Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2023 16:00
Čas čtení 1:40
Radim Šlechta

Co si pustit o víkendu: Jednooký Batman se strejdou Pittem na HBO a extrémně důležitý dokument na Netflixu

Co si pustit o víkendu: Jednooký Batman se strejdou Pittem na HBO a extrémně důležitý dokument na Netflixu
Zdroj: Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY CO SI PUSTIT O VÍKENDU
Uložit Uložené

Přinášíme ti pravidelné filmové tipy na víkend. Usaď se na gauč a začni streamovat.

Tak jako každý pátek tě jdeme zachránit před nekonečným scrollováním. Jestli sluníčko praží tolik, že se radši zavřeš doma, zatemníš okna a budeš ujídat zmrzku při sledování filmů na gauči, máme pro tebe tipy, co si pustit. Tentokrát jsme vsadili na vážnější díla, která jsou ale velmi kvalitní, a přestože tě především druhý tip může znepokojit, je důležité o něm mluvit.

Pokud bychom se ti tento týden netrefili do vkusu, můžeš si projít některé z našich dřívějších článků v rubrice Co si pustit o víkendu, kde je najdeš všechny pohromadě. 
Doporučeno
Paralelní světy pavoučí krásy: Nový Spider-Man je nejdelší trailer na světě, který musíš vidět Paralelní světy pavoučí krásy: Nový Spider-Man je nejdelší trailer na světě, který musíš vidět 1. června 2023 6:00


Big Short

Snímek z roku 2015 je nově na platformě HBO Max, a přestože jeho sledování vyžaduje alespoň základní znalosti ekonomiky (nebo opravdu pozorné sledování), Sázku na nejistotu si určitě užiješ.

Dannyho parťáci z burzy krátce před poslední ekonomickou krizí předpověděli, že ekonomika neporoste donekonečna. Outsideři z Wall Street vsadili na tehdy všem dostupné a jen obtížně splatitelné hypotéky a srazili americké banky na kolena. Michael Burry (Christian Bale) vyvinul nástroj, který mu má vydělat velké jmění, když hypoteční bublina praskne. A jak víme z historie, praskla.

Přestože Big Short rozebírá na první pohled nudná témata, je to stále dynamický a vtipný film, na který se díváš s otevřenou pusou. A kdyby tě scénář nebavil, užiješ si skvělé obsazení s neobvykle namaskovanými herci. Vždyť kdo by nechtěl vidět jednookého Christiana Balea, černovlasého kudrnáče Ryana Goslinga nebo „strejdovského“ Brada Pitta v jednom filmu.

 
Victim/Suspect

Dokument Nancy Schwartzman je pravděpodobně jedním z nejdůležitějších filmů posledních let. Bez servítek totiž ukazuje děs a hnus americké policejní každodennosti. Nancy upozorňuje na problém s nahlašováním případů znásilnění. Oběť se totiž místo pochopení dočkává nejen zpochybňování své zkušenosti, ale také výhrůžek. Možná ji totiž nečeká spravedlnost, ale obvinění z křivých výpovědí a další vyšetřování, v němž se objeví v roli podezřelé.

Doporučeno
Viděli jsme Malou mořskou vílu: Černí, bílí, spojme síly, ale nedělejme u toho vlny Viděli jsme Malou mořskou vílu: Černí, bílí, spojme síly, ale nedělejme u toho vlny 24. května 2023 11:00

Snímek na Netflixu ukazuje snahu policistů nachytat oběť v jejích vlastních výpovědích, zesměšnit ji nebo na ni tlačit, aby nahlášení stáhla. Ještě o to méně pochopitelné chování policie je s ohledem na statistiky. Ty ukazují, že křivě vypovídají jen velmi nízké jednotky procent údajných obětí.

Victim/Suspect je opravdu znepokojivý dokument, kterému velmi pomáhá fakt, že do centra dění umístil investigativní novinářku Rachel de Leon. Díky tomu se ti dostane dostatečného odstupu a schopnosti vidět jednotlivé vykreslované případy v kontextu. Obrázek americké policie po zhlédnutí filmu bude pravděpodobně ještě ošklivější než doposud.

V příštím týdnu najdeš na Netflixu také dva zajímavé dokumenty o dvou velikánech ve svých oborech. Od 7. června si můžeš pustit sérii Arnold o slavném Terminátorovi a skvěle hodnocený Moonage Daydream o Davidu Bowiem.

Domů
Sdílet
Diskuse