Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. srpna 2023 11:03
Čas čtení 2:50
Tímea Krauszová

Poprvé v historii vědkyně testovaly menstruační potřeby se skutečnou krví. Co saje nejlépe: vložky, tampony nebo kalhotky?

ZDRAVÍ VĚDA ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědecký tým porovnal 21 různých menstruačních potřeb, od více velikostí a druhů vložek přes různé tampony, kalíšky a menstruační kalhotky.

Vědecký tým poprvé v historii při testování menstruačních potřeb použil skutečnou lidskou krev. Dosud se při výzkumech používala voda nebo fyziologický roztok, ty se však od menstruační tekutiny liší. V té totiž kromě krve najdeš také sraženiny, tkáně z výstelky dělohy či jiné výtoky.

Nová studie tak odhaluje, které menstruační potřeby jsou zřejmě vhodnější pro silné krvácení. Poukazuje však také na potřebu zahrnout nové ekologické produkty jako kalhotky, disky či kalíšky do tabulek, podle kterých se počítá síla krvácení.

Doporučeno
Od dřeva obaleného vlákny přes mořské houby až po menstruační kalíšky. Historie menstruačních potřeb je barvitá i nebezpečná Od dřeva obaleného vlákny přes mořské houby až po menstruační kalíšky. Historie menstruačních potřeb je barvitá i nebezpečná 3. dubna 2023 9:30

Klikni sem pro více zpráv a článků o ženském zdraví.

Nejasnosti v péči

Jak vysvětlují autorky studie, silné krvácení má až třetina lidí s menstruací a může to negativně ovlivnit kvalitu jejich života. Mimo jiné může „diagnóza“ silného krvácení vést k dalším testům, pokud se určí, že nadměrná ztráta krve během menstruace není zdravá. Avšak k vyhodnocení toho, co je a co není silné krvácení, se využívá tabulka založená na absorpční schopnosti vložky nebo tamponu.

Pokud si musíš vložku nebo tampon měnit každé dvě hodiny, máš silné krvácení, které může vést až k anémii (chudokrevnosti) nebo jiným zdravotním problémům. Vyžaduje to lékařskou péči.

menštruácia, vložky, kalíšok
Zdroj: Unsplash/Oana Cristina

Tohle měření má však několik problémů. Jednak není každá vložka stejná: dokonce i vložky či tampony od stejného výrobce nemají jednotné sací schopnosti. A za druhé, stále více menstruujících sahá po ekologických řešeních. Používají například menstruační kalhotky nebo kalíšky. Ty zadrží úplně jiné množství krve, a tak ti v gynekologické ambulanci často neumí na základě toho ani říct, zda je ztráta krve normální, nebo ne.

Doporučeno
Menses bez vložky nebo tampónu? Zkus volnou menstruaci, má velký dopad na tvoje tělo Menses bez vložky nebo tampónu? Zkus volnou menstruaci, má velký dopad na tvoje tělo 2. srpna 2023 6:00

Právě proto se vědkyně z oregonské zdravotnické univerzity OHSU věnovaly porovnávání různých menstruačních potřeb. Na rozdíl od studií v minulosti však používaly skutečnou lidskou krev, konkrétně červené krvinky, takže hustota tekutiny byla více podobná té menstruační než kdysi fyziologický roztok. Jedná se tak o průkopnický výzkum, který navíc poukazuje na to, že moderní potřeby, jako například kalíšek, mohou být výhodné i při klinickém testování a diagnostice.

Menstruační tekutina neobsahuje jen krvinky, nachází se tam i vaginální výtok, občas krevní sraženiny a také výstelka z dělohy (endometrium), která je vlastně příčinou menstruace. Stále jsou však tato měření přesnější než ta s využitím pouze fyziologického roztoku.
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse