Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
25. srpna 2023 11:00
Čas čtení 3:12
Tereza Patočková

Ghostlighting je nový WTF trend v randění, na který si dávej pozor

Ghostlighting je nový WTF trend v randění, na který si dávej pozor
Zdroj: Pexels/Ivan Samkov
ZAJÍMAVOSTI RANDĚNÍ VE 21. STOLETÍ
Uložit Uložené

Randění zasáhl v roce 2023 nový trend. Na sociálních sítích a především na TikToku řeší lidé i terapeuti poslední měsíce nový pojem. Jde o ghostlighting.

V podstatě nejde o kombinaci ničeho jiného než dvou známých toxických fenoménů – ghostingu a gaslightingu.

Být „ghosted“ je matoucí a skličující pocit. Někdo se ti líbí, užíváš si fázi povídání, možná se párkrát sejdete, nebo se spolu dokonce i vyspíte a on nebo ona pak zmizí. Ticho a ignorace, přichází hrozný kolotoč overthinkování a domněnek, které tě dovedou až k tomu, že ten problém jsi možná ty.


Teď si ale představ, že ti tohle někdo udělá a potom se po několika týdnech náhodně ozve, jak kdyby nic, a dělá, že se týdny i dny ignorace vůbec nestaly, anebo začne mlžit a vymýšlet si, proč tak činil.


Pro ty, kteří neznají pojem „gaslighting“ – jde o taktiku emoční manipulace. Gaslighter či gaslighterka vede svou oběť k pochybnostem o vlastní realitě tím, že neustále podkopává, popírá, zpochybňuje její vzpomínky na dané situace a převypráví příběh, který chce, aby oběť považovala za pravdivý, dokud mu ona sama skutečně třeba neuvěří. Nejklasičtějším příkladem gaslightingu je, když ti někdo řekne „Jsi blázen, takhle to vůbec nebylo“, „Vždyť jsi říkal*a, že je to v pohodě“ nebo „To jsem říkal*a jen ze srandy. Byl to vtip“.

Nerovnováha moci bývá toxická

„Zdravé vztahy jsou založeny na sdíleném pocitu moci,“ říká pro Cosmopolitan ke ghostlightingu vztahová terapeutka Ailey Jolie. „Stávají se nezdravými nebo toxickými, když má jeden větší moc než ten druhý. Ve vztahu musí existovat rovnost, aby se každý cítil autonomně,“ pokračuje.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse