Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Persil.
19. května 2023 13:32
Čas čtení 3:11
Sponzorovaný obsah

Jak snížit výdaje za domácnost: Překvapí tě, na čem můžeš ušetřit, aniž by ses omezoval*a

Jak snížit výdaje za domácnost: Překvapí tě, na čem můžeš ušetřit, aniž by ses omezoval*a
Zdroj: Pexels/Bruno Cervera
ZAJÍMAVOSTI DOMÁCNOST JAK UŠETŘIT TIPY DO DOMÁCNOSTI
Uložit Uložené

Možná ti zbytečně unikají peníze, protože neznáš tyto rady.

Možná tě překvapí, kolik máš ve své domácnosti skulinek, kterými ti utíkají až stovky korun měsíčně. Největší položky v rozpočtu obvykle představují účty za vodu a elektřinu, problém ale může spočívat také ve zbytečném plýtvání, které si většina lidí ani neuvědomuje.

Následující hacky ti pomohou tyto skulinky zalepit a ušetřit peníze, za které si pak můžeš udělat radost třeba novými teniskami. Dobrá zpráva je, že ti neseberou příliš času ani námahy. Protože ruku na srdce, všichni jsme občas trochu líní dodržovat všechna „pravidla neplýtvání“. Přitom to může být opravdu jednoduché. Přesvědč se na vlastní oči.

1. Noční proud je levnější

Zjisti si, kdy má tvůj poskytovatel energií stanovený tzv. nízký tarif neboli noční proud. Během tohoto vyhrazeného času je totiž odběr elektřiny levnější, a vyplatí se tak například žehlit nebo zapínat pračku. Navzdory názvu běží noční proud i během dne, takže se nemusíš bát, že budeš rušit sousedy pozdním úklidem. 

žehlení, oblečení, domácí práce, úklid
Zdroj: Pexels/Monstera

2. Dej pračku „na dvacet“

Také zmíněné praní ti může zbytečně ukrajovat z rozpočtu. Hlavně časté přeplňování, nebo naopak zapínání poloprázdné pračky, ale i praní na vysoké teploty. Prádlo může být dokonale čisté a voňavé, i když ho vypereš jen na 20 stupňů. Stačí použít kvalitní prací prášek. Zkus nový Persil, jehož inovované složení pronikne do hloubky vláken i při nízkých teplotách.

Technologie Persil Deep Clean se zároveň stará o odstranění usazenin a pachů v pračce, čímž prodlužuje její životnost. Na vysokou účinnost Persilu se můžeš spolehnout, ať už si vybereš gel, prášek, nebo kapsle. Skvělého výsledku dosáhneš s variantou na bílé i barevné prádlo. Nemusíš tak hned shánět úspornější pračku, jednoduše vyraz do obchodu pro Persil a ušetři si peněženku i starosti.

vyzkoušej persil
persil, prací prášek
Zdroj: Persil

3. Jeden stupeň dolů, velký efekt pro peněženku

Slyšel*a jsi někdy rčení, že člověk topí pánubohu do oken? Právě to opravdu spousta lidí dělá. Ačkoliv tráví většinu času mimo domov, vytápí byt naplno 24 hodin denně. Když odcházíš na delší dobu pryč, stáhni topení alespoň v chodbě a předsíni. Snížení teploty o jeden stupeň Celsia skoro nepoznáš a může snížit náklady na vytápění o 4 až 6 %. Také se ujisti, že nemáš přes radiátor přehozený závěs a není před ním umístěný nábytek, který by bránil proudění tepla do místnosti. 

Další trik, jak snížit úniky tepla, je zatahovat na noc závěsy či žaluzie. Poslední hack spočívá ve větrání. Mnohem efektivnější než mít okno dlouhé hodiny otevřené na ventilačku, je otevřít ho alespoň třikrát denně na tři minuty úplně dokořán.

termostat, klimatizace, topení
Zdroj: Pexels/Erik Mclean

4. Myčka to zvládne levněji než ty

Napadlo by tě, že používání myčky je úspornější než ruční mytí nádobí? Především pokud ho myješ pod tekoucí vodou, vyplýtváš až pětkrát více vody než mytím v myčce. Právě voda je jednou z největších položek na účtech za domácnost. Až tři čtvrtiny pak spotřebujeme na osobní hygienu a záchod. To ti pomůže vyřešit perlátor, který zastaví průchod vody a předejde tím plýtvání. Dá se nainstalovat na vodovodní kohoutky i na splachovadlo.

Dávej si pozor také na to, jestli vypínáš vodu během čištění zubů a mydlení se ve sprše. Každá kapka nazmar se totiž počítá. 5 kapek za minutu znamená 40 litrů za týden, a to už je celkem slušná spotřeba.

myčka na nádobí, úklid, domácí práce
Zdroj: Pexels/Wendelin Jacober

5. Čisticí prostředky si můžeš vyrobit

Není to příjemná pravda, ale uklízet se musí. K udržení čistoty však nejsou vždy potřeba drahé dezinfekční prostředky. Některé čističe se dají skvěle nahradit levnější variantou, kterou má každý v kuchyni. Například smícháním jedlé sody s vodou získáš čisticí pastu, se kterou hravě vydrhneš sporák nebo lednici. Velmi efektivně také odstraňuje zápach. Podobně funguje ocet, který se používá na čištění rychlovarné konvice, trouby a dalších kuchyňských spotřebičů. Místo jednorázových čisticích ubrousků a papírových utěrek použij látkové a máš zase pár korun měsíčně k dobru.

úklid, čisticí prostředky
Zdroj: Pexels/cottonbro studio

6. Nevyhazuj, recykluj

Často také vyhazujeme produkty a potraviny, které mají další využití. Proto jsme na závěr připravili pár malých tipů, jak můžeš spotřebovat zbytky, které by za běžných okolností skončily v odpadcích:

  • Lógr z kávy je vynikající hnojivo pro pokojovky i venkovní rostliny. Na květiny se sype buď usušený, nebo smíchaný s vodou.
  • Kůra z citrusů slouží jako přírodní dochucovadlo do dezertů. Stačí ji nastrouhat najemno a usušit.
  • Slupky ze zeleniny či zbytky z odšťavňovače můžeš přidat do pomazánek nebo do vývaru.
  • Zeleninové natě poslouží jako základ pro domácí pesto.
  • Poslední tip můžeš využít nejen v kuchyni, ale i v koupelně. Výrobky jako šampony mají často nešikovná balení, ve kterých zůstává ještě spousta produktu i poté, co už žádný nejde vymáčknout. Rozstřihni obal a uvidíš, kolik se ho tam ještě skrývá.

Jak vidíš, ušetřit se dá i bez toho, abychom si museli výrazně ukrajovat z talíře. Stačí vést domácnost efektivně a mít ty správné pomocníky. Například díky Persilu můžeš snížit své výdaje, ale zanechat si standardy v podobě čistého a svěžího oblečení. Nezatíží tvůj účet za energie, a ještě zajistí pračce delší životnost, čímž tě ochrání před dalšími náklady.

vaření, kuchyně,recepty
Zdroj: Pexels/Jason Briscoe
Domů
Sdílet
Diskuse