Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností Eugen Kullman architekti.  
4. července 2023 13:30
Čas čtení 1:23
Richard Balog

FOTO: Takhle vypadá vkusná rekonstrukce bytu pro rodinu s dítětem. Dominují prvky moderního designu a šedá barva

FOTO: Takhle vypadá vkusná rekonstrukce bytu pro rodinu s dítětem. Dominují prvky moderního designu a šedá barva
Zdroj: Pavel Kudiváni
KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Architekt Eugen Kullman navrhl další bydlení jako vystřižené z magazínů o moderní architektuře.

Rekonstrukce staršího bytu může být lepší volbou než koupě nemovitosti v novostavbě, a to obzvláště při současných úrokových sazbách hypoték. Dnes se podíváme na ideální příklad, proč se pustit do předělávky původního bydlení.

Architekt Eugen Kullman z ateliéru Eugen Kullman architekti proměnil nudný třípokojový byt s užitnou plochou 90 čtverečních metrů v nadstavbě z roku 2012 ve vkusné bydlení pro rodinu s malým dítětem. Byt s pracovním názvem BCK se nachází v 6. podlaží a dostal moderní tvář zahalenou do šedých tónů.

Hlavním cílem rekonstrukce bylo vytvořit prostor, který skloubí požadavky majitelů na bydlení v monochromatickém designu. Architekt splnil úkol na výbornou.

Doporučeno
Foto: Prohlédni si moderní košický dům postavený ve svahu. Minimalistický interiér má výhled na nádhernou zahradu Foto: Prohlédni si moderní košický dům postavený ve svahu. Minimalistický interiér má výhled na nádhernou zahradu 17. května 2023 17:30
Bratislava
Zdroj: Pavel Kudiváni

Nosným prvkem, respektive těžištěm bytu je atypická stěna, která esteticky i funkčně propojuje otevřený prostor v denní zóně. Z původní dispozice byla vybourána příčka do kuchyně, demontovány staré podlahy, dveře, obklady a dlažby. Odstraněna byla i sanita a kuchyňská linka.

Koncept interiéru

Původní dispozice poskytla kvalitní základ pro novou podobu interiéru s nadstandardní užitnou plochou. V bytě je oddělena denní a noční zóna. V konceptu otevřené společenské zóny hrají důležitou roli atypické prvky s mobilním mobiliářem vyrobené na míru, výrazná svítidla, černé detaily v podobě kliček či vypínačů a v neposlední řadě příjemné šedé čalounění solitérů a textilie, které celý prostor zjemňují.

Šedomodrá rohová stěna se zafrézovanými detaily je určujícím prvkem bytu. Přechází z předsíně do kuchyně a na jejím konci najdeš kuchyňskou linku v matném černém provedení. Součástí stěny jsou bezfalcové dveře do komory. Textura leštěného kvarcitu na kuchyňském ostrově odděluje jídelní část.

V obývací stěně v obývacím pokoji je velmi umně schovaný bar a za perforovanou částí elegantně i klimatizace. Černý obklad na stěnách v koupelně a na toaletě zvýrazňuje kresbu šedého obkladu na podlaze. Zdánlivou jednotvárnost bytu narušují světle růžové akcenty v podobě skříňky pod umyvadlem a konferenční stolek ve tvaru válce v obýváku. Celoplošná dřevěná podlaha z běleného dubu podporuje harmonii a kompaktnost moderního designu interiéru.

Bratislava
Zdroj: Pavel Kudiváni

Prohlédni si galerii od fotografa Pavla Kudivániho a přesvědč se o tom, že rekonstrukce staršího bydlení může být zajímavou volbou. Stačí, když máš dostatek znalostí nebo využiješ služeb architektů, kteří vědí, co udělat, aby výsledek překonal všechna očekávání.

BratislavaBratislavaBratislavaBratislava
Zobrazit galerii
(16)
Doporučeno
Mladý pár investoval skoro 2 miliony korun do rekonstrukce bytu v secesním domě v Praze. Podívej se na výsledek Mladý pár investoval skoro 2 miliony korun do rekonstrukce bytu v secesním domě v Praze. Podívej se na výsledek 14. června 2023 11:00
Domů
Sdílet
Diskuse