Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2023 13:00
Čas čtení 0:26
Ilona Hobzová

Názvy pražských čtvrtí: Jak vznikly Hrdlořezy, Libeň nebo Ďáblice?

Názvy pražských čtvrtí: Jak vznikly Hrdlořezy, Libeň nebo Ďáblice?
Zdroj: Public Domain Pictures/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI HISTORIE PRAHA
Uložit Uložené

Řezala se v Hrdlořezech hrdla a vařili se v Hostivaři hosté?

Praha je naším hlavním městem a tomu odpovídá i její velikost. Město se rozkládá na území 496 kilometrů čtverečních a rozlišit jeho jednotlivé části mnohdy není nic jednoduchého. Existuje totiž členění katastrální, státně-územní, samosprávné a několik úrovní a druhů správního. Nejdůležitější je zřejmě členění na 112 katastrálních území s více či méně úsměvnými a zvláštními názvy.

Přemýšlel*a jsi někdy o tom, jak svůj název dostaly třeba Hrdlořezy, Ďáblice, Kobylisy a další pražské části? Refresher pro tebe připravil přehled těch nejzajímavějších původů názvů pražských čtvrtí. A kdyby ti to bylo málo, můžeš si v našem kvízu otestovat, které pražské čtvrti se nejvíce podobáš.

Vysvětlení původu názvů některých pražských čtvrtí najdeš v galerii:

Nusle:

Městská část Nusle nesla původně opravdu zajímavý název Neosvitly. Jednalo se o pojmenování obyvatel, kteří žili na neosvětleném místě – tedy ve tmavém nuselském údolí. První písemná zmínka o Nuslích se objevila v pramenech v roce 1088. Obec byla ve středověku zmiňována jako Neosvětly, Nostuly, Nůsly, Neosvitly či Neovstlí a převážnou část jejího území tvořily vinice, vinařské domky, mlýny na Botiči, masné krámy a různé usedlosti.
Krč:

Jméno Krč bylo uváděno v písemných památkách už v roce 1222. Krč je uvedena podruhé v dokumentu z roku 1273. Název podle dostupných zdrojů vychází ze staročeského podstatného jména krč, což znamenalo pařez. Šlo tedy o místo, kde se nacházelo hodně pařezů.
Smíchov:

O vzniku názvu Smíchova se historici přou dlouhé roky. Verzí je hned několik. Podle té ze 14. století  dostal velkou část zdejších pozemků Eduard Wejšera. Obdržel tehdy takzvaný glejt: „smí chovat“. Podle jiné pověsti z roku 814 měl rozkázat kníže Vojen, aby byl jeho odpůrce Ronovic přepraven přes Vltavu, kde se měl v lese sám oběsit. Zlí duchové se mu silně smáli, a tak se tomuto místu začalo říkat Smiechov, později Smíchov. Podle Petra Štěpána z Ústavu pro jazyk český je však nejpravděpodobnější, že pražská čtvrť dostala název podle osobního jména Smích – tedy Smíchův dvůr. Tuto verzi podporuje pověst, podle které koupil v polovině 15. století zdejší pozemky Jan Smíchovský.Dejvice:

Dejvice jako Dej více? To bohužel pravda není, v Dejvicích toho nikdo nikomu nic nedal víc než jinde. Městská část v Praze 6 se původně jmenovala Dehnice. Původ jména se vysvětluje několika způsoby. Podle prvního má jméno patronymický původ odkazující na potomky Dehnovy, podle další verze bylo jméno odvozeno od místní výroby dehtu. Existuje ale i varianta, která vysvětluje původ jména ze jména „dehna“ – zlý duch, démon či ďábel, podle toho, že původní obyvatelé údajně ohrožovali sousedy a pocestné.
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse