Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2023 19:49
Čas čtení 1:17
Tereza Patočková

Influencerky čelí vlně kritiky za propagandistický výlet do továrny giganta s rychlou módou Shein

Influencerky čelí vlně kritiky za propagandistický výlet do továrny giganta s rychlou módou Shein
Zdroj: Shein, Instagram/Shein Campaign
MÓDA ČÍNA
Uložit Uložené

Influencerky, které navštívily jednu ze 6000 továren, uvedly, že vše vypadalo skvěle a dělnice byly šťastné a dobře placené. Američtí zákonodárci přitom značku obvinili z porušení zákona o prevenci nucené práce Ujgurů.

Influencerky se dostaly pod palbu kritiky poté, co zveřejnily pozitivní videa z placeného výletu do továrny prodejce fast fashion Shein v čínském Kantonu. Informoval o tom server Independent.

Společnost Shein, která byla v minulosti obviněna ze zneužívání pracovních sil a přiznala porušování pravidel týkajících se pracovní doby, přivezla skupinu šesti módních influencerů z USA na prohlídku své „továrny na inovace“. V továrně, která vypadala velmi moderně a čistě, influencerky mluvily s dělníky a všechno vypadalo zalité sluncem. Dělnice byly šťastné a práci si chválily. 

@shein_us Get a glimpse of the process of how your purchases are packaged directly from our facility and delivered to your doorstep. Watch as our partners discover the cutting-edge tech that streamlines our operations and receive a hands-on experience in packaging. Stay tuned to the #SHEIN101 series to learn more of what goes on behind the scenes at #SHEIN #SHEINOnTheRoad ♬ original sound - SHEINUS

 

„Cítím se se svým partnerstvím se společností Shein sebejistější než kdykoli předtím. Je tolik společností, které nejsou ani z poloviny tak iniciativní jako Shein. Jsou si vědomy každé fámy a místo toho, aby mlčely, bojují ze všech sil, aby nám nejen ukázaly pravdu, ale aby se i nadále zlepšovaly a byly co nejlepší,“ uvedla jedna z influencerek Dani Carbonario.

Doporučeno
Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce 23. ledna 2023 8:30

Její sledující však poukázali na to, že se influencerky byly v rámci PR výletu podívat do jedné továrny Shein ze 6000, které online prodejce má. Britská veřejnoprávní televize Channel 4 navíc loni natočila dokumentární film s názvem „Inside the Shein Machine: UNTOLD“, který odhalil mimo jiné 18hodinovou pracovní dobu dělnic, které mají pouze jeden den volna měsíčně, nízkou mzdu a málo přestávek.

Američtí zákonodárci navíc značku obvinili z porušení zákona o prevenci nucené práce Ujgurů, který zakazuje dovoz zboží vyrobeného za použití nucené nebo nedostatečně placené práce ujgurských pracovníků, kteří jsou součástí marginalizované a pronásledované muslimské menšiny v Číně. Později společnost Shein uvedla, že po provedení nezávislého šetření zjistila, že zaměstnanci skutečně pracují déle, než povolují místní zákony.

Domů
Sdílet
Diskuse