Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
4. prosince 2023 10:48
Čas čtení 9:16
Denisa Šútorová

Alica studovala na univerzitě, kam chodil i princ William: Spolubydlící zde poprvé viděla myčku, doma měli sluhy, říká

Alica studovala na univerzitě, kam chodil i princ William: Spolubydlící zde poprvé viděla myčku, doma měli sluhy, říká
ZAJÍMAVOSTI ŠKOLA A STUDIUM STUDIUM V ANGLIČTINĚ VYSOKÁ ŠKOLA VZDĚLÁNÍ
Uložit Uložené

Úspěšná Slovenka Alica Mozolikova absolvovala studium na prestižní univerzitě St Andrews, kterou kdysi navštěvovali i princ William a Kate Middleton. Jak se studuje mezi aristokracií a proč si před zkouškovým zaplavala v Severním moři?

Mezi elitu světových univerzit jistě patří Oxford či Cambridge. Přestože by miliony studentů udělaly cokoliv, aby byly součástí jedné ze zmiňovaných škol, před 23 lety se rozhodl následník britského trůnu pro jinou školu. Princ William totiž při výběru vzdělání upřednostnil nejstarší skotskou univerzitu –⁠ University of St Andrews, která vznikla mezi lety 1410 až 1413 ve stejnojmenném městečku.

Právě tuto univerzitu v žebříčku 2023 Guardian University Guide prohlásili za nejlepší univerzitu ve Velké Británii. Od nepaměti jsou na seznamu jejích absolventů lidé ze šlechtických rodů, k nimž se zařadila i devětadvacetiletá Slovenka Alica Mozolikova.

alicamozolikova
Zdroj: Archív/Alica Mozolikova

Ještě předtím, než na St Andrews získala magisterský titul z oboru finance a management, stihla také bakalářské studium ekonomie a financí na Karlově univerzitě a prvního magistra na londýnském institutu Sotheby's Institute (v oboru historie umění). Své poznatky dnes Alica uplatňuje na Slovensku.

Doporučeno
Odmaturuj z cizích jazyků: Tenhle přehled tě připraví na zkoušku Odmaturuj z cizích jazyků: Tenhle přehled tě připraví na zkoušku 27. dubna 2024 8:00

„Je opravdu obtížné nastoupit u nás na pozici, kde by absolvent dostal ohodnocení, které odpovídá tomu, co se naučil v zahraničí,“ říká pro Refresher.

„Chtěla bych však studenty povzbudit, aby věřili kráse svých snů a měli nadšení pro práci. Nedělat něco jen pro peníze, ale možná s vírou, že něco toužím předat společnosti, každý v tom svém oboru po svém. Samozřejmě jsou i lidé, kteří nemusí být v něčem experti, ale stále dokáží inspirovat okolí a vést ho vpřed. Přesně k tomu nás vedli i na St Andrews. Přivedla mě sem právě ambice školy, její elegance, ale i náročnost studia,“ dodává pokorně. V rozhovoru nám prozradila, jak se jí studovalo mezi aristokracií, jak hodnotí přístup profesorů, ale také to, jak se na školu dostat.

alicamozolikova, standrews
Zdroj: Archív respondenta/Alica Mozolikova

V Refresheru pro tebe rádi sbíráme příběhy Čechů a Slováků ze zahraničí. Teprve nedávno jsme ti například přinesli rozhovor se studentem z Harvardu. Tvorbu dalších kvalitních výstupů můžeš podpořit, pokud se staneš členem klubu REFRESHER+.

Tam, kde se Kate potkala s Williamem

Prestižní skotská univerzita St Andrews se do popředí nedostává jen díky nadstandardnímu vzdělání, ale také vskutku výjimečnému seznamu absolventů. Snad nejznámější jsou právě princ William a Kate Middleton (dnes už princezna z Walesu). Na to, abys věděl*a, že se slavná dvojice zamilovala právě tady, nemusíš být ani fanouškem britské královské rodiny. Jejich příběh totiž obletěl svět.

princwilliam, katemiddleton
Zdroj: Getty Images/Anwar Hussein Collection/ROTA/WireImage), Getty Images/Tim Graham Photo Library via Getty Images

Zatímco Kate studovala historii umění, William se na St Andrews věnoval geografii. Přestože od promocí královské dvojice uplynulo již více než 18 let, podle Slovenky Alice je jejich přítomnost na škole stále cítit. „Vedení i studenti tím žijí. Všichni, kdo na univerzitu přijdou, jsou vedeni k uvědomění, že studovat na škole, kde byl princ William, je určité privilegium,“ říká.

Doporučeno
Odmaturuj z češtiny: S tímhle přehledem zvládneš zkoušku z jazyka i literatury levou zadní Odmaturuj z češtiny: S tímhle přehledem zvládneš zkoušku z jazyka i literatury levou zadní 26. dubna 2024 8:30

Jedním z nejnavštěvovanějších míst s odkazem na Williama a Kate je právě kavárna Northpoint Cafe, která se nachází naproti univerzitní knihovně. „Na kavárně je napsáno ‚Where Kate met Wills, for a coffee‘, tedy kde se Kate setkala s Willsem na kávě. Mají tam výborné scones, což je tradiční sladké pečivo, nikdy jsem si ho nedokázala odpustit. (smích) Určitě doporučuji!“ dodává Alica.

alicamozolikova, standrews
Zdroj: Facebook/Northpoint cafe, Archív respondenta/Alica Mozolikova

Přestože je St Andrews od nepaměti známá tím, že ji navštěvují členové skotské, anglické či evropské šlechty, paparazzi se prý v blízkosti školy nevyskytují. „Kampusy nějak speciálně chráněny nejsou, ale vždy jsem se tady cítila bezpečně. Bez kartičky se tady nepohneš a kromě toho je St Andrews dost daleko od civilizace, takže každý si tu cestu dvakrát rozmyslí,“ vysvětluje nám Alica.

Takto poznáš, jestli je někdo na škole šlechtic

Přestože žádná slavná jména neregistrovala, na škole prý bylo mnoho lidí, o kterých můžeš už jen z běžné činnosti vydedukovat, že jsou z aristokratické rodiny.

„Právě jsem si vzpomněla na jeden vtipný příběh z koleje. Bydlení bylo děláno tak, že jsem měla samostatný pokoj, ale obývací pokoj a kuchyňku jsem sdílela s pěti děvčaty. Když jsme jeden večer nakládaly myčku nádobí, byla tam jedna dívka z Thajska. Asi deset minut se na tu myčku zvláštně dívala a já si říkala, kde je problém, co se jí na té myčce nelíbí. Trochu jsem začala tušit, o co jde, ale byla jsem zticha,“ popisuje.

„Později se svěřila, že ji to moc mrzí, ale že neví, jak se nakládá myčka, protože mají doma sluhy a ona to v životě nedělala. Myslím, že její otec byl v Thajsku větší podnikatel,“ dodává Alica a upřímně přiznává, že lidé na univerzitě jsou v určitém ohledu poněkud snobští. Mnozí z nich prý po přednášce nevynechají tradiční čaj o páté, jiní zase víkendový wellness ve Fairmontu. Společenský status studenta lze odhadnout i podle toho, jak se obléká, protože na škole nejsou povinné uniformy.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 25. dubna 2024 7:00

„Od těchto věcí se zde zkrátka nedá odosobnit, ale musím pochválit jednu věc. Určitě nás vedli k tomu, aby si každý povídal s každým a abychom se akceptovali takoví, jací jsme, aby nikdo nemohl říct ‚já jsem lepší, protože jsem šlechtic z Walesu‘. Ke všem se zde přistupuje stejně, a to i ze strany profesorů. Jelikož je hodnocení anonymní, nikdo tě nemůže zvýhodnit,“ podotýká Alica. Menší zklamání ale zažila s německými studenty, kteří se prý chovali povýšeně.

standrews
Zdroj: Archív respondenta/Alica Mozolikova

„Osobně zastávám přesvědčení, že člověk by se neměl nad nikoho povyšovat ani ponižovat. Ať už se jedná o šlechtice, nebo studenta z rozvojové země, vážím si ho podle toho, jaký je člověk, jaký má postoj k životu a hodnoty. Škola nás také vedla k tomu, že rozdíly by společnost neměly rozdělovat a marginalizovat, ale spojovat. Jinakost může společnost krásně doplnit,“ dodává.

Pokud chceš být úspěšný ve zkouškovém, zaplavej si v Severním moři

V kultuře nejstarší skotské univerzity jsou pevně zakotveny i zajímavé tradice. Snad nejznámější z nich je takzvaný May Dip, který se koná 1. května. Studenti se při východu slunce koupou v Severním moři, aby měli štěstí u zkoušek. „Kdo je zdatný plavec, může přeplavat z pláže k útesům, jsou tam však silné proudy,“ říká Alica, která si tuto zajímavou tradici nenechala ujít i přes studenou vodu. Jedná se totiž o zážitek na celý život.

standrews
Zdroj: Getty Images/Jeff J Mitchell/Getty Images

Známou tradicí je i Pier Walk, tedy procházka po molu, kterou se vítají noví studenti, ale také loučí ti, kteří promují. Jedná se o ceremoniální průvod, při kterém přecházejí po molu přístavu ve speciálních akademických rouchách. Zatímco nováčkům na škole má tento rituál přinést štěstí, absolventi se jím loučí s akademickým životem a vítají ten profesní.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by kailee 🧸🕯️✨ (@kailee.may)

Součástí studentského života jsou i univerzitní bály, ať už jde o ty na začátku a na konci roku, nebo o tradiční vánoční bál. Tyto události totiž na St Andrews probíhají v aristokratickém stylu, o zábavu však není nouze. „Studenti musí dodržet formální dress code a na začátku se většinou tančí na vážnou hudbu, později i na moderní. Nechybí však ani perfektní catering a studentská módní přehlídka, která je známá z filmu o Williamovi a Kate,“ přibližuje nám Alica.

standrews
Zdroj: Archív respondenta/Alica Mozolikova

St Andrews je kolébkou golfu, hrál se zde poprvé v historii

St Andrews nabízí své komunitě také široké spektrum mimoškolních aktivit. Kromě různorodých sportovních klubů, vaření, kulturních klubů, či dokonce sommelierství si zde na své přijdou zejména milovníci golfu. Nejstarší golfové hřiště na světě Old Course, které se nachází v kampusu univerzity, je totiž kolébkou golfu.

standrews
Zdroj: Unsplash/Ryan caven

Moderní golf, jak ho známe dnes, zde byl hrán poprvé počátkem 15. století. Univerzita tak nese v historii tohoto sportu velmi důležitou roli, a to právě díky rozvoji jeho pravidel a tradic. V roce 2000 zde zase vyhrál prestižní British Open Tiger Woods.

Doporučeno
KVÍZ: Zvládl*a bys letošní přijímačky z češtiny? Otestuj se KVÍZ: Zvládl*a bys letošní přijímačky z češtiny? Otestuj se 12. dubna 2024 15:00

„Univerzita má k dispozici celkem pět golfových hřišť, přičemž nejslavnější je Old Course. Členství v klubu je jen na pozvánky a jedná se o velmi prestižní záležitost, normálně se za něj platí kolem tří tisíc liber ročně. Studenti jej mají za 300–⁠400 liber, tedy minimální poplatek. Když jsem šla hrát já, půjčili mi hole i vozíček zdarma. Být na St Andrews je obrovské privilegium, i z tohoto hlediska je toho třeba využít,“ říká Alica pro Refresher.

Při zkouškách se zapotíš a učit se musíš každý den. Tímto tě však překvapí profesoři

Alica nám povyprávěla i o způsobu výuky na ročním oboru finance a management. V rámci něj si vyzkoušela i předměty jako korporátní finanční management či investování. Kromě klasických přednášek nechyběly ani workshopy či menší semináře.

