Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. prosince 2023 14:17
Čas čtení 1:17
Ilona Hobzová

Zákaz sociálních sítí lidem pod 16 let? Jedna evropská země to zvažuje

Zákaz sociálních sítí lidem pod 16 let? Jedna evropská země to zvažuje
Zdroj: Pxhere/voľne na použitie
NEWS SOCIÁLNÍ SÍTĚ VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Zprávy naznačují, že zákaz je jednou z možných variant ochrany mladých lidí před škodami na internetu.

Premiér Velké Británie Rishi Sunak zvažuje omezení přístupu k sociálním médiím pro mladistvé do 16 let, cílem je pokus o jejich ochranu před některými škodlivostmi internetu. Podle britského deníku The Guardian je ve hře také úplný zákaz.

Doporučeno
VIDEO: Nemocného chlapce rozveselila skladba kapely Queen. Brian May mu poslal dojemný vzkaz VIDEO: Nemocného chlapce rozveselila skladba kapely Queen. Brian May mu poslal dojemný vzkaz 14. prosince 2023 17:57

Britská vláda už v minulosti představila zákon o bezpečnosti na internetu. Ten vyžaduje, aby sociální sítě chránily děti před škodlivým obsahem. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuta až do výše deseti procent jejich celosvětových příjmů. Nyní kabinet zvažuje další opatření.

Agentura Bloomberg ve čtvrtek informovala o tom, že by v novém roce měla vláda zahájit konzultace za účelem prozkoumání rizik, kterým jsou mladiství při používání sociálních sítí vystaveni. Zatímco některé zdroje zpravodajskému webu sdělily, že se uvažuje o zákazu sociálních médií pro děti mladší 16 let, mluvčí vlády takovou možnost bagatelizoval.

dítě, mobil, škola
Zdroj: Freepik/voľne na použitie

„Spíše hledáme způsoby, jak posílit postavení rodičů, než abychom něco konkrétního potlačovali. Zjistili jsme, že v dosavadních výzkumech existují určité mezery, takže se budeme zabývat tím, jaké další studie je třeba provést. Žádný z ministrů zatím nic nepodepsal,“ uvedl mluvčí.

Doporučeno
Prostředí internetu je daleko nebezpečnější, než když dítě pustím samotné na dvě hodiny do lesa, říká Lucie z Linky bezpečí Prostředí internetu je daleko nebezpečnější, než když dítě pustím samotné na dvě hodiny do lesa, říká Lucie z Linky bezpečí 3. srpna 2022 6:00

Zástupce samotného premiéra se ke konkrétním návrhům nevyjádřil, médiím ale sdělil, že na zmíněnou problematiku bezpečnosti na internetu se vláda dívá v širokém měřítku. The Guardian přinesl reakci poslankyně a bojovnice za bezpečnost dětí na internetu Beeban Kidron, která s úplným zákazem pro děti nesouhlasí.

„Drtivá většina sociálních médií je navržena tak, aby vyvolávala závislost, polarizovala a ukazovala nerealistické životní styly a touhy –⁠ je to vlastně mizerné místo pro trávení času během dospívání. Jsem ale znepokojena tím, že by reakcí mělo být úplné vyloučení dětí z digitálního prostoru. Místo toho by mělo být cílem sítě navrhnout tak, aby podporovaly rozvoj dětí,“ uvedla.

Anketa:
Měly by být dětem do 16 let sociální sítě zcela zakázané?
Samozřejmě, mělo by se to zavést i u nás.
Zcela zakázané ne, ale nějaká omezení by to chtělo.
V žádném případě, to by nebylo fér.
Samozřejmě, mělo by se to zavést i u nás.
33 %
Zcela zakázané ne, ale nějaká omezení by to chtělo.
48 %
V žádném případě, to by nebylo fér.
19 %

Některé organizace volají po důkladnější regulaci bezpečnosti online již od roku 2017. Legislativa procházela dlouhou cestou, už zmíněný zákon Online Safety Bill vstoupil v platnost letos na podzim. Dětská charitativní organizace NSPCC uvedla, že za šest let bylo policejními složkami ve Spojeném království zaznamenáno 34 400 trestných činů online groomingu vůči dětem.

Domů
Sdílet
Diskuse