Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Vrací hlas a včas diagnostikuje depresi. Co umí umělá inteligence v medicíně a může být i nebezpečná?

Se stále častějším využitím umělé inteligence se ale nepojí pouze to pozitivní. Světová zdravotnická organizace (WHO) letos v květnu varovala před rychlým nasazením těchto technologií. WHO jako problematické označila zejména používání takzvaných velkých jazykových modelů (LLM), mezi něž patří například ChatGPT, Bard, Bert a mnoho dalších, které lidé ve zdravotnictví mnohdy používají s nedostatečnou kontrolou. 

Doporučeno
Problémy se srdcem zabijí víc lidí než rakovina. Dodržuj těchto 7 jednoduchých zásad a prodloužíš si život i o 20 let Problémy se srdcem zabijí víc lidí než rakovina. Dodržuj těchto 7 jednoduchých zásad a prodloužíš si život i o 20 let 19. srpna 2024 v 7:00

„Urychlené přijetí neotestovaných systémů by mohlo vést k chybám zdravotnického personálu, poškození pacientů*pacientek nebo narušit důvěru v AI a tím podkopat potenciální dlouhodobé přínosy a využití těchto technologií na celém světě,“ píše WHO v prohlášení.

WHO se v souvislosti s unáhleným používáním systémů AI obává zejména neobjektivních dat, která by mohla přinést zavádějící nebo nepřesné informace. Ty by v některých případech mohly představovat i zdravotní riziko. LLM by také mohly využívat informace, k jejichž použití nemusel být dříve udělen souhlas, a nemusely by chránit citlivé údaje, včetně údajů o zdravotním stavu. V neposlední řadě vidí WHO riziko také v případném zneužití k vytváření a šíření velmi přesvědčivých dezinformací, které laická veřejnost nemusí odlišit od spolehlivého zdravotnického obsahu. 

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse