Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. srpna 2023 6:00
Čas čtení 4:40
Ilona Hobzová

Menses bez vložky nebo tampónu? Zkus volnou menstruaci, má velký dopad na tvoje tělo

Menses bez vložky nebo tampónu? Zkus volnou menstruaci, má velký dopad na tvoje tělo
Zdroj: Freepik/volně k užití
ZDRAVÍ MENSTRUACE ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Slyšel*a jsi už o volné menstruaci? Jde o metodu, která může menstruujícím ušetřit spoustu starostí a pomoci jim fyzicky, psychicky i finančně.

Menstruační chudoba není problémem jen v rozvojových zemích. Každý den na světě menstruuje zhruba 800 milionů žen, omezený přístup k hygienickým potřebám má přitom více než polovina z nich. Z nového výzkumu britské organizace ActionAid vyplynulo, že přibližně čtyři z deseti žen, které si v uplynulém roce nemohly dovolit menstruační pomůcky, si nechávaly vložky nebo tampóny déle, než se doporučuje. 

Problém sociální nerovnosti funguje tedy na globální bázi. V mnoha zemích dívkám a ženám v období menstruace nezbývá nic jiného než místo školy zůstat doma. Podle zakladatelky webu Kalíšek.cz Ilony Bittnerové tedy vede menstruační chudoba ke znevýhodňování žen mimo jiné i v oblasti vzdělávání. 

Právě menstruační chudoba může být jedním z důvodů, proč se ženy uchylují k takzvané volné menstruaci. O tom, co vlastně metoda volné menstruace je a jaké jsou další důvody, proč ji ženy zkoušejí, jsme mluvili s osobní trenérkou, terapeutkou a laktační poradkyní Veronikou Kozlovou.

Menstruace bez pomůcek? Jde to. Inspiraci hledejme u dětí

Volné menstruaci se někdy také říká svobodná nebo vědomá a základním principem je její průběh bez použití jakýchkoli menstruačních pomůcek. „Menstruační krev tělo ženy neopouští průběžně stejným tokem, jak si lidé často představují. Ale hromadí se v čípku, který se po naplnění uvolní a menstruační krev vypustí. Ženy toto velmi dobře znají, pokud nepoužívají tampóny nebo jiné vnitřní pomůcky. Jsou to takové vlny, kterými vyteče větší množství krve naráz,“ vysvětluje Veronika Kozlová. 

Anketa:
Máš povědomí o volné menstruaci?
Ano, praktikuji ji.
Ano, ale nezkoušel*a jsem ji.
Nikdy jsem o ní neslyšel*a.
Ano, praktikuji ji.
9 %
79 Hlasů
Ano, ale nezkoušel*a jsem ji.
30 %
250 Hlasů
Nikdy jsem o ní neslyšel*a.
60 %
503 Hlasů

Ženy, které aplikují volnou menstruaci, se podle lektorky naučí plnost děložního čípku vnímat a dojít si na toaletu včas. „Je to obdobné jako u plného močového měchýře. Tedy jistý tlak na konci pochvy, který většina žen zná, i když mu nevěnují pozornost. Často víme, že ‚jestli se teď zvednu, tak to půjde všechno ven‘,“ vysvětluje. 

Ženy se tréninkem mohou naučit odhalit tento tlak dřív, než bude pozdě. „Je to podobné jako u dětí, které se učí vnímat své potřeby související s močením nejdříve vnímají, že močí, později to rodičům řeknou, ale už to nestihnou na nočník a nakonec dopřejí rodičům i sobě samým dost času na vyhledání nejbližší toalety. Proces učení volné menstruace je velmi podobný a vyžaduje trpělivost,“ dodává Kozlová.

Říkáme si, že to nebude fungovat, ale tak to zkusíme. Ono to samozřejmě nebude fungovat a tím si potvrdíme, že je to blbost.

Princip volné menstruace tedy spočívá v zadržování a vědomém vylučování krve. 

Neumíš si představit, že by něco takového mohlo fungovat? Veronika Kozlová se domnívá, že v případě mnoha nových procesů v životě i v těle, které jsme dosud nezkusili, si klademe počáteční překážky už jejich odmítáním. „Říkáme si, že to nebude fungovat, ale tak to zkusíme. Ono to samozřejmě nebude fungovat a tím si potvrdíme, že je to blbost.“ 

 

Aby bylo vůbec možné volnou menstruaci zkusit, případně ji úspěšně praktikovat, je tedy nutné nejprve nastavit vlastní mysl na to, že se tento proces opravdu naučit lze. Důkazem může být třeba to, že v dřívějších dobách se ženy bez menstruačních pomůcek obešly a v některých částech světa bez nich fungují dodnes. 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse