Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
8. června 2023 18:20
Čas čtení 0:44
Kateřina Viková

Odpadky jako školné? V Nigérii realita

Odpadky jako školné? V Nigérii realita
Zdroj: Unsplash/Emmanuel Ikwuegbu
ZAJÍMAVOSTI FINANCE NIGÉRIE ŠKOLSTVÍ
Uložit Uložené

Čtvrťáka z nigerijského Lagosu učitelé několikrát poslali ze školy domů, protože jeho matka neměla na splácení školného. Díky opravdu netradičnímu řešení jedné z low-costových škol se chlapec může dál vzdělávat.

Na chudém předměstí Ajegunle v nigerijském největším městě se nachází i inovativní škola My Dream Stead school. Je jednou ze čtyřiceti low-costových škol ve městě, které akceptují platby v podobě recyklovatelného odpadu. 

Doporučeno
Neúspěch u přijímaček, zkoušky, maturity... je to opravdu psychicky náročné. Mladí ale stále bojují s nálepkou „snowflakes“ Neúspěch u přijímaček, zkoušky, maturity... je to opravdu psychicky náročné. Mladí ale stále bojují s nálepkou „snowflakes“ 28. května 2023 6:00

V posledních čtyřech letech se lokální enviromentální organizace African Cleanup Initiative zaměřuje na sběr plastových lahví, plechovek, nápojových kartonů či plastových krabiček, které do jednotlivých škol přinesou rodiče. Přinesené odpadky zaměstnanci školy zváží a prodejní cena se přidá na školní účet žáků. Organizace poté odpadky přeprodá firmám, které je zrecyklují. 

„Dvě mouchy jednou ranou“

Z výnosu z prodeje se zaplatí platy učitelů, školní uniformy pro děti, učebnice a psací potřeby, včetně dalších výdajů. Tento proces si klade za cíl zredukovat počet dětí, které nechodí do školy, stejně jako množství odpadu na ulicích Lagosu, uvádí server Wionews. Když se například musí pořídit sportovní oblečení, škola rodičům řekne, jaké množství odpadu mají přinést.

Školné v My Dream Stead school stojí 130 dolarů ročně. Když se škola v roce 2019 otevřela, nastoupilo do ní pouhých sedm žáků, nyní se ale škola rozšiřuje do druhé budovy. Celkem by tak v jejích prostorách mohlo studovat až 120 žáků.

 

Domů
Sdílet
Diskuse