Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
6. října 2023 v 6:00
Čas čtení 7:40
Ondřej Jarůšek

Malá holka, která zbije i velké chlapy. Šampionce Oktagonu lidé nevěří, že je bojovnice, v kleci se z ní ale stává tygřice

Malá holka, která zbije i velké chlapy. Šampionce Oktagonu lidé nevěří, že je bojovnice, v kleci se z ní ale stává tygřice
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Katharina Dalisda je novopečenou šampionkou Oktagonu, kde získala titul jako historicky první Němka. Tím ale její cesta nekončí, právě naopak. Vyhlíží už totiž další výzvy a co nejrychleji se chce vrátit zpátky do akce.

V Oktagonu je stále neporažená. Titul získala na turnaji Oktagon 46 ve Frankfurtu, kde svou soupeřku uškrtila gilotinou. Katharina Dalisda však není jen skvělou bojovnicí. Za sebou má i působivý příběh. Odmala bojovala s nízkou sebedůvěrou a stydlivostí. Bojové sporty jí to však pomohly překonat. V obsáhlém rozhovoru si s námi Katharina popovídala o tom, jaké jsou její další cíle, proč trénuje jen s muži a co si myslí o lidech, kteří kritizují ženské MMA zápasy.

dalisdadalisdadalisdadalisda
Zobrazit galerii
(9)

Jsi čerstvou šampionkou Oktagonu. Jak se ti po získání titulu změnil život?

Je to víceméně stejné, cítím ale zvýšenou pozornost, více lidí mě poznává, chodí za mnou a gratuluje mi k výhře. V soukromém životě se však nic nezměnilo. Pokračuju dál ve své práci a v tréninku. Jsem ale opravdu šťastná, že jsem došla tak daleko.

Kromě toho, že jsi aktuálně jedinou ženskou šampionkou, jsi také historicky prvním držitelem opasku z Německa. Cítíš, že k tobě teď němečtí bojovníci víc vzhlíží a chtějí jít ve tvých stopách?

Ano, je to to pro mě obrovská pocta, že jsem první německou šampionkou. Spousta lidí mi říká, že jsem jejich vzorem, což je ten nejhezčí pocit. Nikdy nebylo totiž mým cílem být pro někoho vzorem, chtěla jsem to dělat jen sama pro sebe. Moc mě ale těší, že jsem teď v této pozici a můžu pomoct ostatním.

A měla jsi i ty nějaké vzory, když jsi začínala?

Mými vzory se stali mí parťáci z gymu jako Max Coga, Daniel Weichel, Christian Eckerlin, Stephan Puetz... Od těch jsem se hrozně moc naučila a sledovala jsem, co a jak dělají. Od začátku jsem k nim vzhlížela, takže právě je považuju za své největší vzory.

Všichni už dnes vědí, že jsi skvělá bojovnice, ale mohla bys nám povědět i víc o svých začátcích? Jak ses k bojovým sportům dostala?

Pocházím z džudistické rodiny a sama jsem s džudem začala v pěti letech. Zůstala jsem u toho sedmnáct let, ale nikdy jsem to nedělala na vrcholové, profesionální úrovni. Hodně jsem však trénovala, protože mě to bavilo. Mám ráda tvrdé tréninky. Pak jsem si na dva až tři roky dala od bojových sportů pauzu a trénovala jsem jenom proto, abych zůstala v kondici. Pořád jsem ale měla pocit, že mi něco chybí.

Doporučeno
Proč je katana i v současnosti tak oblíbená? Proč je katana i v současnosti tak oblíbená? 15. října 2024 v 9:30

Potřebovala jsem něco nového, tak jsem se dala na kickbox. To bylo v roce 2017. Po roce kickboxu jsem vyzkoušela jeden grappligový trénink a zjistila jsem, jak zábavné to je. Rozhodla jsem se proto přejít do MMA. Nejdřív to bylo jen pro zábavu, ale čím víc jsem trénovala, tím víc jsem cítila, že bych mohla vyzkoušet zápas. Postupně se to začalo nabalovat a teď jsem tady.

dalisda
Zdroj: OKTAGON MMA

V minulosti jsi otevřeně mluvila o problémech se sebedůvěrou a stydlivostí. Můžeš nám přiblížit, co jsi prožívala a jak ti to bojové sporty pomohly překonat?

Už jako dítě jsem byla velmi stydlivá a nevěřila si. A to nejen ve sportu, ale i v běžném životě. Pořád jsem si myslela, že něco nedokážu nebo že to ostatní dokážou líp. Byla to velká součást mého dřívějšího života. Postupně jsem ale začala zjišťovat, že čím víc se věnuju bojovým sportům, tím víc si sama důvěřuju. Byl to ale opravdu dlouhý proces.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 30. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 0 Kč

Co se dočteš po odemknutí?

  • Proč je pro Katharinu důležité psychické nastavení a kdy byla na dně.
  • O její přípravě. Proč musí trénovat s muži a jak jim to funguje. 
  • Čím je inspirována Katharinina přezdívka „Tigress“.
  • Co si myslí o lidech, kteří jsou proti ženským zápasům.
  • Zda se jí daří skloubit práci s MMA a co dělá v „civilu“.
  • Její plány do budoucna a jakou operaci musí podstoupit.
  • Jak se v posledních letech proměnilo vnímání MMA v Německu.
Dočti článek již od 125 Kč 0 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 145871 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk nebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Zpět
Sdílet
Diskuse