Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. července 2023 16:39
Čas čtení 1:25
Radim Šlechta

Tento bizarní trend na TikToku vydělává streamerce 7000 dolarů denně

NEWS TIKTOK
Uložit Uložené

Lidé na TikToku momentálně sledují streamy, ve kterých se autoři a autorky chovají jako NPC z her.

Bizarními trendy na TikToku se někdy prostě nestihneš zabývat a časem je nahradí jiné. Nad novým NPC Livestream trendem se na sociálních sítích pozastavila už řada lidí. Streameři a mnohem častěji streamerky se v hodiny trvajícím vysílání chovají jako nehratelné postavy z počítačových her (NPC). Vydělávají si tím tisíce dolarů.

Možná se ti stalo, že se na tvé For You Page objevil stream, v němž si autor*ka hledí svého, případně se věnuje běžným radostem všedního dne, jako je výroba popcornu s pomocí žehličky na vlasy. Zajímavé je, že u toho s obecenstvem komunikují, jako by byli postavou, kterou potkáš v počítačové hře. A právě v tom spočívá celý princip trendujících streamů.

Například jedna z nejúspěšnějších NPC streamerek Pinkydoll reaguje pomocí souboru hlášek na příspěvky, které jí lidí posílají. „Ice cream is so good,“ okomentuje, když jí někdo pošle odznáček zmrzliny, na odeslané GG reaguje slovy: „Gang, gang!“

Odznáčky, které jí lidé následně posílají, platí na TikToku za reálné peníze a v přepočtu na dolary si Pinkydoll s 500 tisíci followery dokáže dle vlastních slov vydělat i 7 tisíc za den. Na začátku kariéry to bylo jen 250 dolarů.

Doporučeno
Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem 3. května 2024 14:00

Streamerka v rozhovoru pro Vice prozradila, že se jejích vysílání obvykle účastní okolo jednoho milionu lidí, právě to jí prý pomáhá tvořit s extrémně pevnou pracovní morálkou. Některé její streamy totiž trvají i pět hodin a obsahují v podstatě pouze zmíněné reakce na donaty.

Proč se na to lidé dívají?

Přestože obsah není otevřeně sexuální, podle New York Times je možné, že část obecenstva jej tak interpretuje. To má způsobovat „dětská a zpěvná“ intonace hlasu, kterou se na sociálních sítích prezentuje část tvůrkyň sexuálního obsahu na OnlyFans (podobný obsah tam tvoří i zmíněná Pinkydoll). Někteří sledující mají také fetišizovat možnost svými příspěvky „ovládat každé slovo a gesto tvůrkyň“. The Guardian popsal streamy jako „přelévání intimity do hráčského jazyka“.

V rozhovoru pro The Guardian Rafalqua Touma na druhou stranu řekla, že ne všichni ale sledují videa s podobnou motivací.

Domů
Sdílet
Diskuse