„Nezávisle na předmětu se zde kladl obrovský důraz na týmovou práci. Vždy jsem se toho bála, ale myslím, že proto, že to tak na Slovensku máme trochu zažité. Ve smyslu, že když pomůžu někomu jinému, on to bude mít lepší. Zcela upřímně jsem neuměla být týmový člověk. Dlouho jsem bojovala, než jsem nakonec pochopila, že týmová práce je velmi důležitá a efektní,“ přiznává Alica.

„Je mnoho věcí, kterých člověk nedosáhne sám nebo jich dosáhne, ale ne tak dobře, jako když máte tým.“ Bez týmové práce se podle ní nedají na St Andrews získat nejlepší známky. Na škole na ni totiž natrefíš i při hodnotících zadáních, jako jsou eseje či prezentace. Na některých předmětech se však nevyhneš ani testům, které prý dají pořádně zabrat. Učit se proto musíš pravidelně a každý den a neexistuje možnost, že by to student mohl zanedbat. Během zkouškového totiž není žádný „study break“.


Univerzita také zdůrazňuje, že u většiny magisterských oborů nedostaneš ani opravný pokus na zkoušku. V případě, že ano, bude známka rapidně snížena. Pokud ti to pokazí průměr, předmět si zopakuješ až v příštím semestru nebo akademickém roce. Navzdory přísnému hodnocení ti však profesoři prokáží maximální podporu.

standrews
Zdroj: Archív respondenta/Alica Mozolikova

„Na Karlově univerzitě nám mnohdy udělali při testech to, že nás chtěli znervóznit a dostat pod tlak. Když jsem šla na test na St Andrews, profesor nám předtím řekl: ‚Uklidněte se, já chci, abyste si počínali co nejlépe, když potřebujete přestávku na pití nebo na to, abyste se uklidnili, stačí mi říct.‘ Člověk si nesmírně váží takového myšlení, není to samozřejmost,“ říká Alica.

Takto se na školu dostaneš

„Když jsem se hlásila na bakaláře na St Andrews, nevzali mě. Přijímačky mi nicméně připadaly jednodušší než na Oxford a Cambridge. Pokud se student hlásil z IB, tedy mezinárodní střední školy, jako já, chtěli od něj jen 39 bodů, což je méně než 40 a více bodů jako na Oxfordu a Cambridge. Na St Andrews však své udělá i jeden bod, pokud ti chybí, jdeš z kola ven,“ vzpomíná Alica. V současnosti ti na bakalářské kurzy postačí 36 bodů.

Doporučeno
Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká 12. dubna 2024 13:00

V případě, že studuješ na klasické střední, musíš u maturity dostat jedničku ze tří předmětů (včetně povinných), a ne horší známku než dvojku z ostatních předmětů. Skóre z písemných testů musíš mít (minimálně) 85 %.

Při přihlášce k magisterskému studiu musíš mít bakaláře z daného nebo podobného oboru, jaký chceš studovat (průměr známek se liší u každého oboru). Kromě akademického záznamu předešlého vzdělání si ale připrav i motivační dopis. „Student tam má opravdu obrovskou možnost ukázat, jak přemýšlí, jaké má ambice, zda je odhodlán uspět a zda má potenciál, který v něm škola může rozvíjet,“ radí Alica.

alicamozolikova, standrews
Zdroj: Archív respondenta/Alica Mozolikova

Absolventy českých a slovenských vysokých škol čeká i zvládnutí certifikátu IELTS. Jednou z nejdůležitějších částí jsou však právě dva doporučující dopisy. Podle Alice nesmírně záleží na tom, kdo ti je napíše. „Nemusí to být někdo, kdo vás vychválí do nebes, ale někdo, kdo vás racionálně zhodnotí, je to někdo, kdo vás například mentoroval, zná vás jako studenta, ale i trochu osobně. Kromě toho by to měl být člověk, který i něčeho dosáhl, je to důležité v networkingu. Sama to slovo nesnáším, ale je to tak,“ říká Alica. 

Doporučeno
Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku 11. dubna 2024 12:00

Ona sama si pro doporučující dopisy vybrala svého supervizora ze Sotheby's a supervizora bakalářky na Karlově univerzitě. „Jeden byl Brit, druhý studoval na Oxfordu. Lidé na St Andrews tak viděli, že mají podobný základ vzdělání, jaké chci já. Kromě toho jsem tehdy v bakalářské práci psala o investování do umění a můj supervizor se tomuto tématu věnoval i ve volném čase,“ říká na závěr absolventka St Andrews.

Na talentované studenty čeká i astronomické školné

To, že poplatky za studium ve Velké Británii se mohou vyšplhat na stovky tisíc korun, jsme již avizovali také v článku o University of Cambridge. Alici vysoké školné neobešlo ani na prvním magistrovi, kterého si dělala na institutu Sotheby's v Londýně.

„Je to výrazně větší investice. Já jsem tehdy dostala stipendium na polovinu, odvíjelo se to od mých předchozích výsledků. Druhou polovinu mi financovali rodiče, za což jim budu navždy vděčná,“ říká Slovenka a podotýká, že vzít si půjčku je pro Slováky nesmírně riskantní, zvláště pokud nezůstanou v zahraničí.

alicamozolikova, standrews
Zdroj: Archív respondenta/Alica Mozolikova

„Splácet takové částky se slovenským platem je náročné. Náš systém bohužel není ošetřen a přizpůsoben k zaměstnávání zahraničních studentů. Nebere se ohled na to, že někdo přišel z Oxfordu nebo Cambridge,“ upozorňuje Alica. Skotské univerzity včetně St Andrews byly v době jejího studia, tedy před brexitem, mnohem levnější. Na univerzitě, kde studoval princ William, tak zaplatila ‚jen‘ 11 tisíc eur, tedy zhruba 270 tisíc korun.

Doporučeno
KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat? KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat? 18. března 2024 16:30

Po brexitu ale obyvatele EU čeká astronomické školné. Pokud chceš bakaláře či magistra na St Andrews v současnosti, připrav si přibližně 750 tisíc korun. Na stipendium bohužel nemáš nárok.

Ubytování má vysoký standard, tomuto se ale raději vyhni

„Cílem St Andrews je, aby všichni studenti bydleli v kampusu. Nevím, jestli jsem měla jen štěstí, ale u naší byznys fakulty byla postavena úplně nová kolej, takže jsem bydlela na místě, kde předtím nikdo jiný nebydlel. Všechno bylo krásné, čisté a výborně zařízené. Kromě kávovaru jsme si nemusely kupovat nic,“ říká Alica.

Vysoký standard ale podle ní měla i starší ubytování. Údržba pokojů a řád v nich se přísně dodržuje, jelikož je každý týden kontroluje tým St Andrews. Na stránce univerzity najdeš široký výběr ubytovacích možností. Jejich ceny se však liší nejen v závislosti na typu pokoje, ale také na tom, zda chceš ubytování se zabezpečenou stravou.

Pokud si například zvolíš magisterskou kolej Deans Court, která nabízí snídaně, obědy a večeře od pondělí do pátku, ceny za bydlení i se stravou se pohybují zhruba od 270 tisíc až do 470 tisíc korun ročně v závislosti na typu pokoje. Ubytování bez stravy většinou stojí o přibližně 70 tisíc méně. „Je třeba si dát pozor při privátním ubytování. Vím, že studenti mnohokrát skončili s dražším pokojem, ale ani zdaleka ne tak pěkným, jaký najdeš na klasických kolejích. Nicméně pokud má někdo rád párty, je to výhoda, dělají se tam totiž často,“ radí ti na závěr Alica Mozolikova.

standrews
Zdroj: University of St Andrews
Domů
Sdílet
Diskuse