Co si dát k jídlu? Otázka, která padne několikrát denně snad u každého z nás. A budí různé vášně. Pro někoho jde o rutinu, kterou neřeší, a koupí první kebab, na nějž narazí. Pak jsou lidé, pro něž je většina jídel minovým polem. K nim patřím i já.
Problémy se zažíváním mám odmala. Situace se v dětství lepšila a horšila, než přišly těžší stresové situace. Ty mne, dle mého úsudku, vhodily do spirály, v níž se „lepší stav“ žaludku a střev spíše jevil jako fata morgána. Proto byla během následujícího studia na vysoké škole návštěva gastroenterologického oddělení nevyhnutelná. Zde mi potvrdili, že mám problém.
Už zhruba 5 let se tak řadím mezi gastriky, tedy osoby, které mají problém se zažíváním, léčí se s ním, a musí proto podnikat neortodoxní opatření k tomu, aby mohly fungovat. Když jsi gastrikem, prakticky se učíš jíst úplně od začátku – obecně tušíš, co jíst nemůžeš a čeho se budeš muset vzdát, zbytek ale googlíš nebo testuješ stylem pokus omyl. Že se tak několikrát krutě spálíš, je asi stejně jasné, jako že druhý den vyjde slunce. No a také to znamená několikrát „natvrdo“ obnovovat střevní mikroflóru.
Osobně se stále domnívám, že jsem ještě neobjevil všechny varianty jídel, která mohu jíst. A s rozmachem a dostupností umělé inteligence mne napadlo tyto dvě věci spojit. Nechal jsem si od ChatGPT vygenerovat jídelníček na jeden pracovní týden s tím, že se podle něj budu bezvýhradně řídit, pokud shledám, že obsahuje pro mne nezávadné potraviny a jídla obecně.
Formulace jídelníčku
Popovídat si s umělou inteligencí dnes není úplně věda. Horší je správně zformulovat, co po ní člověk chce. Chci, aby byl jídelníček co nejvíce prospěšný širší škále gastriků, proto jsem si dal za cíl vytvořit pětidenní plán, ve kterém platilo, že během jednoho dne nemůže strávník utratit více než 150 korun.
Plán však samozřejmě selhal. Nejenže to prakticky není možné (jíst ovesné vločky s cukrem ke snídani třikrát do týdne není úplně rada, kterou bych chtěl komukoliv poskytnout), ale zároveň jsem si vzápětí uvědomil základní a velmi důležitou věc – každý gastrik se stravuje jinak. I když se někdo léčí s Crohnovou nemocí, jeho tělo může tolerovat potraviny, které nezvládne gastrik s „lehčím“ nespecifickým zánětem ve střevech.

Proto jsem při druhém pokusu zkusil nejjednodušším způsobem definovat potraviny, které nemohu jíst. Základem je vyřadit cokoliv tučného, tedy suroviny i přípravu na tuku, za nimiž následovaly nadýmavé potraviny. Vynechávám proto luštěniny, ořechy, tučné maso a potraviny, smažená jídla, uzeniny a další. Velkou nevýhodou je v mém případě fakt, že nezvládnu pozřít rybu. Rybina mi abnormálně smrdí, a i když jsem se kolikrát přemáhal něco z moře či vody sníst, dopadlo to vždy nevolností.
Zároveň musím kvůli refluxu vyřadit i lesní plody, ovoce a obecně dráždivé potraviny. Na jahody, maliny či ostružiny, které mi umělá inteligence nabídla, musím výhradně poukázat. Vygenerovaný jídelníček však nezahrnuje jistý druh jídel, například polévky, které mohu jíst. Když si je ale vyžádám, mám polévku prakticky každý den hned několikrát. Tudíž i druhý pokus není úspěšný.
Během třetího pokusu se proto rozhoduji pro opatrnější postup a vyzývám umělou inteligenci jen k jednotlivým pokynům, které rozvíjím. Nejprve ji prosím o „jídelníček pro osobu se žaludečními a střevními problémy“, načež navazuji prosbou o týdenní jídelníček bez ryb a celozrnného pečiva. A vzhledem k tomu, že jej vytváří jen do středy, žádám ještě o čtvrtek a pátek.
Snídaně: Ovesné vločky s nízkotučným mlékem, plátek bílého pečiva s marmeládou bez semínek
Svačina: Jogurt s nízkým obsahem tuku, banán
Oběd: Kuřecí filé pečené na grilu, dušená rýže, vařená zelenina (mrkev, cuketa, dýně)
Svačina: Dušené jablko, nízkotučný tvaroh s medem
Večeře: Vařené těstoviny, vařené nebo grilované maso s nízkým obsahem tuku, vařená zelenina (brokolice, špenát)
Před spaním: Sklenice nízkotučného mléka, pár krekrových sušenek
Úterý:
Snídaně: Vařené nebo omeletové vejce, plátek bílého pečiva s marmeládou bez semínek
Svačina: Plátek šunky s nízkým obsahem tuku, měkké ovoce (hruška, broskev)
Oběd: Grilované kuřecí filé, brambory, vařená zelenina (mrkev, cuketa, dýně)
Svačina: Dušené jablko, nízkotučný tvaroh s medem
Večeře: Vařené těstoviny, vařené nebo grilované maso s nízkým obsahem tuku, vařená zelenina (brokolice, špenát)
Před spaním: Sklenice nízkotučného mléka, pár sucharů
Středa:
Snídaně: Ovesné vločky s nízkotučným mlékem, plátek bílého pečiva s marmeládou bez semínek
Svačina: Jogurt s nízkým obsahem tuku, banán
Oběd: Krůtí filé pečené na grilu, dušená rýže, vařená zelenina (mrkev, cuketa, dýně)
Svačina: Dušené jablko, nízkotučný tvaroh s medem
Večeře: Vařené těstoviny, vařené nebo grilované maso s nízkým obsahem tuku, vařená zelenina (brokolice, špenát)
Před spaním: Sklenice nízkotučného mléka, pár krekrových sušenek
Čtvrtek:
Snídaně: Vařené nebo omeletové vejce, plátek bílého pečiva s marmeládou bez semínek
Svačina: Sušené ovoce (švestky, meruňky)
Oběd: Kuřecí filé pečené na grilu, dušená rýže, vařená zelenina (mrkev, cuketa, dýně)
Svačina: Měkké ovoce (hruška, broskev)
Večeře: Vařené brambory, vařené nebo grilované maso s nízkým obsahem tuku, vařená zelenina (brokolice, špenát)
Před spaním: Sklenice nízkotučného mléka, pár sucharů
Pátek:
Snídaně: Ovesné vločky s nízkotučným mlékem, plátek bílého pečiva s marmeládou bez semínek
Svačina: Jogurt s nízkým obsahem tuku, banán
Oběd: Krůtí filé pečené na grilu, dušená rýže, vařená zelenina (mrkev, cuketa, dýně)
Svačina: Dušené jablko, nízkotučný tvaroh s medem
Večeře: Vařené těstoviny, vařené nebo grilované maso s nízkým obsahem tuku, vařená zelenina (brokolice, špenát)
Před spaním: Sklenice nízkotučného mléka, pár krekrových sušenek
Dodatek AI: Tento upravený jídelníček stále poskytuje vyváženou stravu s nízkým obsahem tuku a přiměřeným množstvím bílkovin, vitamínů a minerálů. Vynechání celozrnného pečiva a celozrnných potravin respektuje vaše preferované stravovací omezení. Nezapomeňte také dodržovat dostatečný pitný režim a případně se poradit s odborníkem, který vám může poskytnout individuální rady a doporučení.
Stoprocentně si uvědomuji, že se nejedná o ideální jídelníček, ale mám pocit, že s každou další konverzací AI lépe chápe, k čemu se chci dobrat. Netuším však, jestli se nedostanu do další „králičí nory“, a proto jsem s výše vygenerovaným výsledkem spokojen. Neobsahuje totiž nic, co bych nemohl jíst, a zároveň se mi zdá, že by mi to mohlo i chutnat. A to se vyplatí.
Nákup potravin
Z jídelníčku „cítím“ velkou dietu a jsem docela rád, jelikož mi v poslední době není moc dobře. Chce to zdravou změnu pro mé břicho. Obvykle to ale znamená i velký zásah do obvyklého rozpočtu – zejména kvalitní maso, ale i spousta zeleniny a ovoce něco stojí. Proto jsem se rozhodl nenakupovat po vlastní ose v supermarketu, ale objednat jídlo on-line. I přes hrozbu vyšších cen mám totiž jistotu, že mi přijde kvalitní produkt. A když ne, tak mi vrátí peníze.
Celkově platím za nákup pro jednoho na pět dní 1821,35 Kč. Gastrik je zvyklý, že jej nákupy finančně vychází ještě více než osobu, která například nakupuje pouze značkové potraviny, tento nákup je nicméně asi dvakrát tak dražší než bývá obvykle. Vysvětluji si to nejen kvalitou potravin, ale taktéž ekonomickou krizí. Zejména telecí maso je v seznamu takovým diamantem a trnem v oku zároveň. Musím si dát pozor, abych jej opravdu využil a aby se nedopatřením nezkazilo.
Poslední věc, kterou bylo třeba definovat, bylo pití. Jako gastrik se vyhýbám všem slazeným, perlivým i většině mineralizovaných nápojů, kvůli kofeinu nepiju ani normální kávu. Zde se ale pro mě v zásadě mnoho nemění; zatímco mi zůstává občerstvování kohoutkovou vodou a bylinnými čaji, musím si odepřít pivo. Jediný alkohol (a sociální berlička), který mi ještě zbyl.
Nakonec se ještě zvážím. Zjišťuji, že jsem na svém váhovém maximu – 93 kilo jsem na číselníku ještě nikdy neviděl. Nejspíš také proto není divu, že se necítím nejlíp.
Test
Pondělí
V pondělí nestíhám. Chce se říct klasicky, jenže já jsem v pondělí obvykle v pozoru. Dělám nějaké fotky toho, co jsem nakoupil, sumíruju si myšlenky a jím snídani se svačinou dohromady. Musím říct, že mi to docela vyhovuje, až na ty vločky. Ty jsou opravdu bez chuti. Řecký jogurt s banánem chutnají stejně, jak vypadají, čili vrcholem je toast s marmeládou, který se, jak později zjistím, stane takovou snídaňovou klasikou.
Chápu, že jestli budu chtít stíhat jíst pět chodů denně, ač v malém množství, budu muset vstávat dřív. Jsem nasycen i v čase oběda, holt kvalitní snídaně a kvalitní suroviny dělají své. Když se k tomu ještě přidává větší množství práce, musím oběd odložit. Kolem půl páté se však hlad hlásí o své místo, a tak si dávám čerstvé jablko. Nestíhám totiž udělat dušené s tvarohem a medem, jak je uvedeno v jídelníčku.
K večeři skládám první zvláštní kombinaci – telecí maso s těstovinami, špenátem a brokolicí. Ta přichází zase pozdě, jelikož pracovně sleduji hokej, který se prodlužuje. Prohráváme.

