Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2022 7:00
Čas čtení 8:18
Adéla Ježková

Kvůli nucené sterilizaci jsem se cítila méně ženou. V romské komunitě to byla ostuda, říká aktivistka Gorolová (Rozhovor)

Kvůli nucené sterilizaci jsem se cítila méně ženou. V romské komunitě to byla ostuda, říká aktivistka Gorolová (Rozhovor)
Zdroj: ČTK/Ožana Jaroslav
REFRESHER FEMINISMUS RASISMUS A PRÁVA MENŠIN ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Nucené sterilizace lékaři prováděli převážně romským ženám bez jejich informovaného souhlasu. Jednou z nich je i lidskoprávní aktivistka a sociální pracovnice Elena Gorolová.

V Československu i Česku byly od 60. let minulého století nedobrovolně sterilizovány podle odhadů tisíce žen převážně romského původu. K nuceným sterilizacím ovšem docházelo po celém světě – od Švédska, kde poškozené ženy dosáhly odškodnění jako první, po Afriku. K porušování lidských práv mnohdy docházelo přímo na porodním sále při císařském řezu, kdy žena v bolestech nebyla schopna uvést informovaný souhlas. Krádeže tělesné autonomie byly ale přítomné i při vaginálních porodech. Některé ženy si také myslely, že se jedná o antikoncepci, že je to pouze dočasné.

Jednou z nich je i lidskoprávní aktivistka a sociální pracovnice Elena Gorolová, která se navzdory obavám ze společenského zostuzení rozhodla o svém příběhu hovořit veřejně. BBC ji právem zařadilo mezi 100 nejvlivnějších žen roku 2018. Spolu s dalšími ženami bojovaly více než 15 let za finanční odškodnění. To jim stát přiznal minulý rok, stále však, jak říká Gorolová, není dobojováno.

elena gorolova
Zdroj: ČTK/Ožana Jaroslav

Se svým nynějším manželem Gorolová začala chodit asi v šestnácti letech. V té době se učila v oboru strojní výroba-zámečnice a pracovala v závodě ve Vítkovicích. O dva roky později otěhotněla a císařským řezem porodila zdravého chlapečka. „Když se vrátil manžel z vojny, bydleli jsme u maminky. Řekli jsme si, že nechceme další dítě do doby, než si najdeme vlastní bydlení. Zašla jsem si proto na gynekologii pro antikoncepci. Lékařka mi ale místo toho sdělila, že jsem těhotná. Přišla jsem domů s tím, že miminko zatím nechci, že ještě počkáme. Manžel i maminka mě ale ujistili, že mi pomohou – a že ‚to‘ třeba bude ta moje vytoužená holčička,“ popsala začátek svého životního příběhu Gorolová.

Doporučeno
„Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů „Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů 24. března 2024 8:00

Na to začala docházet do poradny pro riziková těhotenství právě kvůli tomu, že poprvé rodila císařem. Po celou dobu těhotenství bylo všechno v pořádku a lékaři jí říkali, že by mohla rodit normálně.

V době kolem termínu porodu nicméně začala krvácet a musela být hospitalizována na pozorování s tím, že pokud jí začnou bolesti, přijmou ji lékaři na porodní sál. „Lékaři mě ujišťovali, že se nic neděje, všechno je v rámci možností v pořádku. Nakonec jsem tam strávila noc, druhý den se mi rozběhly bolesti a sestřička mě odvezla na porodní sál,“ uvedla.

Doporučeno
Porodnické násilí: Skákání po břiše, zbytečné nástřihy a necitlivé oddělování dětí od matek. I k tomu na porodním sále dochází Porodnické násilí: Skákání po břiše, zbytečné nástřihy a necitlivé oddělování dětí od matek. I k tomu na porodním sále dochází 18. února 2022 7:00

Příchozí lékař rozhodl, že rodičce propíchne plodovou vodu, což zapříčinilo, že „vyletěla“ pupeční šňůra. Nastal chaos. „Museli zachraňovat miminko i mě. Měla jsem velké bolesti, všude byly jehly, bála jsem se a netušila, co se děje,“ popsala situaci na porodním sále. Nakonec se lékaři rozhodli pro císařský řez.

„Podepište to, nebo zemřete.“

„Když mě na něj připravovali, sestra donesla dva papíry – jeden na jména pro holčičku i chlapečka, u druhého řekla jen: 'Tohle musíte podepsat, jinak umřete.' Bála jsem se o život svůj i dítěte a neměla jsem myšlenky dokument zkoumat. Řekla, že musím, tak jsem to podepsala,“ uvedla Gorolová k traumatické zkušenosti. 

Jednalo se o „souhlas“ se sterilizací, což jsem se ale dozvěděla až mnohem později.


Po probuzení na poporodním pokoji se Gorolová dozvěděla, že se jí narodil další chlapeček. Že jí byla provedena sterilizace, se dozvěděla jen tak mezi řečí od primáře při ranní vizitě. To slovo jí ale nic neříkalo, netušila, co to pro ni a její budoucnost znamená. Vysvětlil jí, že už nikdy nebude mít děti. 

„Začala jsem brečet, bylo mi jenom 21 let a nechápala jsem, proč by mi něco takového udělali. Maminka a manžel mě přišli do nemocnice navštívit už tehdy, kdy jsem byla na poporodním pokoji, nicméně v tu dobu jsem spala po injekci proti bolesti. Následně se dozvěděli, že se mi narodil chlapeček a že mi rovnou udělali sterilizaci. Věděli to tedy dříve než já,“ řekla Gorolová s tím, že manžel se se zdravotníky dohadoval, jak je možné, že něco takového udělali bez svolení. Odvětili, že museli, šlo prý o život zachraňující zákrok.

Proč já?

Po propuštění z nemocnice rodinu navštívila sestřička – což bylo v tu dobu zcela běžné. „Ještě jednou jsem se potřebovala ujistit, že to je vážně pravda. Potvrdila mi, že už opravdu nikdy nebudu mít děti. Někdy se vaječníky pouze podvazovaly, mně ale přímo ‚přeřízli‘ spojení,“ dodala.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115198 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se Elena Gorolová dostala k dalším ženám, které byly nuceně sterilizovány.
  • Čím lékaři nucené sterilizace po letech „omlouvali“.
  • Jaké to je setkat se s lékařkou, která krutý zákrok Gorolové provedla.
  • Kdo dosáhne na odškodění.
  • Je vůbec možné se s takovým traumatem vyrovnat?
Domů
Sdílet
Diskuse