Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. října 2023 15:00
Čas čtení 3:39
Dominik Vetrák

Nejnepřesnější historické filmy: Příběhy Gladiátora, 300 či Braveheart jsou občas naprosté frašky

Nejnepřesnější historické filmy: Příběhy Gladiátora, 300 či Braveheart jsou občas naprosté frašky
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Toto jsou historické filmy, které si skutečnou historii upravily, jen aby zdramatizovaly děj.

Historické či biografické filmy tvůrci často zpracují velmi kvalitně. Ne vždy se však kvalita rovná autenticitě a historické přesnosti. Právě naopak, velké množství filmařů a tvůrců si vymýšlí postavy, události a vynálezy, aby více zdramatizovali děj. Které historické filmy jsou tedy nejnepřesnější?

Doporučeno
Netflix láká velkolepým trailerem na válečnou pecku roku. Zfilmoval knížku, která uchvátila miliony lidí Netflix láká velkolepým trailerem na válečnou pecku roku. Zfilmoval knížku, která uchvátila miliony lidí 4. října 2023 15:52

1. Statečné srdce (režie: Mel Gibson, 1995)

Statečné srdce je nejlepší Gibsonův režijní počin, zároveň je to ale jeden z nejnepřesnějších historických filmů. Skotové si ve skutečnosti nemalovali tváře a nenosili ani slavné kilty. Samotný William Wallace je ve filmu farmář, ale ve skutečnosti se narodil do šlechtické rodiny a byl to vzdělaný muž. Zdramatizovány jsou ve filmu i jeho smrt a zajetí. Mel Gibson výrazně změnil i závěr snímku.

V něm se Robert I. (Robert Bruce) spontánně postavil anglické armádě s dalšími Skoty na počest Williama Wallace. Ve skutečnosti však v této době Robert bojoval s Anglií už osm let. Tvůrci si oproti realitě upravili i konec filmu a zpřeházeli roky. Jinými slovy je to spíše velkolepý válečný film a drama inspirované skutečnými událostmi. Historii Skotska by se z tohoto filmu nikdo učit neměl.

P. S. Brave Heart (Statečné srdce) byla přezdívka Roberta Bruce, ne Williama Wallace.

Braveheart
Zdroj: Paramount Pictures

2. Gladiátor (režie: Ridley Scott, 2000)

Samotná postava Maxima Decima Meridia je směsí několika historických osobností římské historie, jako jsou například Narcissus, Tiberius Claudius Pompeianus či Taruttienus Paternus. Film značně upravil i vyobrazení senátu jako vládní moci v římském impériu. Ve skutečnosti nebyl tak prodemokratický a neměl ani tak velkou moc.

Commodus nezabil svého otce, císaře Marca Aurelia. Ten podle historiků zemřel během válečného tažení proti germánským kmenům. Tvůrci si vymysleli i to, že chtěl Marcus Aurelius vrátit Řím do republikánského zřízení. K tomuto historici nemají žádné důkazy.

Samotný záporák filmu Commodus nezemřel v aréně. Nejprve se ho jeho milenka Marcia snažila otrávit. Když to přežil, usmrtil ho její komplic během koupání.

Na pokračování Gladiátora čekají fanynky a fanoušci už přes dvacet let a zdá se, že si ještě počkají. Stávka přerušila natáčení přibližně před polovinou a potrvá ještě nějaký čas, než se opět rozběhne.
Na pokračování Gladiátora čekají fanynky a fanoušci už přes dvacet let a zdá se, že si ještě počkají. Stávka přerušila natáčení přibližně před polovinou a potrvá ještě nějaký čas, než se opět rozběhne. Zdroj: Universal Pictures
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 146195 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Kolik vojáků skutečně bojovalo v bitvě u Thermopyl (film 300).
  • Jak velké přesile ve skutečnosti čelili Sparťané a jak byli opravdu oblečeni.
  • Proč je Pocahontas od Disney jedním z nejkontroverznějších animáků a kdo Pocahontas znásilňoval.
  • Co vadí americkým válečným veteránům na filmu Pearl Harbor.
  • Proč je film Kód Enigmy s Benedictem Cumberbatchem v roli Alana Turinga jednou velkou lží.
Domů
Sdílet
Diskuse