Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2023 12:04
Čas čtení 1:16
Adéla Ježková

Toto je nejnešťastnější národ Evropské unie. Na vině je prý chudoba

Toto je nejnešťastnější národ Evropské unie. Na vině je prý chudoba
Zdroj: Unsplash/Christian Erfurt/volně k užití
NEWS BULHARSKO EVROPSKÁ UNIE
Uložit Uložené

Eurostat, statistický úřad Evropské unie (EU), zveřejnil průzkum zabývající se životní spokojeností v jednotlivých zemích Unie.

Podle průzkumu Eurostatu, na který odkazuje server Global Village Space, měli obyvatelé a obyvatelky zhodnotit svou spokojenost číslem od 0 (nejhorší) do 10 (nejlepší). Nejnešťastnější zemí EU se ukázalo být Bulharsko. V celkovém skóre spokojenosti se životem obyvatelé a obyvatelky udělili zemi pouze 5,6 bodu z 10.

Doporučeno
KVÍZ: Hříšný pyšníku! Jak dobře znáš vánoční klasiku Anděl Páně? KVÍZ: Hříšný pyšníku! Jak dobře znáš vánoční klasiku Anděl Páně? 19. prosince 2023 7:00

„Nepřekvapuje mě, že Bulhaři jsou nejméně šťastní lidé v Evropě, a myslím, že to má několik příčin. My Bulhaři máme přirozeně negativnější pohled na život, nemáme tendenci se moc usmívat, i když jsme šťastní,“ okomentovala před lety nespokojenost PR specialistka Elena Georgieva pro EuroNews.

„Od pádu starého komunistického režimu mnoho Bulharů žilo a žije v chudobě, což si vybralo svou daň. Bulhaři jsou prostí lidé, většinu z nás nezajímá mít spoustu peněz nebo jet na luxusní dovolenou na exotické místo. Chceme mít dostatek peněz na to, abychom mohli žít normální život. V dnešní době se lidé neustále strachují o svou práci, zda mají dost peněz na zaplacení účtů nebo na jídlo na stole. V některých případech, zejména u starších lidí, si musí vybrat mezi zaplacením léků nebo vytápěním domu v zimě,“ dodala.

Druhé nejhorší bylo Německo s hodnocením 6,5, což je výrazný pokles oproti loňskému skóre 7,1. Za tím může být podle serveru všeobecná nespokojenost s německou vládou, která se potýká s finanční krizí a krizí důvěry.

Doporučeno
Toto je deset prací, ze kterých chtějí lidé nejčastěji odejít. První si přitom vydělá miliony ročně Toto je deset prací, ze kterých chtějí lidé nejčastěji odejít. První si přitom vydělá miliony ročně 16. prosince 2023 8:47

Česko v top 10

Trojici nejnešťastnějších zemí uzavírá Řecko s průměrným hodnocením životní spokojenosti 6,7. Naopak nejšťastnější zemí v EU bylo Rakousko, jehož obyvatelé hodnotili svou spokojenost známkou 7,9. Finsko, Polsko a Rumunsko se shodně umístily na druhém místě s hodnocením 7,7.

Česká republika se podle zprávy umístila na devátém místě s hodnocením 7,4 bodu, zatímco například Slovensko získalo jen 7. 

Nejspolehlivějším prediktorem životní spokojenosti ve všech 27 členských státech se ukázala být úroveň vzdělání. Právě osoby s vysokoškolským vzděláním uváděly vyšší míru spokojenosti než lidé bez něj. Rovněž mladí dospělí (ve věku 16 až 29 let) byli obecně spokojenější než lidé starší 65 let. 

Domů
Sdílet
Diskuse