Maso bych měl správně podle jídelníčku upravit na grilu, ale já se rozhoduji pro účinnější prostředek. O Vánocích jsme zprovoznili horkovzdušnou fritézu, která je gastrikův sen. Zvládá smažit bez tuku, upravuje jídlo zdravě a chutně a je rychlá. Vkládám do ní steak, vařím těstoviny a zeleninu dělám na páře. Přidávám jen trochu soli a pepře.
Nečekal jsem, že jídlo bude tak dobré, jen jej bylo třeba ještě trochu dosolit. Uvědomuji si také skutečnost, že abych nejedl každý den to samé, budu muset přijít s různými variantami úpravy.
Úterý
Ráno se budím s nepochopitelným břichabolem, který mne ale nepřekvapuje. S úpravou jídelníčku (i bez ní) se to stává poměrně často. Musím se ale zmátořit, abych mohl fungovat.
U snídaně jsem zvyklý na okurku nebo rajče, které, hádám, kvůli zrníčkům nebyly do seznamu zahrnuty. Umělá inteligence nicméně povoluje změny, proto si je do ní k vajíčku přidávám. Kombinace slaného a sladkého toastu je fajn, povoluji si i jeden rohlík.

Svačina vypadá na talíři velmi pompézně – jeden plátek šunky s broskví je prostě skvost. Sníst jej ale aspoň netrvá tak dlouho.

K obědu si poté konečně dávám kuřecí filé připravené v horkovzdušné fritéze. A je to bomba. Využívám program na úpravu ryb, který jej připravil dokonale. Oloupané brambory zase udělám na program hranolek a cuketu s mrkví dělám v páře a zapíjím to jablečným moštem. Gastrik si pochutná, normální strávník již méně.
Ke svačině servíruji již správně připravené dušené jablko, které jsem povařil s cukrem, hřebíčkem a skořicí, a musím konstatovat, že to zní lépe, než chutná. V kombinaci s tvarohem a medem se to moc jíst nedá. Myšlenka byla ale hezká.
Hned druhý den jsem se pokusil o variaci večeře ze včerejšího dne a všechnu zeleninu jsem zmixoval do zeleninové omáčky. Kupodivu nechutnala špatně, i když s trochou sýra by byla ještě lepší. Na závěr dne jsem si vychutnal sklenici mléka s BeBe sušenkami.

K mému pozorování patří, bohužel, i sledování stolice, na kterou jsem v poslední době chodil nepravidelně. Je tam vidět změna, průjem byl potlačen, ale zánět je stále evidentní. Za tuto informaci se omlouvám.
Středa
Snídaně i svačina jsou totožné s pondělkem, přesto mi dělá problém sníst jogurt v nějakém relativně krátkém čase. Pět chodů denně je pro mne prostě moc. Obědovou krůtu jsem kvůli velikosti rozdělil na polovinu, i tak jsem se skoro přejedl. Zeleninu jsem znovu napařil. Musím využít toho, že mi to ještě nevadí.

Je to teprve třetí den, ale přiznávám, že se již opravdu těším na konec. Gastrik musí jíst všechno co nejčerstvější, což znamená, že trávím veškerý čas v kuchyni. Jídlo však není festivalem chutí, ale spíš afterparty kolem páté ranní. A břicho, přestože se tváří, že je v pořádku, nejspíš úplně v pořádku není.
Chci si zlepšit náladu, tak navštěvuji kavárnu a dávám si zelený čaj. Díky procházce mi lépe vytráví předtím, než si dám stejnou večeři jako v pondělí. Už jsem vlastně zapomněl, jak úzko člověku je, když musí začít takto jíst. Emoční stránka je nejhorší. Ten pocit je zvláštní – máš hlad, ale zároveň jej nemáš. Ve městě si nic nedáš, jelikož nemůžeš. Když se najíš, trochu tě zabolí žaludek, ale zbytek dne je poměrně v klidu, a proto to vlastně děláš. Procesem si musí projít každý, kdo musí dietu dodržovat.
Je mi jasné, že se po konci testu experimentů s jídlem nezřeknu. Dieta mě stojí hodně energie. Přemýšlím o tom, že udělám revoluci a otevřu si bistro pro gastriky.
Čtvrtek
Předposlední den začínám trochu bilancovat. Sleduji, že na člověka se žaludečními potížemi solím až moc. Také zažívám první problém, za nějž mohou sušené meruňky. Sušené ovoce obecně nemám úplně rád, ale je to ozvláštnění. Bohužel mě poslalo do kolen. Dostal jsem křeče, dokonce jsem nestihl udělat oběd včas.

Ten se nakonec skládal pouze z rýže a kuřete bez zeleniny, ale na to jsem zvyklý, takže to není žádná hrůza. Den plný překvapení následně pokračuje v době svačiny, kdy jsem si naopak dal jednu z nejlepších hrušek v životě a asi nejlepší jídlo za poslední týden. Ke konci dne jsem tak unavený, že chci jít brzo spát, jenže v posteli si uvědomuji, že jsem neměl ještě jeden chod. Tak vstávám a jím.
Pátek
Na snídani jsem poprvé vyměnil rohlík za toast, jelikož mi pečivo ztvrdlo. Podotýkám, že vločky mi už lezou krkem. Spojuji to všechno rovnou se svačinou a kvůli pracovním povinnostem obědvám později.
Jenže, co se nestalo. Zapomněl jsem zavakuovat krůtu, která se tím pádem zkazila. Musím tedy improvizovat a jím telecí nachystané na páteční večeři a večer prostě nebude maso. Rozhoduji se tak, že si zase udělám omáčku s těstovinami jako ve středu.

