Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. listopadu 2023 14:52
Čas čtení 1:10
Lucie Kotvalová

Gen Z prý nadužívá slang v práci a lidi kolem to rozčiluje. Používáš některé výrazy i ty?

Gen Z prý nadužívá slang v práci a lidi kolem to rozčiluje. Používáš některé výrazy i ty?
Zdroj: Adobe Stock/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI PRÁCE
Uložit Uložené

Kanadská studie sepsala deset výrazů typických pro generaci Z, jejichž užívání údajně štve lidi kolem. Používáš je i ty?

Nový průzkum platformy pro výuku jazyků Preply zkoumal mezi kanadskými zaměstnanci a zaměstnankyněmi užívání korporátního žargonu. Kromě ostatních generací se výzkum soustředil i na mluvu, kterou ve firemním prostředí nejčastěji využívá generace Z – a jejíž okolí to štve.

Celých 92 procent respondentů a respondentek z generace Z tvrdí, že v práci firemní žargon používá. 20 procent ovšem dodává, že je tato slova matou. A jaké termíny patří mezi ty nadužívané?

G.O.A.T.

Zkratka pro „Greatest of All Time“.

Slay

Jak píše The New York Post, slay se „často spojuje se stejně nesnesitelným ‚yas queen‘ a používá se, když člověk překonává očekávání“.

Sus

Zkratka pro „suspicious“, tedy „podezřelé“. Toto heslo se běžně používá k popisu podezřelého chování.

FR

Zkrácená verze výrazu „for real“ (v překladu „doopravdy“) se používá v momentě, kdy chce člověk doložit závažnost situace.

mladí ľudia
Zdroj: Unsplash/Brooke Cagle

Vibing

Podle New York Post se jedná o „způsob, jak vyjádřit pozitivní emocionální pocity mladých a verbálně neobdařených lidí“. V českém jazyce se říká například „nevibuju to“.

Flex

Tento pojem označuje situaci, kdy se člověk chlubí, často ve škodolibém kontextu. Můžeme slýchávat počeštěnou variantu „flexit“.

Glow up

Spojení, které se používá v souvislosti se zlepšením člověka v průběhu času.

Bet

V anglickém jazyce se používá „you bet“. Slova fungují jako odlišné vyjádření pro „jistě“ nebo „souhlasím“.

Period

Jedná se o jednoslovné ukončení debaty.

Basic

Přídavné jméno, které využijeme v momentě, kdy chceme popsat něčí nedostatek individuality či zajímavosti.

Jak poznamenává platforma Preply, s tím, jak generace Z postupuje po kariérním žebříčku, se dá očekávat, že se tento typ jazyka bude čím dál častěji integrovat do „firemní mluvy“.

Doporučeno
Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní 25. dubna 2024 11:00

A co ty, používáš některý z výše uvedených výrazů, nebo jsi o nich dosud neměl*a ani ponětí? V našich kvízech si můžeš otestovat, jestli slangu generace Z rozumíš nebo jestli máš blíž k mileniálům.

Domů
Sdílet
Diskuse