Američanů po celém světě“. „Nikdy jsme neměli v úmyslu být součástí diskuse, která lidi rozděluje. Naším cílem je spojovat lidi u piva,“ dodal na závěr. Jeho vyjádření neuspokojilo absolutně nikoho. Ani ultrakonzervativní proudy, ani lidi, kteří stáli za Dylan. 

Dylan Mulvaney byla od té chvíle pro konzervativní Američany nepřítel číslo jedna a transfobové se nezastavili jen u piva. Do bojkotu se dostala také značka Nike, která měla spolupráci s Dylan chvíli před pivem. Ta už však bojkot od stejně smýšlejících lidí jednou zažila, když učinila svým ambasadorem hráče amerického fotbalu Colina Kaepernicka, který pokleknul při americké hymně. Udělal to jako gesto protestu proti policejnímu násilí na Afroameričanech. Dylan pro ně tentokrát propagovala sportovní podprsenky a legíny. 

„Je škoda, že taková ikonická americká společnost jde tak k šípku,“ napsala například v reakci na volbu ambasadorky Caitlyn Jenner, která je sama trans, avšak na ni samotnou z nějakého důvodu její vlastní odsudky neplatí. „Můžeme být inkluzivní, ale ne na úkor masové většiny lidí. Měli bychom mít trochu slušnosti a zároveň být inkluzivní,“ dodala Jenner, která se například sama stala ambasadorkou stereotypně ženských produktů, když byla tváří make-upové značky MAC. 

Dylan Mulvaney
Zdroj: Matt Winkelmeyer/Getty Images for The Recording Academy

Influencerka prolomila mlčení 

Nenávist se ani po čtyřech týdnech nezastavuje a internetem stále kolují videoklipy lidí, kteří pálí sportovní podprsenky a vylévají plechovky piva. Dylan se rozhodla dát tomu stopku a nyní po čtyřech týdnech prolomila své mlčení, aby se k celé kontroverzi vyjádřila. 

Doporučeno
Marvin prošel tranzicí po boku manžela a dvou dětí: Žádná LGBT ideologie neexistuje, já jsem se takový narodil Marvin prošel tranzicí po boku manžela a dvou dětí: Žádná LGBT ideologie neexistuje, já jsem se takový narodil 3. října 2023 13:00

„Byla jsem pár týdnů offline a hodně se o mně mluvilo. Některé věci byly tak daleko od reality, že jsem si nejdříve ani neuvědomila, že se mluví o mně. Chtěla bych ale promluvit k vám, k lidem, kteří mě mají rádi. Vždycky jsem se snažila milovat všechny, i když to bylo někdy těžké, co ale nechápu, je potřeba dehumanizovat a být krutý. Dehumanizace v historii nikdy nevedla k ničemu dobrému. Měla jsem strach, že začnete věřit věcem, které se o mně říkají, protože jsou tak hlasité,“ říká Dylan v emotivním videu

Dylan Mulvaney
Zdroj: Getty Images/Cindy Ord

Amerikou v současné době zmítají silné vlny antitrans nálad, které jdou ruku v ruce s tím, jak jsou v různých státech přijímány zákony, které ztěžují trans lidem existenci. Jižní Dakota například přijala zákon, který nutí mladé trans lidi k detranzici, a je zároveň druhým státem, jenž zakázal tranzici lidem mladším 18 let. Zákon dává lékařům, kteří léčí mladé trans lidi a předepisují jim hormony, jeden rok na to, aby přestali svým pacientům poskytovat péči. Mladí lidé tak musí během roku léky pomalu vysadit, což je nutí k detranzici.

Domů
Sdílet
Diskuse