Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
9. října 2023 10:00
Čas čtení 4:34
Denisa Šútorová

Love it or hate it? Ikonické tabi shoes nosí Dua Lipa, Kylie i populární influencerky. Co na nich vidí?

Love it or hate it? Ikonické tabi shoes nosí Dua Lipa, Kylie i populární influencerky. Co na nich vidí?
MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

Ikonická obuv, která se pojí s luxusní značkou Maison Margiela, má historii již ve středověkém Japonsku. Poslední měsíce se ovšem objevuje na seznamu žhavých trendů. Jak je nosit, ti poradí Eliška Hradec Chomisteková a Zuzana Jánošová.

Trendy, které ovládnou svět, ho často také rozdělí. Výjimkou nejsou ani ikonické tabi shoes, které jsou neodmyslitelným symbolem luxusní značky Maison Margiela. Existují jen dvě skupiny lidí – ti, kteří je milují, a ti, kteří je nenávidí. Při scrollování na Instagramu tak na tuto obuv s rozdvojenou špičkou natrefíš i pod hashtagem „ugly shoes“ (ošklivé boty).

Doporučeno
Nejlepší tipy na halloweenské kostýmy: Oblékni se jako Cardi B, Megan Fox nebo Harry Styles Nejlepší tipy na halloweenské kostýmy: Oblékni se jako Cardi B, Megan Fox nebo Harry Styles 4. října 2023 15:00

Tabi or not tabi. Boty jsou nepochybně jedním z nejvýraznějších statement kousků, jaký svět módy dosud zažil. Na červeném koberci, ale také ve svých off-duty outfitech je nejednou předvedly Cardi B či Dua Lipa. Během pařížského fashion weeku v lednu se s tabi lodičkami probojovala na titulky magazínů Kylie Jenner. Pokud budeš číst dál, je docela možné, že tabi přijdeš na chuť i ty.

tabishoes
Zdroj: GETTY IMAGES/Ricky Vigil M, Justin E Palmer/GC Images GETTY IMAGES/Ricky Vigil M /Justin E Palmer/GC Images

Začaly jako ponožky a dělnická obuv v Japonsku

Přestože se dnes spojují zejména se značkou Maison Margiela, jejich původ je hluboce zakořeněný právě v japonské kultuře již od 15. století. Jak píše Complex, tabi se tehdy nosily jako ponožky v kombinaci s tradičními řemínkovými sandály.

Když jim byly na přelomu 20. století přidány gumové podrážky, z ponožek se staly boty pro japonské dělníky, známé také jako džika-tabi. Jejich tvar a podrážka umožňují používat nohy jako extra pár rukou a zároveň poskytují stabilitu a lepší kontrolu nad pohybem. Jak píše Harper's Bazaar, v minulosti se tabi používaly při mnoha tradičních japonských uměních a rituálech včetně čajových ceremoniálů či divadla kabuki. Oddělené prsty jsou zároveň způsobem, jak prý udržet ducha v rovnováze a vnímat pozitivnější energie. Jejich design současně symbolizuje harmonické spojení s přírodou, neboť připomínají stopy zvířat.

Na molo je dostal Martin Margiela

Tabi shoes se díky značce Maison Margiela staly průnikem tradiční japonské kultury a moderního evropského stylu. Na molu je poprvé představil právě zakladatel značky Martin Margiela, a to během historicky první show na období jaro/léto 1988. Odvaha experimentovat s tradičním prvkem přispěla k tomu, že se tabi staly ikonickým symbolem v módním světě a zároveň součástí estetiky značky.

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

Ta je od první přehlídky pravidelně zavádí do svých kolekcí, přičemž designy inovuje novými tvary, styly či barevnými provedeními. V repertoáru značky najdeme klasické tabi boots (takzvané kozačky), tabi sneakers či tabi baleríny.

Nápadem Martina Margiely se později inspirovaly i další značky, takže na tabi můžeš natrefit i v portfoliu Ricka Owense, či dokonce Nike. Jejich ceny se pohybují v závislosti na značce, ale i materiálu, obvykle se však jedná o tisíce korun.

Refresher tipy na stylové tabi shoes ti přinášíme v galerii níže:

maisonmargiela, tabishoesmaisonmargiela, tabishoesmaisonmargiela, tabishoesmaisonmargiela, tabishoes
Zobrazit galerii
(10)

Za popularitu dnes vděčí (i) zloději

Kromě celebrit se tabi těší popularitě i na sociálních sítích, kde kralují zejména TikToku. Tabi se totiž na populární platformě staly hotovým virálem díky bizarnímu příběhu newyorské stylistky Alexis Dougé, která za vášnivou noc „zaplatila“ jedním párem tabi Mary-Janes od Maison Margiela v hodnotě přibližně tisíc dolarů. Muž, kterého na druhé rande pozvala k sobě domů, jí je totiž druhý den ráno ukradl. Později je daroval vlastní přítelkyni.

Alexis se o svou story podělila s fanoušky na TikToku a ti jí zloděje pomohli vypátrat. Virální video si dosud vysloužilo téměř 1,5 milionu zhlédnutí. Podle platformy Data, But Make it Fashion se v následujících týdnech zvýšila poptávka po tabi shoes až o 200 procent.

Takto nosí tabi influencerky

Na Instagramu Elišky Hradec Chomistekové najdeš spoustu statement kousků, jejímu profilu však kralují zejména boty. Svým jedinečným výběrem nepotvrzuje pouze výborný vkus, ale také vášeň pro experiment. Mezi elegantními modely Chanel či Dior nechybí ani robustnější kousky s extravagantní linií, ale také zmiňované tabi shoes – konkrétně černý kotníkový model od Maison Margiela (tabi 80 mm ankle boots).

tabishoes, eliškahradecchomistekova, eliskachomistekova
Zdroj: Instagram/Eliška Hradec Chomisteková, Maison Margiela

Přestože se jeho cena většinou pohybuje kolem 17 000 korun, módní ikona si je ulovila za výhodných 5 000 korun ve výprodeji v Praze. Svoji sbírku ale plánuje rozšířit. „Na tabi shoes mě v první řadě zaujal design. Velmi se mi líbil jejich tvar, ale také pohodlnost, a i když to tak na první pohled nevypadá, i variabilita ve stylingu. Dají se nosit v podstatě ke všemu,“ říká Eliška pro Refresher. Své tabi nejraději kombinuje s volnými oversized džíny, koženými kalhotami a objemnými bundami.

Doporučeno
Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky 23. dubna 2024 16:30

„Mám ráda, když jsou vidět zpod kalhot, dokonale vyniknou a občas i šokují svět kolem,“ dodává. S extravagantní obuví se jí věru šokovat daří. Reakce lidí jsou prý spíše negativní. „Můj muž je vysloveně nesnáší. Mně to však moc nevadí a neodrazuje mě to od jejich nošení, právě naopak, miluji je,“ říká na závěr.

tabishoes, zuzanajanosova
Zdroj: Instagram/Zuzana F. Jánošová

S negativními reakcemi se potýká i Zuzana Jánošová, která ve světě módy prorazila jako fotografka streestylu. „Pracuji spíše v mužském kolektivu a moji kolegové je vnímají jako směšně avantgardní. Občas se mě někdo zeptá, jak se v nich chodí, a já vždy odpovím, že výborně,“ říká se smíchem. Občas se ale setká i s pozitivním ohlasem. „Kdo ví, ten ví, kdo neví, neví,“ dodává.

Zuzka však na jejich „edgy“ estetiku dopustit nedá. Podle ní nejlépe vyniknou právě s basic outfitem. Kromě toho na nich oceňuje, že nekřičí velkým logem jako jiné značky. S Eliškou se obě shodnou, že tabi shoes jsou i maximálně pohodlné a prý jedny z mála designérských bot, které můžeš nosit celý den. Zuzka má momentálně v šatníku čtyři páry, přičemž do svého posledního úlovku investovala 600 dolarů, tedy necelých 14 000 korun.

„Aktuálně vlastním méně párů, než jsem si koupila. Tabi totiž mají jednu takovou vlastnost, že stejné velikosti různých modelů sedí různě, a tak jsem některé vrátila. Rozhodně dávám jako tip před koupí nejprve si je vyzkoušet,“ radí.

Dávej si pozor na fake

Zuzka si své luxusní tabi občas pořídí i v second handech. Teprve nedávno měla při koupi tabi balerín velmi nepříjemnou zkušenost. „Musela jsem je vrátit, protože to byly padělky. Kdybych nevlastnila několik párů, možná to ani nezjistím, ale dovolím si říct, že se vyznám. Bylo to snad poprvé, co se mi něco takového stalo, a byla jsem dost šokována, co všechno lidé dokážou proměnit ve fake,“ dodává.

Doporučeno
Byla jsem na design weeku v Miláně. Ikea připravila párty bludiště a čeští tvůrci uchvátili sklem Byla jsem na design weeku v Miláně. Ikea připravila párty bludiště a čeští tvůrci uchvátili sklem 22. dubna 2024 16:00

Padělky poznala především podle nerovnoměrné podrážky, které mimo jiné chyběl i potřebný lesk, jenž je u tabi od Maison Margiela samozřejmostí. Kromě toho nebylo v souladu se standardem ani logo značky, krabice či štítek na botě, který měl formu nálepky (u margielek nálepku zkrátka neuvidíš). Navíc se specifické číslo daného designu neshodovalo s oficiálním číslem balerín od Maison Margiela. „Po malém googlení jsem zjistila, že se naopak shodovalo s číslem čínského padělku,“ říká Zuzka. Na čínského výrobce poukazoval také nekvalitní kožený materiál.

tabishoes, tabistabishoestabishoestabishoes
Zobrazit galerii
(4)

Pravé tabi od Maison Margiela jsou většinou z pravé rostlinné činěné hovězí kůže (tedy bez látek škodlivých pro lidský organismus). Často najdeš také modely z hrubé bavlny a ze syntetických vláken. Padělky častěji používají levnější materiály, které mohou být hůře zpracovány. „Odfláklé“ byly i švy na botách a nepřesné hrany. My už jen dodáváme, aby sis dával*a pozor na faky.

Domů
Sdílet
Diskuse