Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah článku vznikl v rámci mediální spolupráce se společnosti Architektonické štúdio Atrium.
17. května 2023 17:30
Čas čtení 1:27
Richard Balog

Foto: Prohlédni si moderní košický dům postavený ve svahu. Minimalistický interiér má výhled na nádhernou zahradu

Foto: Prohlédni si moderní košický dům postavený ve svahu. Minimalistický interiér má výhled na nádhernou zahradu
Zdroj: Matej Hakár
KULTURA SLOVENSKO
Uložit Uložené

Moderní rodinné bydlení v Košicích, do kterého jsme se zamilovali na první pohled. Získá si i tebe?

Počet atraktivních domů na území Slovenska neustále roste a nás těší, že se do řady z nich můžeme podívat díky fotografiím. Dnes se přesuneme do Košic, kde tým architektů Michala Buráka z ateliéru Atrium Architects navrhl rodinný dům bez zbytečných příkras, dnes již vystavěný na svažitém pozemku.

Projekt s názvem DOMM se nachází v městské části Sever a dokončen byl loni. Zastavěná plocha činí 100 metrů čtverečních, zatímco užitná plocha má 197 metrů čtverečních, které jsou rozvrženy do dvou úrovní. Z ulice působí dům jako jednopodlažní, jelikož je postavený ve svahu.

Minimalistickou novostavbu tvoří montované prefabrikované panely, dřevěná skládaná podlaha či skládané příčky, které majitelům slouží jako úložný prostor.

Košice
Zdroj: Atrium Architekti

Podle slov architektů je DOMM svým vzhledem i velikostí moderním bydlením minimálně pro tříčlennou rodinu. Ve tvarové složitosti okolí působí stavba až puristicky jednoduše a pracuje s kontrasty – od okolí se však neuzavírá, ale naopak komunikuje s ulicí a nebojí se vtáhnout ruch města do interiéru díky oknu orientovanému do ulice.

Architekti při vytváření návrhu domu kladli důraz na jeho industriální charakter, respektive modulárnost, a výsledkem se tak stala atraktivní moderní novostavba s elegantními vnitřními prostory, jež je zvenku obklopena udržovanou zelení. Vnitřní prostory jsou jasně definovány šířkou jednotlivých panelů, ale zároveň umožňují jejich snadnou úpravu v případě, že se rodina rozroste nebo se změní její každodenní potřeby.

Dům je vysoce inteligentní, disponuje mnoha senzory, snímači i centrálním vysavačem. Napojen je na tepelné čerpadlo a umožňuje rekuperaci. V interiéru nenajdeš žádné omítky, sádrokartony ani viditelné technologické instalace, což v dnešní době není tak úplně zvykem, ale nám se naopak tento krok architektů velice zamlouvá.

Co se týče rozvržení, kuchyně je vertikálně propojena se vstupním podlažím, což dodává prostoru na vzdušnosti a jedinečnosti. Jde tedy o ústřední část domu. Dřevěná terasa, orientovaná na západ, je propojena s kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem i ložnicí. Posuvné prosklené stěny rámují výhled do krajiny jako obraz.

Po designové stránce dominují bydlení na míru vyrobené vestavěné kusy nábytku v kombinaci s výraznými svítidly, černým schodištěm, pohledovým betonem nebo atraktivními solitéry ve skandinávském stylu. Svažitá zahrada překonává výškovou úroveň šesti metrů pomocí ramp s masivními ocelovými obrubníky.

Prohlédni si galerii fotografií Mateje Hakára, díky kterým získáš detailní představu o všech zákoutích domu.

KošiceKošiceKošiceKošice
Zobrazit galerii
(28)
Domů
Sdílet
Diskuse