Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Toto je 10 nejnebezpečnějších letišť světa. Někde letadla přistávají na ledu, jinde na krátkém útesu

Šesté místo v žebříčku nejnebezpečnějších letišť světa obsadil Altiport Courchevel nacházející se v lyžařském středisku ve francouzských Alpách. Stejně jako některá výše jmenovaná letiště má i toto extrémně krátkou runway. Ta měří pouze 537 metrů a je obklopena členitými horami. Na letišti mohou přistávat pouze menší letadla, která mohou být řízena jen lidmi se speciálním výcvikem. 
 
Na přistávací ploše totiž nejsou žádná osvětlení ani jiné pomůcky a celá má navíc strmý sklon 18,6 stupně, který pomáhá letadlům zpomalit při přistávání. Ani zde ale faktory, kvůli kterým je letiště nebezpečné, nekončí. Tím posledním je často se měnící počasí, které je mnohdy tak nepříznivé, že piloti a pilotky runway téměř nevidí.
 
Žádné vážné nebo smrtelné nehody z tohoto letiště hlášeny nejsou.

letiště
Zdroj: Flickr/Paul Gladstone/volně k použití

5. Letiště Paro – Paro, Bhútán

Dostáváme se do první poloviny nejnebezpečnějších letišť světa. Pátou příčku obsadilo Letiště Paro, které najdeš v Bhútánu na východě Himálaje. Tohle letiště leží na břehu řeky Paro Chhu, přímo v hlubokém údolí, a je obklopeno vysokými horami. Přistávání komplikuje extrémní boční vítr, letadla nejsou naváděna radarem a přistávat zde má povoleno pouze osm pilotů.
 
Běžným scénářem jsou silné turbulence, během kterých se piloti a pilotky musí proplétat horami, domy a úbočími hor. I napříč těmto podmínkám Úřad pro letecké incidenty žádnou nehodu neeviduje.

letiště
Zdroj: Flickr/Sourav Dash/volně k použití

4. Mezinárodní letiště princezny Juliany – Svatý Martin, Karibské Nizozemsko

Dlaně se cestujícím pravděpodobně pořádně zapotí také při přistání na Mezinárodním letišti princezny Juliany na Svatém Martinu. Toto letiště má velmi krátkou runway, která se navíc nachází v blízkosti pobřeží a věčně plné pláže. Během přistání a odletů se piloti a pilotky musí vyhnout horám v cestě, což však není to, co z letiště dělá jedno z nejnebezpečnějších světa.
 
Tím hlavním důvodem je již zmíněná pláž a její návštěvnictvo, které je neustále vystaveno nebezpečí v souvislosti s výbuchy tryskových motorů. Pláž je sice pokryta výstražnými cedulemi, ale ani to někdy nestačí.
 
V okolí Mezinárodního letiště princezny Juliany se staly dvě tragické nehody. Dne 21. prosince 1972 se do oceánu zřítil letoun společnosti Air Guadeloupe a všech 11 cestujících a oba piloti zahynuli. K druhé nehodě došlo v roce 2014, když letoun společnosti Skyway Enterprises ztratil výšku a dopadl do vody. Oba jeho piloti zemřeli.

letiště
Zdroj: Flickr/Brandon G./volně k použití

3. Mezinárodní letiště Toncontín – Tegucigalpa, Honduras

Mezinárodní letiště Toncontín je druhé nejvytíženější letiště v Hondurasu. Zároveň je to ale jedno z nejobtížnějších letišť pro piloty a pilotky. Jeho runway je totiž krátká, obtížně přístupná a obklopená hornatým terénem. Piloti*pilotky tak při přistávání musí kličkovat mezi horami a s letadlem musí na poslední chvíli udělat zatáčku o 45 stupních, aby letoun vyrovnali s přistávací dráhou.
 
Na letišti se bohužel stalo zhruba 11 vážnějších nehod. Například v roce 1967 letoun společnosti SAHSA přejel při přistání svou dráhu a jeho dvě pneumatiky začaly hořet. Letadlo zajelo do příkopu a na palubě zemřeli čtyři lidé. O tři roky později se zase letadlo společnosti Aero Servicios při přistání silně naklonilo doleva a zřítilo se do údolí. Tato nehoda si vyžádala šest lidských životů. V roce 1989 se staly dokonce dvě smrtelné nehody, během kterých zemřelo 141 osob.
 
Poslední smrtelná nehoda na tomto letišti se pak stala 14. února 2011, kdy letoun společnosti Central American Airways havaroval zhruba 20 kilometrů od letiště a všech 14 osob cestujících na palubě zemřelo.

Letiště
Zdroj: Flickr/Thomas N Salzano/volně k použití

2. Letiště Barra – Barra, Skotsko

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse