Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2022 11:30
Čas čtení 6:42
Adéla Ježková

Test menstruačních kalhotek: To, že neprotečou, nestačí. Důležité jsou i inkluzivní velikosti

Test menstruačních kalhotek: To, že neprotečou, nestačí. Důležité jsou i inkluzivní velikosti
Zdroj: Unsplash/Inciclo/volně k užití
REFRESHER MENSTRUACE ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Menstruační kalhotky ulehčily život všem menstruujícím. Pokud nevíš, jaké z nepřeberného množství vybrat, tento článek je pro tebe.

Každý den menstruuje asi 350 milionů lidí. Pokud by všichni z nich používali dva až čtyři jednorázové výrobky, znamenalo by to až 1,6 miliardy použitých vložek nebo tamponů denně. To znamená pět až deset tisíc výrobků za reprodukční období menstruujícího člověka. Jedna vložka přitom obsahuje tolik plastu jako čtyři nákupní tašky v supermarketu, uvádí studie organizace WoMena Uganda.

Období menstruace u zdravého člověka neužívajícího hormonální antikoncepci zabere zhruba 6,5 roku. S průměrnou cenou kolem 4 Kč za jednu vložku a 5 Kč za jeden tampon se jedná o poměrně drahou záležitost. Bezplatných menstruačních pomůcek se v České republice asi jen tak nedočkáme, investování do udržitelných a opakovatelně použitelných výrobků může alespoň částečně peněženkám ulevit. Bohužel ale jenom privilegovaným, tedy těm, které nesužuje menstruační chudoba (včetně mě).

kalhotky
Zdroj: Unsplash/ Inciclo/volně k užití

Kromě udržitelnosti a z dlouhodobějšího hlediska i ceny jsou menstruační kalhotky vhodné také pro ty, kteří z jakéhokoli důvodu nemohou či nechtějí používat menstruační kalíšek. Jsou pohodlné a od běžného spodního prádla takřka nerozeznatelné. Liší se pouze všitou vložkovou vrstvou. Dle mého názoru jsou i lepší než látkové vložky, které mnohdy vytváří dojem „pleny“.

Protože se nejedná o úplně levnou záležitost, při rozhodování ti snad pomůže má osobní recenze. Menstruační kalhotky různých střihů a od různých značek jsem totiž vyzkoušela sama na sobě. Nejdůležitějším kritériem je pro mě funkčnost – aby kalhotky neprotekly a nebylo v nich nepříjemně „vlhko“. Následuje pohodlí a příjemný materiál, není nic horšího než kousavé spodní prádlo. Snad jen patriarchát. Prádlo jsem vybrala záměrně tak, aby se jednalo pouze o české značky. Vzhled menstruačních kalhotek nevnímám jako příliš důležitý prvek, někomu ovšem určitě může pomoci cítit se lépe. Zásadním aspektem je naopak inkluzivita a cenová dostupnost, tedy kdo všechno si může danou menstruační pomůcku pořídit. 

Doporučeno
Kvůli nucené sterilizaci jsem se cítila méně ženou. V romské komunitě to byla ostuda, říká aktivistka Gorolová (Rozhovor) Kvůli nucené sterilizaci jsem se cítila méně ženou. V romské komunitě to byla ostuda, říká aktivistka Gorolová (Rozhovor) 20. května 2022 7:00

Všechny kalhotky, které jsem si pořídila, byly ve velikosti M se střední savostí. S běžnou konfekční velikostí jsem zvýhodněná, vyberu si totiž prakticky kdekoli. Což bohužel neplatí pro všechny – přestože by mělo. Menstruuji většinou šest dní, kalhotek jsem zkoušela pět, první den je má menstruace velmi slabá, a výsledek by tak v testu nebyl relevantní. Zbylé dny mám menstruaci v podstatě stejně intenzivní. Upřímně, protečení nevnímám úplně jako „big deal“, prostě se to stává. Nicméně pokud máš obavy z výběru správné savosti, zkoušej nové menstruační kalhotky tehdy, kdy nemusíš nikam moc jezdit. Během menstruace jsem si poctivě zapisovala poznámky, abych na nic nezapomněla.

menstruace
Zdroj: Unsplash/Monika Kozub/volně k užití

1. Ecomodi 4/5

Jako první jsem vyzkoušela menstruační kalhotky Ecomodi s vysokým pasem v černé barvě. Před prvním použitím je nutné je vyprat na 40 stupňů Celsia bez aviváže. Nejprve si je ale vyzkoušej i s ochrannou nálepkou, pokud ti nebudou sedět, můžeš je vrátit. Z hygienických důvodů je ale výrobce radí zkoušet na jiné kalhotky, nejlépe tenká tanga. Dle mého názoru kalhotky od Ecomodi velikostně sedí.

Na webu si kromě velikosti můžeš zvolit savost – slabou, střední, silnou a extra silnou – od čehož se následně odvíjí i cena. Za střední variantu jsem zaplatila 540 Kč, což je v poměru cena/kvalita velmi dobré. Kalhotky mají jednoduchý, minimalistický detail a jsou z 95 % z bambusu. Vždy jsem si myslela, že bambus chladí, ale u tohoto produktu tomu tak úplně nebylo, bylo mi v nich trochu teplo. Volila bych je tedy spíše do chladnějšího počasí, případně na noc.

menstruacni kalhotky
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Klín kalhotek mimo jiné tvoří vysoce absorpční froté vrstva a nepropustná membrána, která je opravdu nepropustná. Přestože jsem kalhotky zkoušela večer a v noci, kdy je v poloze na zádech protečení více pravděpodobné, ani trochu mě nezradily. Po nošení jsem je promáchla pod tekoucí vodou a nechala volně uschnout. K objednávce jsem zdarma dostala i voděodolnou taštičku, kam bych je v případě nutné výměny mimo domov mohla uschovat. Následně jsem je hodila do pračky, což je nutné udělat nejpozději do tří dnů.

Doporučeno
„Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů „Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů 24. března 2024 8:00

Ecomodi nabízí tři druhy menstruačních kalhotek od nejmenší velikosti XXS po největší XXXL, což je zhruba velikost 46. To nestačí, mohlo by to být jistě lepší. Co ale velmi (VELMI!) oceňuji, je, že v nabídce jsou i nohavičkové kalhotky, které připomínají pánské trenky. Nemenstruují totiž jen cis ženy, že ano.

Rodinná firma Ecomodi se na trhu v oblasti módy pohybuje už dvacet let. První menstruační kalhotky, které jsou z přírodních a recyklovaných materiálů, zde ušili v roce 2020. Výrobky se podle slov zástupců firmy mohou mimo jiné pyšnit antibakteriální funkcí proti množení bakterií a anti-odour funkcí pro potlačení zápachu. Kalhotky mohou vydržet až dva roky – nebo i déle, záleží, jak se o ně budeš starat.

menstruacni kalhotky
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115275 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse