Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. srpna 2023 17:32
Čas čtení 1:03
Tereza Patočková

U Karibiku byl nalezen živý žralok grónský. Může být starý až 500 let

U Karibiku byl nalezen živý žralok grónský. Může být starý až 500 let
Zdroj: Britannica
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Žralok, který se obvykle vyskytuje hluboko v ledových vodách Arktidy, byl k velké nevíře vědců spatřen, jak plave 4000 mil daleko v teplém Karibiku.

Jeden zdánlivě ztracený žralok grónský se objevil u pobřeží Belize ve Střední Americe, zatímco tým výzkumníků na lodi chytal a označoval žraloky tygří. Informuje o tom Mirror.

Devanshi Kasana, doktorandka na Floridské mezinárodní univerzitě, byla v té době členkou posádky, která spolupracovala s místními rybáři, když si uvědomila, že ryba na konci jejich vlasce vypadá jako jiný tvor. „Zpočátku jsem si byla jistá, že jde o něco jiného, například o žraloka šedého, který je dobře známý z hlubokých vod u korálových útesů. Věděla jsem, že je to něco neobvyklého, a věděli to i rybáři, kteří za celá léta rybolovu nic podobného neviděli,“ uvedla.

Devanshi pořídila fotografii záhadného zvířete a poslala ji svému poradci, který uvádí, že se zřejmě jedná o žraloka grónského, což brzy potvrdili i odborníci na tento konkrétní druh.

Jednou z dalších možností je, že by mohlo jít o křížence žraloka grónského a pacifického.

Doporučeno
Žraločí kvíz: Jak dobře znáš obávaného mořského predátora? Žraločí kvíz: Jak dobře znáš obávaného mořského predátora? 29. srpna 2023 17:00

Žralok se může dožít až půl tisíciletí

Podle univerzity je to poprvé, co byl tento velký žralok spatřen v západním Karibiku, u druhého největšího korálového útesu na světě. Zjištění byla zveřejněna v časopise Marine Biology. Poloslepý žralok grónský se vyskytuje jen zřídka a je nejdéle žijícím známým obratlovcem, jehož stáří se podle některých odhadů pohybuje mezi 250 a 500 lety.

Začátkem letošního roku bylo na pláži v přístavu Newlyn Harbour poblíž města Penzance v Cornwallu nalezeno tělo žraloka grónského, který se pravděpodobně narodil v tudorovské éře. „Přibližně v době, kdy se Jindřich VIII. nudil se svou první ženou, se tento žralok narodil,“ uvedl mluvčí společnosti Mermaid Pleasure Trips, která žraloka našla poté, co ho příliv vyplavil zpět do moře.

Domů
Sdílet
Diskuse