Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. října 2023 8:00
Čas čtení 0:51
Radim Šlechta

Hod mincí není 50 na 50?! Jedna strana prý může padat častěji

Hod mincí není 50 na 50?! Jedna strana prý může padat častěji
Zdroj: Wiki Commons / volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Pokud budeš předem znát stranu, ze které hod začínal, máš šanci předpovědět, na které mince skončí.

Čech František Bartoš se pustil do rozlousknutí klíčové otázky: Jak je pravděpodobné, že hozená mince dopadne na stejnou stranu, ze které ji vyhodíš? Se svými spolupracovníky našel zajímavé poznatky o „stejnostranném zkreslení“, které v roce 2007 předpověděl matematik Persi Diaconis.

Doporučeno
Muž prodal popel své matky za 30 dolarů. Kolik by stála tvoje máma? Muž prodal popel své matky za 30 dolarů. Kolik by stála tvoje máma? 13. října 2023 15:39

Ten popsal, že pokud vyhodíš minci hlavou nahoru, je pravděpodobnější, že mince padne hlavou nahoru, než naopak. V průměru je toto zkreslení velké 50,8 %. 

„Pokud byste tisíckrát vsadili dolar na výsledek hodu mincí, znalost výchozí pozice při hodu mincí by vám vynesla v průměru 19 dolarů. To je více než výhoda kasina u šestipatrového blackjacku proti optimálnímu hráči (5 USD), ale méně než u rulety s jednou nulou (27 USD),“ napsal Bartoš na sociální síť X.

Při svém zkoumání se ale podle něj objevuje značné zkreslení daného házejícího člověka. 

„Díky mým přátelům, spolupracovníkům, a dokonce i neznámým lidem z internetu jsme nasbírali 350 757 hodů mincí. Uspořádali jsme několik ‚maratonů v házení mincí‘ a házením mincí jsme strávili nespočet hodin,“ uvedl Bartoš.

Domů
Sdílet
Diskuse