Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. září 2023 11:00
Čas čtení 5:30
Adriana Královičová

Adam byl na festivalu Burning Man: Lidé si obvázali boty igelitem a tancovali v bahně. Vedle mě se bavil i Channing Tatum

HUDBA FESTIVALY HUDBA ROZHOVOR
Uložit Uložené

I když se festival ocitl pod obrovskou masou bahna, lidé nepřestávali tancovat. Podmínky však byly náročné a Adam je šťastný, že se jim náhodou podařilo na pár hodin z areálu dostat a dát se do kupy.

Adam Jando se v posledních dnech nacházel v nevadské poušti Black Rock Desert, kde si užíval festival Burning Man. Ten patří mezi nejzajímavější světové události v oblasti umění i hudby. V posledních dnech jsi mohl*a zachytit informace o tom, že festival zasáhla obrovská průtrž mračen a celý areál zaplavila voda. Adam říká, že i když je to na festivalu běžné, podmínky byly letos opravdu šílené. „Minulý rok to bylo s bouřemi kritické, ale teď jsem se přesvědčil o tom, že to může být ještě horší,“ říká. Dobrá nálada jej ale neopouští.

V rozhovoru ti prozradí také to, jak se na festival dostal, čím je událost speciální, jak tam vypadá běžný den a jak to na festivalu funguje s penězi.

Burning Man se každoročně koná v Nevadě. Jde o týdenní festival, který není jen o kvalitní hudbě, ale hlavně o komunitě, sebevyjádření a podpoře sebedůvěry. Je to nejšílenější hudební festival na světě, který v celém „areálu“ nabízí ohromující architektonické instalace. Světoznámý je také díky dobrému módnímu vkusu svých návštěvníků a návštěvnic. Poušť se každoročně mění ve vlastní svět a autentické módní kreace nepředvádějí jen obyčejní lidé, ale také množství celebrit.

Burning Man, festival, hudba,
Zdroj: Adam Jando

Jak bys na začátek popsal Burning Man? Čím je tak speciální?

V první řadě jde o komunitu, která se tam stýká, jaké hodnoty šíří a vyznává. Nemá moc ráda, když se Burning Man označuje jako festival, protože nejde o nějaký hudební event, ale je to mnohem komplexnější. Nazval bych to sociálním experimentem. Má to mnoho sociálně-společenských podtónů. Existuje deset pravidel, která se na této společenské události respektují. Jedním z nich je například dekomodifikace nebo jakési osvobození.

Doporučeno
Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout 30. dubna 2024 14:30

Lidé tam jezdí opakovaně, je to určitým způsobem rituál. Součástí posledních dní festivalu je také pálení dřevěné sochy muže, hlavní postavy celého festivalu. Rituál je něco, co už od pravěku lidi spojuje, má to velmi hluboký charakter, protože reálně účastník na té poušti opravdu „shoří“. Je to velmi emotivní zážitek a symbolická tečka za událostí. Muž hoří v sobotu a v neděli hoří chrám, který představuje další ústřední místo celého Burning Mana.

Jak to tam funguje například s jídlem a penězi?

Funguje to v podstatě tak, že uvnitř areálu si nic nekoupíš, peníze zde nefungují a nepotřebuješ je. Tedy kromě drog. Pokud je někdo chce kupovat, koupí je jen za peníze. (smích) Všechno, co k životu potřebuješ, si musíš vzít s sebou.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 144323 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Kolik tě bude festival stát.
  • Kde lidé spí a jak vypadá jejich běžný den.
  • Jak se na festival dostaneš a na co všechno se musíš připravit.
  • Jak účastníci přežili husté přívalové deště.
  • Které celebrity na festivalu Adam viděl.
Domů
Sdílet
Diskuse