Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
25. července 2023 14:31
Čas čtení 2:32
Kuni Nguyenová

Obědy v Česku: K hranici 200 korun se přibližují Brno nebo Plzeň. Za kolik se najíš ve svém městě?

Obědy v Česku: K hranici 200 korun se přibližují Brno nebo Plzeň. Za kolik se najíš ve svém městě?
Zdroj: Pexels/Adrienn
GASTRO CENA POTRAVIN EKONOMIKA FINANCE GASTRONOMIE INFOGRAFIKA SKUTEČNÁ CENA VĚCÍ
Uložit Uložené

Více se dozvíš v naší infografice, která znázorňuje aktuální ceny obědů.

Ve kterém městě se za své peníze najíš až královsky a kde naopak na oběd musíš šetřit každou korunu, zjišťoval Edenred Restaurant Index sestavovaný na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred. 

Průměrná cena oběda v českých restauracích se v červnu pohybovala okolo 182,4 koruny. Na obědové menu pod 170 korun se můžeš těšit už pouze ve čtyřech krajích Česka. Za nejméně peněz se najíš v Jihlavě, kde za jídlo v restauraci zaplatíš v průměru 163,5 Kč. Následuje Zlín (164,4 Kč), Olomouc (165,4 Kč) a Ústí nad Labem (166,2 Kč). 

Během měsíce se zdražovalo

Naopak nejdražší obědy se v červnu tradičně nacházely v Praze, zde za ně lidé v průměru utratili 206,4 koruny. K hranici 200 korun za oběd se ale blíží i Brno (194,5 Kč), Plzeň (193,9 Kč) a České Budějovice (191,5 Kč)

Pokud jde o meziměsíční srovnání, ceny obědů v restauracích stouply průměrně o korunu a 30 haléřů. Nejvíce si za polední menu připlatili strávníci z Olomouce, kde ceny ve srovnání s květnem stouply o 1,7 koruny. Na obědech naopak ušetřili lidé v Českých Budějovicích, Pardubicích a Jihlavě, kde ceny mírně klesly. 

Doporučeno
Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou 17. dubna 2024 15:00

Jak se vyvíjely ceny obědového menu ve vybraných českých městech za poslední půlrok, se dozvíš v naší infografice. Klikni na šipku nebo roletku a dozvíš se víc.

Růst cen obědů zpomaluje

Ani v druhé polovině letošního roku by podle analytiků neměl hrozit výrazný nárůst nákladů na stravování. Nejvíce si za stravování v restauracích připlatili lidé v Českých Budějovicích, nejméně naopak v Pardubicích. Ceny napříč regiony se přesto liší v rozmezí až desítek korun. 


„V souladu se současným vývojem inflační křivky se růst cen obědů v restauracích uklidnil, což je dobrá zpráva pro všechny zaměstnance, kteří si v práci chtějí dopřát plnohodnotný oběd v kantýně nebo restauraci. Vzhledem k dosavadnímu vývoji neočekáváme ani v druhém pololetí žádné výraznější cenové výkyvy,“ míní Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

Kromě míry zdražování se v prvním pololetí stabilizoval i podíl obědů objednaných skrze rozvážkové služby. V červnu si zaměstnanci nechali oběd doručit v 8,4 % případů, což odpovídá dlouhodobému trendu, kdy dovážka konzistentně tvoří zhruba desetinu z celkového počtu plateb za obědy. Zbylých 91,6 % plateb zákazníci provedli přímo v restauracích. O poznání přívětivější je pro rozvážkové služby jejich podíl na celkovém objemu plateb za obědy. Zákazníci u nich aktuálně utratí 20,4 % nákladů, v restauracích pak zbylých 79,6 %.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Pokud se podíváme na ceny obědů v posledních čtyřech letech (2020 až 2023), zjistíme, že největší nárůst zaznamenala Ostrava. Zatímco v červnu v roce 2020 stály obědy 125,6 Kč, nyní se pohybují okolo 178,1 Kč. Ceny zde stouply o 41,8 %. Podobný vývoj měly i České Budějovice (o 40,2 %). Naopak nejméně patrného růstu cen za poslední čtyři roky si analytici všimli ve Zlíně (o 28,1 %). Následovalo Ústí nad Labem a Jihlava, kde se zdražovalo o 31,3 %.

Vývoj cen za poslední čtyři roky (2020 až 2023) zobrazuje následující graf:

Oběd si za svou výplatu mohou dovolit hlavně v Praze

Kdo ale na obědech skutečně ušetří? Pokud zohledníme ceny obědů s výší průměrných mezd v krajích, největší část svých příjmů na stravování vynaloží lidé v Liberci, Českých Budějovicích, Pardubicích a Plzni. V červnu je stálo pravidelné stravování v restauracích či kantýnách více než desetinu měsíčních příjmů. Zdaleka nejmenší část svých příjmů za obědy naopak i navzdory nejdražším průměrným cenám utratí lidé v Praze. Dvacet obědů v restauraci je v červnu vyšlo na 4 128 korun, tedy přibližně 7,8 % průměrné mzdy v hlavním městě.


„Rozdíly v kupní síle mezi jednotlivými kraji nejsou nic nového. Během letních měsíců je však lidé pociťují více než jindy. Výrazně se totiž projevují ve chvíli, kdy Češi, a obzvláště pak rodiny s dětmi, cestují po republice. Lidé z regionů s nižšími průměrnými příjmy, kterým však obvykle odpovídají i místní ceny obědů, tak za oběd v některých případech zaplatí i o 25 % více,“ upozorňuje Martišková.

Domů
Sdílet
Diskuse