Na svačinu jsem přetrpěl tvaroh s dušeným jablkem. Závěrem, abych se nejspíš nenudil, musím sníst pesto, které jsem přesolil. Ještě že je konec.

Sobota
První den po testu se rozhoduji, že se najím dobře, ale nechci to samozřejmě přehnat. Proto začínám den vajíčkovou omeletou se šunkou. Na oběd si dávám normální jídlo, na které jsem býval zvyklý – bramborový knedlík s vepřovou pečení na jablkách se špenátem –, u něhož se dostavuje reakce. Při vší té dietě mi toto jídlo, které obvykle jím, nesedlo a měl jsem velké problémy. Vyřešil jsem je až po několika dnech.
Výsledek
Jak to tedy dopadlo? Nejprve zrevidujeme suroviny. Je pravda, že některé zbyly. Jejich celková (hrubá) hodnota je 407 korun. Jídelníček tedy počítá s částkou skoro 283 korun na den za pět chodů. Pro gastrika a absolutního dietáře to nakonec není úplně nejhorší cena.
Co je však mnohem důležitější, je celkový tělesný pocit. Pokud to mám shrnout číselně, za pět dní jsem zhubl jeden kilogram. Drastické změny těla však samozřejmě nelze zaregistrovat tak rychle. Na režim se zpočátku se zatnutými zuby zvyknout dá. Břicho je více pod kontrolou, což pomáhá zejména psychice. Jenže nebyl by to žádný život.
Držet takto striktní dietu od doby, co tě diagnostikují, až do konce života, prostě a jednoduše není možné. Vždy bude existovat jisté odpírání jídel, s nímž může růst i nepochopení společnosti. Dieta je tu ale spíše od toho, aby napravila předchozí pokusy jíst jako člověk.
Jídelníček jsem, s plným vědomím a vlastní odpovědností, zkonzultoval s odborníkem až na úplném konci testu. Nechtěl jsem, aby mi byl rozmluven. O vyjádření jsem požádal Centrum Anabell, které nabízí pomoc a podporu osobám s poruchami příjmu potravy i jejich blízkým. Odpověděla mi nutriční terapeutka Alena Teofil. „Je to první jídelníček od umělé inteligence, který vidím,“ přiznala mi.
„Upřímně se mi vůbec nelíbí to, že jste si s Vašimi obtížemi jídelníček vygeneroval,“ vyčinila mi vzápětí. „Samozřejmě existují obecné rady pro stravování s refluxem a zánětem žaludku, ale v reálu je každý jiný a vždy se hledá cesta, co pacient zvládne bez obtíží, aby restrikce v jídelníčku byly co nejméně omezující. Vaše diagnóza patří do rukou nutričního terapeuta, nikoli umělé inteligenci, která vychází z obecných informací,“ uvedla konkrétně.
Potom jej prošla řádek po řádku. „V jídelníčku je uvedeno, že je zde nízký obsah tuku, dostatek bílkovin, vitamínů a minerálů. Fajn. A co sacharidy jakožto základní energetický zdroj? V jídelníčku zařazeny jsou, ale z popisu dole mi připadá, jako by nebyly důležité,“ pokračovala.
„Zásadní problém mám s tím, že vše v jídelníčku je s nízkým obsahem tuku nebo odtučněné. Tuk je jedna ze základních složek stravy a je nutné ho pro udržení zdraví přijímat. Ve vašem případě nejde o to, nejíst ho, ale najít formu, kterou zvládnete. Navíc bych, jako klient, uvítala větší kreativitu. Bude to klientovi chutnat? A jak si pak může být AI jistá, že obsáhne široké spektrum vitamínů a minerálních látek? Tam se dá vymyslet spousta věcí,“ dodala.
Věc se má tak, že jídelníček není vyvážený ani detailně propracovaný. Upřímně jsem to věděl od začátku. Ověřil jsem si ale fakt, že jídelníček opravdu poměrně šetrný byl, což bylo příjemné překvapení. Závěrem bych ale rád podotknul, že se nejedná o úplně bezpečnou záležitost a že generování jakéhokoliv jídelníčku AI nikomu v žádném případě nedoporučuji. Na podobné projekty jsem tu já.