Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2023 11:00
Čas čtení 2:47
Adriana Královičová

FOTO: Michal a Martin předělali vojenský bunkr na zážitkové ubytování. Drátěnkou ho čistili dva týdny v kuse

ZAJÍMAVOSTI ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Máš v sobě dobrodruha a hledáš spíše zážitkové ubytování než prvoplánové pohodlí? Vojenský bunkr u Bratislavy předělaný na stylové ubytování pro tebe bude to pravé.

Michal a Martin se rozhodli vytvořit ubytování na atypickém místě. Pokud nemáš „klaustrofobii“, máš rád dobrodružství a chceš zažít pořádnou dávku adrenalinu, pozorně čti dál. Díky nápadu dvou přátel můžeš strávit noc ve vojenském bunkru z roku 1937, tedy z doby těsně před druhou světovou válkou.

„Bunkry se začaly stavět na obranu z důvodu německého zbrojení před druhou světovou válkou v roce 1937. Bunkry však nikdy nebyly ve válce využity. My vlastníme bunkr vzor 37, takzvaný řopík. Některé zdroje píší, že v československém pohraničí byla plánovaná výstavba až 10 tisíc těchto řopíků. Na Slovensku bunkry sahaly od Petržalky až po Gajary na Záhoří. Evidováno je jen kolem 150 bunkrů, protože mnoho z nich bylo zničeno například z důvodu výstavby silnic,“ informují kamarádi.

Doporučeno
FOTO: Nemáš kde bydlet? Kup si řopík! Stát prodává staré vojenské bunkry za hubičku FOTO: Nemáš kde bydlet? Kup si řopík! Stát prodává staré vojenské bunkry za hubičku 9. srpna 2023 11:17

Předělaný bunkr se nachází v okolí Devínského jezera, pouhých 20 minut jízdy autem od Bratislavy, kam z Prahy dojedeš za čtyři hodiny vlakem. Martin a Michal si na úpravě dali opravdu záležet a všechno udělali svépomocí. Bunkry byly ve velmi špatném stavu, odkoupili je od realitní kanceláře a pustili se do práce.

„Už jako malé dítě jsem si hrával na vojáky. S kamarádem, který je zároveň společníkem, jsme si stavěli dětské bunkry v lese nebo doma z polštářů. Později jsme na kolech prozkoumávali vojenské bunkry v okolí Bratislavy. Bylo nám velmi líto, že bunkry zůstaly zanedbané a opuštěné. Pár bunkrů jsme našli na prodej na bazarovém portálu a po krátkém brainstormingu, k čemu by se daly bunkry využít, jsme se rozhodli dva bunkry koupit a předělat je na zážitkové ubytování,“ přibližuje Michal.

Pokud tě baví články o zajímavé architektuře či šikovných Slovácích, určitě si přečti o domku na stromě, Slovence, která si jako 23letá koupila vlastní dům, i o unikátních prostorách pro ubytování a svatby Kocanda Kravsko. S Refresherem+ můžeš všechny rozhovory číst bez omezení.

vojenské bunkre, Slovensko, ubytovanie, interiérový dizajn, architektúra
Zdroj: Archív: Bunkers

Místo dýchá historií, v okolí najdeš spoustu bunkrů

Po skončení druhé světové války zůstala většina bunkrů zchátralá a opuštěná v „rukách“ přírody. Přesto dnes můžeš vidět, že některé z nich chytily „druhý dech“ a byly otevřeny pro veřejnost. Existuje ale ještě mnoho bunkrů, které postupně chátrají i kvůli nedostatku finančních prostředků na údržbu a obnovu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 142394 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Kolik stojí zchátralý bunkr, který můžeš koupit přes realitku.
  • Jak zchátralý bunkr očistili.
  • Jak dlouho trvala realizace.
  • Jak vypadá interiér a odkud má bunkr elektřinu.
  • Kolik tě bude stát noc ve vojenském bunkru.
Domů
Sdílet
Diskuse