Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Huawei.
1. června 2023 9:00
Čas čtení 2:41
Sponzorovaný obsah

Díky těmto 6 hackům budeš mít ostré fotky i večer. Nauč se fotit na koncertech a festivalech

Díky těmto 6 hackům budeš mít ostré fotky i večer. Nauč se fotit na koncertech a festivalech
Zdroj: Huawei
TECH FOTOGRAFOVÁNÍ SMARTPHONE
Uložit Uložené

Možná tě překvapí, že blesk rozhodně není tvůj kamarád.

Sleduješ velkolepý festivalový ohňostroj, vnímáš atmosféru nabitou energií a řekneš si, že si tuto vzpomínku uchováš navždy. Vytáhneš mobil, zmáčkneš spoušť a na displeji zůstane jen obrázek plný rozostřených barevných flíčků. Něco podobného už se stalo snad každému z nás. Vyfotit ve tmě dobrou fotku totiž nemusí být jednoduché.

Jestli si chceš letos z festivalů odvézt nejen krásné vzpomínky, ale i super snímky z těch nejlepších momentů nebo třeba toužíš zachytit kouzlo noční Prahy, mrkni na naše rady. Nepotřebuješ zrcadlovku za desítky tisíc korun, chce to jen znát pár triků a trochu cviku.

zena, telefon
Zdroj: Unsplash/Becca Tapert

1. Přizpůsob parametry foťáku množství světla

Najít správné nastavení fotoaparátu, se kterým docílíš dokonalého efektu, může chvilku trvat, takže se obrň trpělivostí. Dosáhnout ho můžeš v podstatě dvěma způsoby:

  • Manuálním nastavením, kdy si sám*sama upravíš parametry. Budeš zkrátka hýbat s posuvníky na vyvážení jednotlivých parametrů a sledovat, jak se mění obraz. Mezi ty nejdůležitější patří ISO, expozice a vyvážení bílé. Nevýhodou této varianty je, že se světelné podmínky neustále mění. Parametry tak musíš před každou fotkou znovu upravit, což u momentek během koncertu není zrovna praktické. 
  • Takže máš druhou možnost, a to použít přednastavený noční režim. Tyto režimy dokážou vyhodnotit množství světla v záběru a veškeré parametry mu automaticky přizpůsobí. Díky tomu stačí jenom zaostřit a zmáčknout spoušť.

2. Snaž se omezit třes při mačkání spouště

Focení v šeru je pro mobilní fotoaparát náročnější než na denním světle. Potřebuje delší dobu na zpracování světelných podmínek. Během tohoto času je potřeba držet telefon co nejpevněji, aby se obraz netřásl a následně nerozmazal. Jako řešení se nabízí malé kapesní stativy. Pokud nemůžeš stativ použít, snaž se mít při focení lokty zapřené o tělo. Když budeš v davu lidí, kde nemáš možnost využít tipy výše, nastav si samospoušť na tři sekundy, čímž předejdeš největšímu otřesu během mačkání spouště. Nicméně kvalitní fotomobily si už dokážou s třesem poradit díky stabilizátorům.

mobil, telefon, smartphone, fotka, focení, fotografie
Zdroj: Unsplash/Tamara Bellis

3. Nepodceňuj výběr mobilu

Nebudeme si nic nalhávat, právě kvalita foťáku je jedním z klíčových předpokladů pro dobré fotky. Podle žebříčku DxOMark, který vyhodnocuje dostupné mobilní fotoaparáty na trhu, je aktuálně nejlepším fotomobilem Huawei P60 Pro. Telefon získal hned v několika oblastech doposud nejvyšší skóre v historii tohoto hodnocení. 

Jednou z jeho největších předností je právě schopnost pořídit ostré a kontrastní fotky i při špatném osvětlení. Hlavní Ultra Lighting fotoaparát je vybavený F1,4–F4,0 nastavitelnou fyzickou clonou, která propustí objektivem velké množství světla, čímž zajistí lepší expozici a redukuje šum. Díky fotoaparátu Ultra Lighting Telephoto hravě přiblížíš i vzdálené a slabě osvětlené scény, což se hodí právě na festivalech a koncertech.

Má také hned několik fotografických režimů. Zajímavý je například režim Super Měsíc, se kterým lze zachytit krásu noční oblohy, jako by tě od ní nedělily stovky světelných let. Myšlenku spojení s přírodou přenesla značka i do designu. Provedení Rococo Pearl je třešničkou na dortu pro každého stylaře, kterému u mobilu nestačí jen dobré parametry. 

chci huawei p60 pro
huawei, mobbil, telefon, fotky
Zdroj: Huawei

4. Vypni blesk

Mezi největší nešvary nočních lovců fotek patří focení s bleskem. Ačkoliv k tomu nedostatek světla svádí, blesk se hodí pouze pro specifické fotky, jinak nadělá spíše škodu než užitek. Výsledkem používání blesku v noci jsou obvykle snímky s bílými skvrnami, které působí, jako by opodál právě přistála mimozemská loď. Přesvětlené fotky se navíc velmi špatně upravují. 

5. Najdi světlo na konci tunelu

Nejlepší způsob, jak do fotky dostat světlo, je najít ho přímo v záběru. Než začneš fotit, rozhlédni se, kde jsou umístěné pouliční lampy a jestli z okolních budov nevychází světlo, které ti může pomoci.

Velký význam má také načasování. Nejlepší snímky zachytíš těsně před východem slunce, nebo naopak pár minut po jeho západu. Během této půlhodinky není nebe černé, ale tmavě modré, takže budeš mít na snímku více světla.

6. Otiskni do fotky emoce

Vůbec nejdůležitější jsou však na fotografiích emoce. Vzpomeň si, kolikrát už jste se s kámoši snažili vyfotit dobrou fotku, a nakonec se vám nejvíce líbila náhodná momentka. Nezapomeň si své chvíle především užít. Sáhni po novém Huawei P60 Pro, se kterým vyfotíš perfektní snímek během sekundy, a pak si můžeš dál užívat párty nebo romantický piknik nad nočním městem.

huawei p60 pro
Zdroj: Huawei

 

Domů
Sdílet
Diskuse