Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. července 2023 6:00
Čas čtení 6:12
Vojtěch Vanda

Měl problém získat 1000 views na tracku, pak vyhrál dvě hudební ceny. Dělám úzkostnou veselou taneční hudbu, tvrdí mat213

Měl problém získat 1000 views na tracku, pak vyhrál dvě hudební ceny. Dělám úzkostnou veselou taneční hudbu, tvrdí mat213
Zdroj: Se svolením Matěje Čecha
HUDBA ČESKÝ RAP ELEKTRONICKÁ HUDBA FRESH RAP HUDBA RAP
Uložit Uložené

Kdo je největší kometou české hudební scény posledního roku? Spojíme-li underground s mainstreamem a zamícháme-li do nich všechny žánry, nejvýrazněji, dle našeho úsudku, do nich promluvil mat213. Umělec, písničkář a swagger.

Hudba Matěje Čecha, čím dál výraznější postavy českého umění, obsahuje velmi zřejmý rapový vliv, proto jsme jej oslovili do naší série FRESH RAP. V rozhovoru pro Kytary.cz uvedl, že rap byl žánr, který jej uvedl do vlastní tvorby, když ve svých 13 letech sdílel své výtvory na SoundCloud. Rapová muzika jej neopustila ani nyní, kdy si prakticky vytváří vlastní žánr.

„Textově hodně vycházim z rapu, takže do jistý míry dělám možná i trochu rap,“ ujistil nás hned na začátku pražský interpret. „Prarodiče řikaj', že dělám rap, a rapeři si myslej', že dělám popový písničky. V přístupu k hudbě cejtim rapovej vliv často,“ dodává.

mat213 Matěj Čech
Zdroj: Se svolením Matěje Čecha

Není proto důvod nepobavit se o „digitálním písničkáři“, jak mu přezdívá novinářská obec, i z rapového pohledu. Aktuální držitel cen Apollo a Vinyla nám přiblížil, jak se daří jeho nové desce Party in Prague, co nebo kdo je jeho múzou, jak vypadá moderní rapper nebo jaká činnost je jeho opravdovým snem.

Komplexní umělec z umělecké rodiny

Na Matěje se opravdu nedá uplatnit pouze jediná škatulka, aniž bychom nevynechali spoustu dalších důležitých informací. On sám se však charakterizuje poměrně jednoduše. „Snažim se dělat písničky, co baví lidi, rádi si je zpívaj' nebo si na ně zatančej'. Rád dělám nový obrazy a miluju nový kulturní kombinace,“ tvrdí.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 140155 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse