Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2023 6:00
Čas čtení 7:30
Denisa Šútorová

Martina a Margaréta studují na prestižní univerzitě v Londýně, kam chodil i Madonnin syn. Školné je závratné, ale takto ušetříš

Martina a Margaréta studují na prestižní univerzitě v Londýně, kam chodil i Madonnin syn. Školné je závratné, ale takto ušetříš
Zdroj: Archív respondentky/Martina Kocianová, Archív respondentky/Margareta Kanuscakova
ZAJÍMAVOSTI ŠKOLA A STUDIUM STUDIUM V ANGLIČTINĚ VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Na prestižní vysokou školu Central Saint Martins chodili Alexander McQueen nebo John Galliano. O tom, jak probíhá studium a jak si poradit po brexitu, nám povyprávěly Martina a Margaréta, studentky módy a šperkařství.

Když se řekne prestižní vysoká škola, zřejmě tě napadnou univerzity jako Oxford či Harvard. Pokud máš umělecké nadání, možná pokukuješ po londýnské Central Saint Martins, která spadá do sítě přední univerzity UAL (University of the Arts London). Přestože je globálně považována za jednu z nejlepších uměleckých škol, nejvyššího skóre a mezinárodního uznání dosahuje především v oblasti módního vzdělání.

Tato svatyně módy totiž formovala nejznámější designérská jména včetně Alexandra McQueena, Stelly McCartney, Johna Galliana či Zaca Posena, ale chodil na ni i Madonnin syn Rocco, který studoval fine arts. The Business of Fashion ji v roce 2015 jmenoval nejlepší uměleckou univerzitou světa.

scm, centralsaintmartins, saintmartins, martinakocianova, margaretakanuscakova
Zdroj: archív respondentky Martiny Kocianovej, archív respondentky Margaréty Kanuščákovej

Být součástí fashion elity ovšem není jednoduché a už vůbec ne levné. O tom, jak se na Central Saint Martins dostat a kolik zaplatíš za studium po brexitu, nám povyprávěly dvě talentované studentky CSM Martina Kocianová (absolventka oboru jewellery design) a Margaréta Kanuščáková (studentka oboru fashion design: print). V článku ti prozradí, jak zvládnout studentský život v jedné z nejdražších metropolí světa.

Elita mezi uměleckými školami

Central Saint Martins vytváří a udržuje komunitu těch největších talentů v oblasti umění. „Central Saint Martins je jako Oxford kreativních škol. Škola je úžasná v tom, že je jedno, na jakém oboru jsi, ale jsi součástí nějakého silného movementu, tedy pohybu v designu, a opravdu je to tam cítit. Škola je sama o sobě jako bublina nebo jako karneval, jdeš totiž do úplně jiného světa. Na CSM jsem se cítila, jako bych byla v nějaké své divadelní hře,“ říká pro Refresher úspěšná šperkařka Martina Kocianová.

Název školy: Central Saint Martins
Adresa: Granary Building, 1 Granary Square, Londýn N1C 4AA, Spojené království
Roční školné pro studenty bakalářských kurzů z EU: 25 970 liber (cca 730 tisíc korun)
Některé bakalářské kurzy CSM: Acting and Performance, Fashion Design: Print, Jewellery Design, Animation, Fine Arts, Advertising

Margaréta, která se věnuje módním potiskům, jí v mnohém dává za pravdu. Komunita ve škole je prý velmi otevřená, a proto tam rychle našla prostor i pro sebe. Univerzita zároveň nabízí nadstandardní ateliéry, které studenti využívají při různých workshopech, jako je například digitální výšivka a práce s kovem či dřevem.

centralsaintmartinsmartinakocianovamartinakocianovamartinakocianova
Zobrazit galerii
(11)

Neodmyslitelnou součástí CSM jsou však i neomezené konexe. Kromě učitelů, kteří pracovali v módních domech jako Fendi, Yves Saint Laurent nebo Kenzo, se studenti mohou pochlubit také spolupracemi s Diorem či jinými prestižními značkami. „Často sem chodí fashion scouti kvůli náboru do značek, v rámci šperku jsme měli například pohovory s Tiffany & Co. nebo Cartier,“ říká Martina.

Jak se dostat na Central Saint Martins?

Martina i Margaréta se shodují, že nejlepší a nejrychlejší způsob, jak se přihlásit na Central Saint Martins, je prostřednictvím online systému UCAS (University and Colleges Admissions Service). Výrazně ti totiž usnadňuje podání přihlášky, ale také komunikaci s univerzitou. Při registraci je však třeba zaplatit administrativní poplatek 620 korun, pokud se hlásíš na jeden kurz, a 750 korun v případě, že na více.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 142785 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak si poradily s extrémně zvýšeným školným po brexitu.
  • Zda mají studenti z EU nárok na slevu na školné.
  • Jak vypadá kolej na Central Saint Martins a kolik za ni zaplatíš.
  • Na kolik tě měsíčně vyjde cestování metrem.
  • Jak úspěšně zvládnout přijímačky.
Domů
Sdílet
Diskuse