Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. listopadu 2023 13:16
Čas čtení 1:14
Vojtěch Vanda

Praha versus Brno: Kde se víc jezdí MHD a kde vládnou auta?

Praha versus Brno: Kde se víc jezdí MHD a kde vládnou auta?
Zdroj: Flickr/L.Costa Photocraft/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI BRNO ČESKO DOPRAVA PRAHA
Uložit Uložené

V obou městech je městská hromadná doprava (MHD) nejvyužívanějším způsobem dopravy. Statistika vychází z průzkumu agentury STEM/MARK, který si nechala zpracovat společnost Anytime.

Přibližně čtvrtina Pražanů, konkrétně 24 procent, využívá MHD několikrát týdně, alespoň jednou týdně do ní v hlavním městě sedne sedm procent lidí. V moravské metropoli je využití městské dopravy několikrát týdně o tři procenta vyšší. MHD tam představuje každodenní způsob transportu pro 35 procent obyvatelstva, jednou týdně se sveze 11 procent lidí.

Auta jsou doménou mužů, zjistil průzkum

Průzkum se kromě hromadné dopravy zabýval také tou automobilovou. Zjistil, že v Praze denně vlastním autem jezdí jen 16 procent obyvatelstva. V Brně je číslo o sedm procent vyšší.

Doporučeno
Srovnání mezd v Česku a zahraničí: Zjisti, kolik peněz za práci získáš doma a kolik v Německu, rozdíl tě šokuje Srovnání mezd v Česku a zahraničí: Zjisti, kolik peněz za práci získáš doma a kolik v Německu, rozdíl tě šokuje 30. října 2023 6:00

„Pouze 16 procent Pražanů používá svůj automobil k dopravě po Praze denně. Nejčastěji jej nastartují několikrát týdně (21 procent), jednou týdně pak autem vyrazí 19 procent řidičů a řidiček. V Brně se přepravuje vlastními vozidly denně 23 procent lidí, několikrát týdně 29 procent a vůbec jej nevyužívá 15 procent,“ uvedl ke zjištění ředitel českého zastoupení Anytime.

Brno, šalina, tramvaj
Zdroj: ASPEN.PR

A rozdíly jsou nejen mezi městy, ale i mezi pohlavími. Denně používá vlastní automobil k jízdě po Praze 24 procent mužů, ale jen necelých 9 procent žen. V Brně k jízdě využívá vlastní auto čtvrtina mužů a pětina žen.

Sdílení aut je na vzestupu

Doba momentálně hraje do karet společnostem, které auta půjčují. Sdílená vozidla dnes využívá přes 16 procent Pražanů a 13 procent lidí z Brna. Toto číslo pak podle šetření dlouhodobě roste.

Muži si sdílená auta poměrně oblíbili, ale jejich využití v porovnání se ženami není tak rozdílné jako u vlastních aut. Zatímco sdílená vozidla v Praze využije 19 procent mužů, u žen je to 14 procent. V Brně jsou rozdíly podobné. Car sharing využívá 16 procent Brňanů a 10 procent Brňanek.

Doporučeno
Turisté prozradili, za jakým alkoholem jezdí do Česka. Tuzemák jim chutná víc než Budvar, první místo tě ale překvapí Turisté prozradili, za jakým alkoholem jezdí do Česka. Tuzemák jim chutná víc než Budvar, první místo tě ale překvapí 2. listopadu 2023 6:39

Ukazuje se, že sdílené automobily zaujaly pozornost zejména mladé generace, jelikož největší skupinu uživatelstva v Praze tvoří lidé ve věku 18 až 29 let, skoro 30 procent. Tak je to i v Brně, uživatelů stejné věkové kategorie je jen o tři procenta méně.

Domů
Sdílet
Diskuse