Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Menses bez vložky nebo tampónu? Zkus volnou menstruaci, má velký dopad na tvoje tělo

Jak s volnou menstruací začít? Zásadní je klid a „pojistka“

Než člověk začne volnou menstruaci praktikovat, není potřeba podnikat žádné předchozí kroky. Výhodu zřejmě budou mít ženy, které dlouhodobě pracují s pánevním dnem a jsou tak na tuto oblast svého těla více naladěné. Cvičení svalů pánevního dna ale podle Veroniky Kozlové není pro volnou menstruaci nutností a menstruujícím by doporučila tuto metodu začít praktikovat klidně i bez předchozího cvičení. 

„Funguje to totiž i naopak volnou menstruací efektivně pracujeme se svým pánevním dnem, učíme se ho vnímat a pomáháme mu dostat se do kondice,“ říká. Podstatnějším faktorem pro volnou menstruaci je podle Kozlové citlivost ženy vůči své pánvi, pánevnímu dnu nebo děložnímu čípku.

Doporučeno
Menstruační plavky jako neviditelná spása na léto. Pro koho jsou vhodné a jak fungují? Menstruační plavky jako neviditelná spása na léto. Pro koho jsou vhodné a jak fungují? 16. července 2023 6:00

Přestože základem svobodné menstruace je absence pomůcek, volnou menstruaci zřejmě nebudeš ovládat ze dne na den. Při začátcích s touto metodou se pro případ „nehody“ doporučuje použít nějakou pojistku. Volnou menstruaci ale nelze praktikovat s vnitřními pomůckami, jako je tampón nebo kalíšek. Vhodné jsou naopak vložky nebo menstruační kalhotky. 

Mezi další podpůrné tipy patří klid, samota a odpočinek. „První dny menstruace v klidu domova jsou vždy dobrý nápad, pokud chceme pečovat o celkové zdraví ženy. Někdy lze zařídit sick day, home office nebo celodenní hlídání dětí. Ale pomohou i maličkosti nezvat si na tyto dny návštěvy, neplánovat dovolené, neumývat okna a tak dále,“ myslí si Veronika Kozlová.

Doporučeno
Test menstruačních kalhotek: To, že neprotečou, nestačí. Důležité jsou i inkluzivní velikosti Test menstruačních kalhotek: To, že neprotečou, nestačí. Důležité jsou i inkluzivní velikosti 24. května 2022 11:30

Ve vnějším světě se podle lektorky na vnitřní potřeby těžko soustředí. Zapomínáme pít, odskočit si, kvalitně se najíst nebo si protáhnout tělo. „Budeme tedy pravděpodobně zapomínat i na to, že máme sledovat svůj čípek,“ říká. Začátky volné menstruace by ve vnějším prostředí doporučila praktikovat s už zmíněnou „pojistkou“. Existuje ale riziko, že nám tyto pomůcky omezí motivaci svobodnou menstruaci „trénovat“.

Veronika Kozlová tak znovu doporučuje inspiraci u malých dětí a jejich odplenkování: „Doma co nejvíce na volno a hodně si dítě/čípek hlídat. Venku si vzít něco pro jistotu a počítat s tím, že se ještě nehody dít budou,“ připomíná a dodává, že volnou menstruaci není třeba aplikovat na sto procent vždy a všude. Každá chvíle, kdy ji praktikujeme, se ale počítá.

Ekonomická a ekologická výhoda i změna postoje k vlastnímu tělu

Pozitiv, která se pojí s provozováním volné periody, je hodně. Kromě těch ekonomických jsou výhody i ekologické, tedy fakt, že žena ušetří za pomůcky a nevytváří odpad.

Sama Veronika Kozlová však z vlastních zkušeností se ženami coby největší pozitivum označuje změnu postoje menstruujících k vlastnímu tělu, vnímání jeho potřeb, snížení nároků na sebe sama v době periody a využití těchto dnů k většímu odpočinku. To totiž téměř instantně přináší úlevu od bolestí hlavy a páteře, snižuje intenzitu menstruačních bolestí v kříži i podbřišku a zlepšuje psychický stav v době před menstruací.

Ženy najednou ovládají něco, co bylo doposud mimo sféru jejich vlivu. To samozřejmě vzbudí myšlenky na to, co dalšího mohou ovlivnit. Znám ženy, které díky volné menstruaci a práci s cykly otěhotněly navzdory tvrzení lékařů, že jsou prakticky neplodné.

„Setkala jsem se i se ženami, které měly již podané žádosti o invalidní důchod kvůli medicínsky bezdůvodným bolestem zad nebo trávily polovinu měsíce s léky proti bolestem. Po vyřazení tampónů a částečném zahájení volné menstruace byl do tří měsíců pokoj od obojího. Často se také velmi zlepší sexuální život anebo kvalita již zmiňovaného pánevního dna,“ vyjmenovává.

Kromě těchto psychických a fyzických benefitů terapeutku těší i zvědavost, kterou volná menstruace mezi ženami otevře. „Najednou ovládají něco, co bylo doposud mimo sféru jejich vlivu. A to samozřejmě vzbudí myšlenky na to, co dalšího mohou ovlivnit. Znám ženy, které se volnou menstruací a prací s cykly zbavily příznaků PCOS (syndrom polycystických ovarií, hormonální porucha, pozn. red.) nebo otěhotněly navzdory tvrzení lékařů, že jsou prakticky neplodné,“ dodává. 

Odborný svět se k volné menstruaci staví nejednotně. Podle Veroniky Kozlové o ní většina gynekologů*gynekoložek v lepším případě neví, v horším případě zpochybňuje její funkčnost. „Na to, že ji praktikují a historicky praktikovaly miliony žen po celém světě, jsou to dost odvážná slova,“ říká. Sama má ale gynekoložku, která volné menstruaci velmi fandí. 

„Věřím, že se v budoucnu dočkáme toho, že budou ženští lékaři volnou menstruaci ‚předepisovat‘ tam, kde by mohla pomoci.“

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse