Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2023 17:52
Čas čtení 1:51
Vojtěch Vanda

Přivezl*a sis domů z dovolené štěnice? Víme, jak se efektivně bránit

Přivezl*a sis domů z dovolené štěnice? Víme, jak se efektivně bránit
Zdroj: CDC/Harvard University/volně k užití
ZDRAVÍ CESTOVÁNÍ JAK SE ZABAVIT
Uložit Uložené

Každý z nás se jistě začal ošívat poté, co viděl nedávné záběry z Paříže, kde se ve veřejné dopravě a na dalších místech rozšířily štěnice. Není to sice konec světa, ale může to být nepříjemná záležitost. Bránit se proti nim lze několika způsoby.

O zamoření Paříže štěnicemi jsme tě samozřejmě informovali a videa z místa nevypadala zrovna příjemně. Polokřídlý hmyz, který se živí krví teplokrevných živočichů, je všude, kde se tito živočichové, včetně lidí, pohybují. Malá katastrofa je na světě, když si tohoto parazita doneseš domů v oblečení nebo například v kusu nábytku z druhé ruky.

Pokud se jedná například o postel, najde si tě v noci po čichu a tobě mohou nastat i zdravotní problémy. Ty ale nejsou naštěstí o nic větší než zarudnutí pokožky, svrbění či menší zánět či alergická reakce, kterých se zbavíš důkladným omytím a namazáním krémem proti svědění. 

Doporučeno
Francii zamořily štěnice, děsivé záběry z hromadné dopravy děsí místní i turisty Francii zamořily štěnice, děsivé záběry z hromadné dopravy děsí místní i turisty 30. září 2023 18:40

Nejčastěji se ale objevují samozřejmě v místech, kde se lidé střídají a často zůstávají. Můžeme teda hovořit nejen o veřejné dopravě, ale například i o motelech, hotelech či jiných ubytovnách. Proto je dobré vědět, jak vypadají.

Jak poznat štěnici a zamoření

Podle Agentury pro ochranu životního prostředí USA se dají štěnice snadno zaměnit s kobercovými brouky. Je proto důležité si brouka prohlédnout. Dospělci jsou velcí asi 5–7 milimetrů, jako semeno jablka. Mají hnědou barvu s oválným tělem. Rozdíl ale může být viditelný v momentě, kdy se štěnice zrovna najedly. Tehdy budou spíš červenohnědé a protáhlejší. Mladé štěnice jsou průsvitnější. Jejich vejce zase vypadají jako špendlíkové hlavičky a jsou perleťově bílé.

Že máš doma štěnici, poznáš, podle CNN, následovně:

– Nacházíš načervenalé či rezavé skvrny na prostěradlech či matracích, které způsobilo jejich rozdrcení.

– Nacházíš tmavé „odrážkovité“ skvrny. To jsou exkrementy zrovna nakrmených štěnic.

– Vidíš vejce a vaječné skořápky, také exoskelety štěnic, kterých se štěnice zbavují, když línají.

– Pokud je místo hodně zamořené, cítíš zatuchlý a nasládlý zápach.

Jak se bránit

V případě, že dojde na nejhorší a opravdu najdeš doma štěnice, je třeba podstoupit řádné kroky, které parazity začnou likvidovat.

Nutné je zejména zbavit se původního nepořádku. Vyhodit staré noviny, časopisy, nedávat oblečení na podlahu a staré oblečení, které se nepoužívá, vyhodit. Je dobré nic nenechávat v kartonových krabicích či papírových sáčcích, ale vyměnit je za plast. 

Také je potřeba postarat se o postele. Dostaň je minimálně 20 centimetrů od stěny a pokus se je zbavit všech larev, vajíček a dospělců. Následně pořiď kryt na matrace odolný proti štěnicím nebo vložky do postelí – snažíš se totiž o to, parazity vyhladovět. Ložní prádlo se taktéž nesmí dotýkat podlahy. 

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

No a na podzim to asi není nejlepší zpráva, ale v boji proti štěnicím je nejlepší teplo. Veškeré lůžkoviny, oblečení a další věci, které lze dát do opravdu horké sušičky alespoň na 30 minut, se dají zachránit. Vedro štěnice a vajíčka zabije. Samotné praní by totiž nemuselo stačit. Čisté oblečení je pak dobré zavírat do plastových uzavíratelných sáčků. Koberce, praskliny v podlahách, nábytek, rámy postelí, lišty na zemi a podobné ošetří zase parní čistič s minimální teplotou 54 °C.

Pokud ale nezabere ani tohle, je lepší se nevysilovat a požádat o odbornou pomoc.

Domů
Sdílet
Diskuse