Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. července 2023 6:00
Čas čtení 3:17
Ilona Hobzová

Menstruační plavky jako neviditelná spása na léto. Pro koho jsou vhodné a jak fungují?

Menstruační plavky jako neviditelná spása na léto. Pro koho jsou vhodné a jak fungují?
Zdroj: Freepik/@wayhomestudio/volně k užití
ZDRAVÍ MENSTRUACE ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Chceš si užít koupání i během menstruace, a to bez tamponu nebo kalíšku? Řešením můžou být menstruační plavky.

Menstruační kalhotky, které denně zjednodušují život všem menstruujícím, nejsou na trhu žádnou novinkou. Stále větší oblibě se však v poslední době těší menstruační plavky, které fungují na podobném principu jako kalhotky. K dostání jsou už nějakou dobu i v Česku. Jak fungují?

Doporučeno
Která muchomůrka zabíjí a kterou houbu nesmíš kombinovat s alkoholem? Tohle se ti stane, když sníš jedovatou houbu Která muchomůrka zabíjí a kterou houbu nesmíš kombinovat s alkoholem? Tohle se ti stane, když sníš jedovatou houbu 13. července 2023 6:00

Škodlivost koupání během menstruace je mýtus

Často slýcháme, že během periody bychom měli na vodní radovánky zapomenout. To, že by se lidé během menstruace neměli koupat, aby nedostali infekci, však patří mezi nejčastější mýty. Koupat se samozřejmě lze i během menstruace. Pokud není voda nějak znečištěná, není právě probíhající menstruace něco, co by nás mělo zastavit. Riziko podráždění stydkých pysků a pochvy kvůli chlóru v bazénu nebo sedimentu v moři existuje pro koupání obecně, bez ohledu na to, zda zrovna menstruuješ, nebo ne. Riziko gynekologického zánětu není při menstruaci vyšší než obvykle. Mýtem je i to, že voda může zatéct do dělohy a tam způsobit zánět. 

Menstruační kalhotky, jejichž obliba stále roste, ale nejsou na plavání a koupání ve vodě uzpůsobené. Podle webu Kalíšek.cz, zaměřeného na menstruační hygienu a zdraví i pohodlí ženy, se krev ve chvíli, kdy menstruační kalhotky namočíme, „vypere“ do vody. Je proto vhodné používat úplně jiné menstruační pomůcky. Mezi jejich výhody patří, podobně jako u menstruačních kalhotek, ekologická šetrnost a z dlouhodobějšího hlediska i cena. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený MALUNA (@maluna.cz)

Na koupání je nejlepší menstruační kalíšek, který ale ne každému vyhovuje. Problematický může být mnohdy i tampon. Řada lidí proto v poslední době sahá právě po menstruačních plavkách. 

Neviditelný pomocník pro všechny

Menstruační plavky jsou ve srovnání s jinými menstruačními pomůckami docela novinkou, a to nejen na českém, ale i světovém trhu. S využitím patentované technologie zvané Modifier Swim je od roku 2016 vyrábí značka Modibodi z Austrálie, která na český trh expandovala v roce 2021. Nově jsou v Česku dostupné také menstruační plavky britské značky WUKA.

Doporučeno
Kvíz: Ovládáš první pomoc? Zkus si náš letní zdravotnický speciál Kvíz: Ovládáš první pomoc? Zkus si náš letní zdravotnický speciál 28. června 2023 14:00

Menstruační plavky nejsou na první pohled od běžných plavek rozeznatelné. Obsahují ale zvenčí neviditelnou podšívku tvořenou třívrstvou vložkou. Jednu vrstvu tvoří nepromokavý materiál, který zabraňuje úniku menstruační krve. Střední vrstva je navržena tak, aby krev absorbovala. Svrchní vrstva pak odvádí vlhkost od pokožky, pomáhá bojovat proti bakteriím a zabraňuje vzniku zápachu. 

Savost se může u jednotlivých typů plavek trochu lišit, obecně jsou však schopné absorbovat okolo deseti mililitrů, což odpovídá přibližně dvěma tamponům. Jeden je totiž běžně schopný pojmout asi pět mililitrů. 

Plavky tedy nejsou určené pro dny, kdy je menstruace nejsilnější, aspoň ne samostatně. „Lze je použít jako samostatnou hygienickou pomůcku při slabší menstruaci, při silnější menstruaci se dají použít jako pojistka ke kalíšku či tamponu. Hodí se také pro ženy, které praktikují volnou menstruaci (stav, kdy je žena schopna kontrolovaně odvádět menstruační krev z těla bez jakýchkoliv pomůcek, pozn. red.),“ říká zakladatelka specializovaného e-shopu s menstruačními kalhotkami a dalšími pomůckami Maluna.cz Ilona Bittnerová.

Menstruační plavky se jako vhodná alternativa hodí těm, kteří:
  • Nemají rádi pomůcky zaváděné „dovnitř“.
  • Již menstruují, ale nedaří se jim zavést tampon.
  • Mají silnou menstruaci, tampon nebo kalíšek pro ně nepředstavuje dostatečnou jistotu a chtějí při koupání ještě nějakou pojistku.
  • Menstruaci očekávají každým dnem a díky menstruačním plavkám je během vodních radovánek nepříjemně nepřekvapí.
  • Mají dlouhou menstruaci, na tampon nebo kalíšek je krvácení už příliš slabé a zároveň ještě nemohou vyrazit k vodě „jen tak“.
  • Trpí občasnou inkontinencí.

Menstruační plavky jsou vhodné pro každého bez ohledu na výše zmíněné kategorie. Jejich velkou výhodou je, že když se neosvědčí při menstruaci, lze je stále využít jako klasické plavky od udržitelných a k životnímu prostředí šetrných značek. Plavky jsou zčásti vyrobené z recyklovaného nylonu, jehož použití mimo jiné šetří energii a snižuje emise uhlíku, ke kterým dochází při výrobě nového nylonu.

Plavky mě překvapily – když jsem je ve sprše vymývala, divila jsem se, kolik krve vstřebaly, přitom ven nepustily ani kapku. Teď mám s plavkami jistotu, že se dostanu z bazénu ven, a nemusím si nervózně kontrolovat rozkrok.

Velké oblibě se tento typ plavek v poslední době těší u těch, kteří se plavání věnují závodně nebo v delších časových úsecích. „Jsem učitelka plavání, takže jsem v bazénu tři nebo čtyři hodiny v kuse. První den mám menstruaci hodně silnou supersavý tampon mi vydrží dvě hodiny, pak už mi hrozí protečení. Takže jsem mívala problém, jak se dostat z bazénu. Nikdo nechce, aby mu krev stékala po nohou, když se snaží důstojně sbalit a odejít do sprch. Plavky mě překvapily když jsem je ve sprše vymývala, divila jsem se, kolik krve vstřebaly, přitom ven nepustily ani kapku. Teď mám s plavkami jistotu, že se dostanu z bazénu ven, a nemusím si nervózně kontrolovat rozkrok. Moje dcery a já už se bez nich neobejdeme,“ citoval web Kalíšek.cz plaveckou instruktorku Clare.

plavkyně, bazén, plavky, voda
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

Jaké plavky vybrat a jak se o ně starat?

Jak WUKA, tak Modibodi nabízí menstruační plavky v jednodílné i bikini verzi. Jejich bohatý výběr nabízí už zmiňovaná značka Maluna. Samotný spodní díl lze pořídit od 759 korun, jednodílný komplet za 1350 korun. Plavky lze bez problému vyprat, ovšem bez použití aviváže, která funkčnost nepropustného prádla snižuje.

Menstruační plavky WUKA Bikini.Modibodi menstruační plavky Bikini Brief komplet.WUKA jednodílné menstruační plavky.Jednodílné menstruační plavky Modibodi Teen One Piece.
Zobrazit galerii
(4)
Domů
Sdílet
Diskuse