Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Tipy na dobročinné dárky: Ponožky od babičky nebo očkování pro krávy. Podpoř ty, kteří to nejvíc potřebují

Ponožky od babičky

Bez ponožek pod vánočním stromečkem by to snad ani nebyly ty správné Vánoce. A co teprve, když tě zahřejí nejen na nohou, ale i na srdci. Značku Ponožky od babičky založila Elpida, která pomáhá seniorům už od roku 2002. Ponožky plete více než 200 babiček z celého Česka a jejich koupí podpoříš nejen samotné pletařky, ale také aktivity pro seniory v kulturně-vzdělávacím centru Elpida v Praze.

Doporučeno
KVÍZ: Znáš tato málo známá fakta o Vánocích? KVÍZ: Znáš tato málo známá fakta o Vánocích? 23. prosince 2023 17:00

Nabídka ručně pletených ponožek je opravdu bohatá a najdeš zde všechny možné vzory. Pořídit lze ponožky dámské, pánské nebo pro ty nejmenší. A pokud už pod stromeček všechny dárky máš, můžeš koupit ponožky někomu, kdo je potřebuje – lidem do vybraných pečovatelských zařízení nebo lidem bez domova.

Loono

Svůj charitativní e-shop má i organizace Loono, která se snaží edukovat veřejnost o prevenci onkologických (#prsakoule) a kardiovaskulárních onemocnění (#zijessrdcem). Nezapomíná ale ani na reprodukční (#doledobry) a duševní zdraví (#dobrenitro). Aktivita organizace vedla mimo jiné k několika desítkám odhalení závažných onemocnění v časném stadiu.

Loono
Zdroj: Loono/se svolením

Výtěžek z prodeje charitativních produktů podpoří nákup nových školicích modelů, tisk brožur, pořádání workshopů ve školách, firmách i na festivalech. A co si můžeš pořídit? Na e-shopu najdeš super kousky oblečení, hlavně trička nebo ponožky, a taky můžeš někomu pod stromeček pořídit originální plecháček. 

Podpora čtyřnohých

Pozornost si samozřejmě (nejen) v období svátků zaslouží také němé tváře, které ne svojí vinnou míří často z milované domácnosti do útulků. E-shopů, na kterých můžeš pořídit krásné věci a zároveň jejich koupí podpořit čtyřnohé tvory, je mnoho.

Doporučeno
Kapří krém podle oblíbeného šéfkuchaře z Hradu. Se Sapíkovou rybí polévkou zazáříš na Štědrý den Kapří krém podle oblíbeného šéfkuchaře z Hradu. Se Sapíkovou rybí polévkou zazáříš na Štědrý den 23. prosince 2023 14:00

Záslužnou práci v tomhle směru dělá třeba organizace Pet Heroes, která pečuje o zvířata v nouzi. Na jejím e-shopu můžeš opuštěným a nemocným kočkám a psům pomoci třeba koupí hrníčků, látkových tašek, ponožek nebo samolepek. 

pes kočka
Zdroj: Pixabay/mariamza/volně k užití

Podobně můžeš pomoci nadačnímu fondu Psí naděje, Dočáskám nebo Destiny Pet. Organizací, kterým není lhostejný osud těchto zvířat, je zkrátka hodně a nějakou určitě najdeš i ty.

Když už všechno máš

A co když už dárky pod stromeček máš a zkrátka chceš jen něčím podpořit někoho cizího, kdo si to ale určitě zaslouží? I v tom případě pro tebe máme pár tipů.

Ježíškova vnoučata

Tenhle projekt ti asi detailně představovat nemusíme, je poměrně známý. Ježíškova vnoučata jsou celoroční projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, jehož hlavním vrcholem je předvánoční sbírka. Na webu mají lidé od poloviny listopadu možnost vybírat si z tisíců přání seniorů, která následně plní. Souběžně se seznamem přání je otevřena také finanční sbírka, díky níž je možné hradit nákladná přání ze seznamu, na která jednotlivci nestačí.

Kočičí přání a pomoc v útulcích

Nezištně můžeš znovu pomoci také už zmíněným zvířatům, například na webu Kočičí přání. Na hlavní stránce uvidíš fotografie koček, jejich příběhy a přání. Pokud tě konkrétní zvíře zaujme, klikni na něj a dostaneš se do jeho profilu k dalším informacím. V profilu kočky je kontakt na organizaci, v jejíž péči se nachází, číslo účtu a variabilní symbol. Stačí vyplnit své kontaktní údaje a poslat peníze. Přispět také můžeš na konkrétní projekty nebo krmná místa.

Mnohdy ale není nic jednoduššího než si vyhledat nějaký útulek ve svém okolí a přispět nějakým materiálním darem ve formě granulí, dobrot, kapsiček nebo konzerv či finanční částkou. Stačí do Map zadat Útulky pro psyÚtulky pro kočky nebo Útulky pro zvířata a uvidíš, že míst, která ocení i malou pomoc, je více než dost.

Strom splněných přání

Do 12. prosince máš ještě čas splnit vánoční přání dětem z dětských domovů po celém Česku. Projekt Strom splněných přání vlastně funguje podobně jako Ježíškova vnoučata.

Doporučeno
S tímto receptem na bezkonkurenční perníčky oslníš celou rodinu a přátele. Stačí tenhle tajný trik S tímto receptem na bezkonkurenční perníčky oslníš celou rodinu a přátele. Stačí tenhle tajný trik 22. prosince 2023 15:00

Každé přání má svoji ikonu – fotografii dárku, u které je uvedeno křestní jméno a věk dítěte, cena přání a vzkaz dítěte „Ježíškovi“. Přání dětí lze filtrovat podle několika kritérií. Můžeš si vybrat, zda chceš udělat radost děvčeti či chlapci, jak starému dítěti, případně kolik peněz chceš do dárku investovat.  

A jestli se nemůžeš rozhodnout, které přání vybrat, nebo už jsou všechna splněná, na účet projektu č. 6072121028/5500 lze zasílat i tzv. neadresné příspěvky. Víc informací najdeš tady.

Nocleženka

Teploty venku nyní dosahují hluboko pod bod mrazu a lidé bez domova jsou tím ohroženi na životech. Proto vznikl projekt Nocleženka. Jde o poukaz v ceně 100 korun, který jednomu člověku bez domova umožní strávit noc v teple. Nezahrnuje však pouze nocleh samotný, ale i další pomoc a rozvoj služeb pro lidi bez domova.

Tím, že nocleženku koupíš, přispěješ lidem bez domova kromě noci v teple také na polévku a teplý nápoj, osobní hygienu, základní ošetření a zdravotní prohlídku či schůzku se sociálním pracovníkem*pracovnicí, který*která mu pomůže řešit jeho životní situaci.

Základní cena je už zmíněných 100 korun, přispět ale můžeš i více. Projekt obvykle funguje od listopadu do dubna – tedy v chladném počasí. Nocleženku ovšem můžeš zakoupit kdykoli. 

Skutečný dárek

Skutečný dárek je dlouholetý projekt neziskové organizace Člověk v tísni. Tím, že vybereš jeden ze třiceti dárkových certifikátů, můžeš pomoci dobré věci po celém světě. Je to zcela jednoduché – vybereš a koupíš si konkrétní dárek a dostaneš za něj certifikát.

Doporučeno
Otestovali jsme recepty na bramborové saláty s hráškem i uzeninou: Který je nejlepší? Otestovali jsme recepty na bramborové saláty s hráškem i uzeninou: Který je nejlepší? 22. prosince 2023 6:00

Za dobu své existence pomohly prostředky v rámci Skutečného dárku například postavit 220 včelích úlů, rozdat 328 oslíků s povozem, vybavit 470 škol a vzdělávacích center, naočkovat téměř 29 tisíc krav nebo postavit či opravit přes devět tisíc vodních zdrojů. 

 

A co všechno tedy můžeš darovat? Výběr je opravdu pestrý. Třeba za 150 korun můžeš koupit rybu, která nasytí jednu celou vesnici. Za 600 korun pak vybavíš teplým oblečením dítě uprostřed války. Za 800 korun umožníš ženě bezpečný porod

ADRA

Na totožném principu jako Skutečný dárek od Člověka v tísni funguje také dárek od neziskové organizace ADRA. I tam si můžeš vybrat dárek, který prezentuje to, co skutečně ADRA v humanitárních projektech nakupuje či zařizuje. Zakoupení ADRA dárku pomáhá lidem zasaženým přírodní katastrofou či válkou. Výtěžek z ADRA dárků putuje ze 100 procent na přímou podporu lidí v nouzi.

I od ADRA dostaneš za svou pomoc certifikát. A co konkrétně můžeš zakoupit? Například zimní humanitární balíček, který stojí 1000 korun, nástroje a semena pro založení zahrádky (500 korun), školní potřeby pro dítě z chudé rodiny v Asii či Africe (450 korun), z dražších položek je k dispozici měsíční nákup potravin (1800 korun) nebo příspěvek na vyhloubení studny (1800 korun).

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse