Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. listopadu 2023 9:00
Čas čtení 4:42
Tereza Šnajdrová

„Zabili mi manžela! Ustřelili mu hlavu!“ Uplynulo 60 let od atentátu na J. F. Kennedyho. Shrnujeme, co se tehdy stalo

„Zabili mi manžela! Ustřelili mu hlavu!“ Uplynulo 60 let od atentátu na J. F. Kennedyho. Shrnujeme, co se tehdy stalo
Zdroj: Flickr/manhhai/volně k užití
HISTORIE KRIMI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Atentát na Johna F. Kennedyho zůstává i po 60 letech obestřen tajemstvím. Kdo ho zabil a proč chybí tolik důkazních materiálů?

Letos uplynulo 60 let od atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Události ze 22. listopadu 1963 stále budí otázky. Kdo střílel, kolik střel bylo na nejmladšího prezidenta Spojených států vypáleno a co bylo motivem jeho vraždy? Odpovědi nejsou ani po 60 letech známy. Pojďme si připomenout, co se toho osudného dne stalo.

Doporučeno
Humans of Olšanské hřbitovy. Ptali jsme se lidí, proč sem chodí. Jdu obhlédnout, kde budu bydlet, odpověděli nám Humans of Olšanské hřbitovy. Ptali jsme se lidí, proč sem chodí. Jdu obhlédnout, kde budu bydlet, odpověděli nám 7. listopadu 2023 6:00

Den jako každý jiný. Akorát že vůbec

Píše se pátek 22. listopadu 1963 a americký prezident John F. Kennedy na letišti v Dallasu nastupuje do limuzíny Lincoln. Je na turné, objíždí Spojené státy a promlouvá k místním. Šnůru začíná v Dallasu, kde se mu ve volbách příliš nedařilo, a hlavou se mu honí obavy, zda ho tamní obyvatelé a obyvatelky přijmou. Spolu se svou ženou Jackie a další posádkou míří v autě s otevřenou střechou k texaskému knižnímu velkoskladu, kde se má konat happening se třemi tisíci lidí, kteří čekají na jeho projev.
 
Původní obavy prezidenta krátce po příjezdu do města vystřídalo nadšení. Davy lidí vítají kolonu jedoucí přes centrum s otevřenou náručí, jásají, výskají, mají radost. „Pane prezidente, rozhodně nemůžete říct, že vás Dallas nemiluje,“ řekla manželka texaského guvernéra Johna Connallyho, který Kennedyho na turné doprovázel. Prezident uznal, že má pravdu.

Když však limuzína míjela budovu texaského knižního velkoskladu a vjížděla do ulice Elm Street, z čista jasna někdo zahájil na prezidenta palbu. Radost okamžitě vystřídaly zmatek a panika. „Ne! Panebože! To ne!“ vykřikne Jackie.   

Zpět
Sdílet
Diskuse