Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2023 v 18:00
Čas čtení 0:54
Vincenc Novák

Unikátní studie ukázala, jak snížíš riziko rakoviny za pouhé čtyři minuty denně

Unikátní studie ukázala, jak snížíš riziko rakoviny za pouhé čtyři minuty denně
Zdroj: Pexels.com
ČESKO VĚDA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Rychlá chůze do schodů nebo dobíhání autobusu. Zdravý životní styl nemusí být jen o tvrdé dřině.

V prestižním časopise Journal of the American Medical Association vyšla unikátní studie, která po dobu sedmi let sledovala fyzickou aktivitu téměř 23 tisíc lidí. Její účastníci byli ve věku okolo dvaašedesáti let a nikdo z nich se cvičení pravidelně nevěnoval. Cílem vědců bylo monitorovat jejich pohyb a zdravotní stav.

Zkoumaní respondenti namísto pravidelného cvičení praktikovali tzv. „přerušovanou energickou fyzickou aktivitu všedního dne“, v rámci které daná osoba podává tělesný výkon po dobu pouhých čtyř a půl minut každý den.

Doporučeno
Poprvé v historii vědkyně testovaly menstruační potřeby se skutečnou krví. Co saje nejlépe: vložky, tampony nebo kalhotky? Poprvé v historii vědkyně testovaly menstruační potřeby se skutečnou krví. Co saje nejlépe: vložky, tampony nebo kalhotky? 16. srpna 2023 v 11:03

Podle vedoucího studie Emmanuela Stamatakise se jedná o „aplikaci vysoce intenzivního intervalového tréninku do všedního života“. Tato aktivita je založena na krátkých a sporadických úsecích intenzivní aktivity, které jsou náhodně rozloženy v průběhu celého dne. Aktivita může mít podobu rychlé chůze do schodů či dobíhání dopravního prostředku.

Vědci u lidí zapojených do průzkumu pozorovali o 31–32 % nižší riziko vzniku rakoviny plic, konečníku, ledvin, jater, močového měchýře nebo jícnu. Jak uvedl Stamatakis pro portál Prevention, tato forma prevence může být vhodná pro ty, kteří nemají potřebnou motivaci cvičit.

Část respondentů věnovala nahodilé fyzické aktivitě pouhé tři a půl minuty denně. U nich se riziko vzniku rakoviny snížilo o sedmnáct až osmnáct procent oproti těm, kteří se jí nevěnovali skoro vůbec.

Stamatakis však zdůrazňuje, že účelem výzkumu není přinutit pravidelně cvičící lidi k tomu, aby s pravidelnou aktivitou přestali. Výsledky studie mají být alternativou pro ty, kteří z nejrůznějších důvodů cvičení neprovozují.

Domů
Sdílet
Diskuse