Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Vrací hlas a včas diagnostikuje depresi. Co umí umělá inteligence v medicíně a může být i nebezpečná?

Podle společnosti Statista by měl trh s umělou inteligencí v roce 2030 dosáhnout hodnoty 187 miliard dolarů. Umělá inteligence dokáže ve zdravotnictví už dnes velké věci a předpokládá se, že v budoucnu bude v některých oblastech zcela měnit způsoby poskytování zdravotní péče.

Doporučeno
Boj o „puffíky“: Proč odborníci nesouhlasí s plánovaným zákazem e-cigaret Boj o „puffíky“: Proč odborníci nesouhlasí s plánovaným zákazem e-cigaret 12. září 2024 v 8:30

Jednou z oblastí, které by mohly z potenciálu umělé inteligence velmi těžit, je onkologie –⁠ konkrétně včasná diagnostika onemocnění. Rychlost odhalení vážné nemoci je totiž pro úspěšnou léčbu mnohdy rozhodující. Umělá inteligence zažívá v diagnostice boom ve světě, pro konkrétní příklad ale nemusíme vůbec opustit hranice Česka.

Umělou inteligenci používá k diagnóze rakoviny například soukromá nemocnice v Novém Jičíně. Od června letošního roku poskytuje pacientům a pacientkám vyšetření tlustého střeva a močových cest pomocí AI systému MAIA (Medical Al Assistant), který dokáže abnormality při screeningu orgánů odhalit v řádu pouhých milisekund.

Naše vize je, že lékař léčí a o vše ostatní, kde je to jen možné, se postará technologie.

„Vůbec poprvé v zemi se bude umělá inteligence učit detekovat kromě rakoviny tlustého střeva také potenciální nádorová ložiska v dolních močových cestách a do budoucna tak pomáhat odhalovat možné nádorové onemocnění také nám, urologům. Benefit vidím především v tom, že umělá inteligence nám může pomoci najít i velice malá nebo špatně rozeznatelná nádorová ložiska a zahájit tak velmi včasně potřebnou léčbu,“ uvedl k novince novojičínský primář urologického oddělení Jan Novák.

Systém MAIA zvládne kromě samotné diagnostiky pomoci i s rutinními úkoly a administrací, například závěrečnou lékařskou zprávou. Lékař*ka tedy po dokončení vyšetření nemusí znovu opisovat, co viděl*a v průběhu vyšetření, ale pouze u počítače potvrdí nálezy, které AI diagnostikovala, včetně umístění, typu, velikosti a struktury. „Naše vize je, že lékař léčí a o vše ostatní, kde je to jen možné, se postará technologie,“ doplnil zakladatel a CEO startupu Lukáš Loun.

Doporučeno
Na párty a na festivalu jsme vyzkoušeli pilulku na odbourání alkoholu. Pomohla nám proti kocovině? Na párty a na festivalu jsme vyzkoušeli pilulku na odbourání alkoholu. Pomohla nám proti kocovině? 24. srpna 2024 v 7:00

Přesněji než experti a expertky dnes dokáže umělá inteligence diagnostikovat třeba rakovinu kůže. Podle serveru Digital Health Observatory byl v dosavadních výzkumech algoritmus testovaný na desítkách tisíc snímků kožního melanomu úspěšný v devadesáti pěti procentech případů, zatímco lékaři v osmdesáti sedmi. 

Velmi zajímavou oblastí využití umělé inteligence je analýza dat z chytrých telefonů a způsobu jejich používání, která vede k zachycení raných příznaků deprese a dalších psychických poruch. Například kalifornská společnost MindStrong si už před více než pěti lety nechala patentovat technologii analyzující způsob, jakým lidé na telefonech píší. To expertům a expertkám následně umožňuje předpovídat stav jejich nálady.

Americká technologická společnost International Business Machines (IBM) jmenuje další benefity vývoje umělé inteligence ve zdravotnictví. Mezi nejvýznamnější řadí už zmíněnou pomoc s administrací a tím i ulehčení práce zdravotnického personálu, snížení chyb v dávkování léků, robotické operace v okolí citlivých orgánů a tkání nebo lepší předvídání toxicity či bioaktivity molekul při tvorbě nových léčivých látek.

Varování před zneužitím citlivých dat a dezinformacemi

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse