Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Toto je 10 nejnebezpečnějších letišť světa. Někde letadla přistávají na ledu, jinde na krátkém útesu

O tomto letišti moc informací není. Nachází se na severním cípu ostrova Barra ve Skotsku a je to jediné letiště na světě, které využívá pláž jako vzletovou a přistávací plochu. Všechny runwaye jsou tak během přílivu ponořené pod vodou a letiště nelze využívat v době silného větru, během přílivu a v noci.

Letiště Barra
Zdroj: Flickr/graham chandler/volně k použití

1. Letiště Lukla (Letiště Tenzinga a Hillaryho) – Lukla, Nepál

Nejnebezpečnějším letištěm světa je Lukla v Nepálu, která slouží jako výchozí bod pro túry na Mount Everest. Toto letiště má snad všechny rizikové faktory, které tě jen napadnou. Nachází se ve vysoké nadmořské výšce, jeho runway je velmi krátká a neumožňuje udělat byť jen sebemenší chybičku. Jinými slovy, pokud by pilot či pilotka zpanikařili, že jejich letadlo při vzletu klesá, musí pokračovat v cestě a doufat.
 
Na letišti Lukla je navíc velmi nepředvídatelné počasí, které často vede k nízké viditelnosti, fouká na něm silný zrádný vítr a nenajdeš na něm žádné radary. Piloti a pilotky jsou nuceni spoléhat na systém hlasové komunikace.
 
Nejnebezpečnější letiště světa má na svém kontě 11 vážnějších nehod. Dne 25. května 2004 se kvůli husté oblačnosti v okolí letiště zřítil letoun Yeti Airlines a všichni tři členové posádky na místě zahynuli. K dalšímu smrťáku došlo v roce 2008, když letoun stejné společnosti začal při přiblížení k letišti hořet a na jeho palubě zahynulo 18 lidí. Smrtelné nehody letiště eviduje také v letech 2017 (špatná viditelnost) a 2019 (vybočení z dráhy).

Letiště Lukla
Zdroj: Flickr/hiangheng/volně k použití
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse