Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti JIC.
11. ledna 2024 11:31
Čas čtení 3:03
Sponzorovaný obsah

Brněnská VUT nabízí obor zaměřený na kosmické technologie. Udělej si test, jestli bys studium zvládl*a

Brněnská VUT nabízí obor zaměřený na kosmické technologie. Udělej si test, jestli bys studium zvládl*a
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Brno je nejen oblíbeným městem pro studenty, ale také místem s vysokou koncentrací firem z oblasti kosmického průmyslu.

Brno můžeš znát jako druhé největší město České republiky, kde najdeš bohatou kulturu, historii či vskutku pozoruhodný orloj. Tento region však láká mnoho lidí (zejména studentů) nejen díky těmto zajímavostem. Brno je totiž domovem pro firmy zaměřené na vesmír a také vesmírné inženýry, kterými se můžeš stát i ty.

Studuj první a jediný vesmírný obor v Brně

Pokud i ty toužíš prozkoumat vesmír, Vysoké učení technické v Brně (fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií) pro tebe má dveře otevřené. Škola teprve před dvěma lety otevřela nový obor Space Applications, který je zaměřený na kosmické technologie a aplikace. 

vesmir, satelit
Zdroj: NASA

Space Applications spojuje elektrotechnické a strojní inženýrství. Seznámíš se se základem projektového řízení a zdokonalíš svoji týmovou spolupráci. Nebude to jen o teorii, zkusíš si i praxi v mezinárodních firmách a organizacích, které se věnují vesmírnému výzkumu a vývoji příslušných aplikací. Obor vystuduješ v magisterském programu a pouze v anglickém jazyce.

Přestože vesmírné inženýrství zní velmi komplikovaně, není to něco, co se nedá naučit. Samozřejmě potřebuješ mít kromě bakalářského titulu a dobré angličtiny i pozitivní vztah k technologiím. Pokud se v tom vidíš, vyzkoušej ukázku testu z roku 2022, který museli budoucí inženýři zvládnout pro úspěšné přijímačky.

Příklad testu přijímacích zkoušek

Jak vypadá studium?

Space Applications nabízí vše potřebné pro vesmírné inženýry. Můžeš se těšit na předměty jako astrofyzika či na takové, které zkoumají elektromagnetické jevy, radiace, fotoniku a mnoho dalšího. K dispozici jsou různé kurzy, kde si můžeš vyzkoušet vytvořit například reálný cubesat (typ miniaturizovaného satelitu) a menší satelit.

„Postavit satelit znamená práci na počítači, kde vzniknou návrhy, namodeluje se struktura, napíše kód a podobně, ale zároveň to zahrnuje i práci přímo se součástkami, prototypováním a testováním. Zároveň máme přesah například do astrofyziky kvůli pohybu kosmických těles, do elektromagnetických jevů, studia radiace i základů orbitální mechaniky nebo vakua,“ říká student oboru Space Applications Jiří Veverka.

VUT, space engineering
Zdroj: VUT

Všechno, co studuješ, si můžeš hned vyzkoušet. Ať už je to přímo v kosmických firmách v rámci placených stáží, nebo na vlastních projektech. „Založili jsme studentský spolek YSpace, který rozbíhá vlastní mise. Pracujeme na prvním českém, ryze studentském satelitu CIMER, který bude ve spolupráci s Mendelovou univerzitou testovat generování kyslíku ve vesmíru,“ informuje o projektu Jiří Veverka.

Jiří Veverka také prozradil, že v rámci studia se studenti mohou zúčastnit prestižních programů, které pořádá Evropská vesmírná agentura, a také mají přístup do světových vesmírných center. „Ale hlavně máme přímou linku na firmy kdekoli na světě, které ve velkém shání kosmické inženýry. Nebo můžeme zůstat přímo v Brně, kde už úspěšné firmy dlouho jsou, přičemž stále vznikají nové. I díky jejich poptávce po kvalitně připravených lidech studijní program Space Applications vznikl.“

VUT, satelit
Zdroj: VUT

Máš tedy zájem vystudovat obor zaměřený na letecký a kosmický průmysl? Brno nabízí několik alternativ, které jsou vhodným odrazovým můstkem pro obor Space Applications. Můžeš si je přijít prohlédnout osobně během dnů otevřených dveří:

  • Letecký ústav FSI VUT – Bakalářské studium v ​​oboru profesionální pilot a navazující magisterský studijní program letecká a kosmická technika se specializací stavba letadel a technologie údržby letadlové a letištní techniky (DOD 26. 1. 2024).
  • FEKT VUT – Mikroelektronika a technologie (DOD 19. 1. a 26. 2. 2024).
  • FIT VUT – Informační technologie (DOD 26. 1. 2024).
  • Univerzita obrany – Katedra letecké techniky na fakultě vojenských technologií (DOD 13. 1. a 8. 2. 2024).
FEKT, VUT, SPACE APPLICATIONS
Zdroj: FEKT VUT – Václav Koníček

Kde se poté můžeš uplatnit?

Když úspěšně dostuduješ obor Space Applications, máš „milion“ možností, kde využiješ své dovednosti. V #brnoregion najdeš více než 40 firem, které pracují na vývoji a výrobě vesmírných zařízení či jejich částí.

Mezi nejvýznamnější kosmické firmy v okolí Brna patří například Honeywell, Frentech Aerospace či S.A.B. Aerospace. Firma OHB Czechspace se například podílí na misi Hera (ve spolupráci s ESA a NASA), která má za cíl vychylování asteroidů a zabránění nebezpečným srážkám se Zemí. Jiné společnosti připravují mise na Měsíc či vytvářejí klimatické modely.

Jak roste počet firem, roste i poptávka po systémových inženýrech s vědomostmi z oblasti kosmického průmyslu.

„Dnes enormně roste počet malých satelitů ve vesmíru, protože se snížila cena za jejich vynesení. Vidíme zde potenciál pro řadu firem, například i menších, které mohou pomáhat například se snímkováním Země, sledovat CO2 v atmosféře nebo například zajišťovat komunikaci chytrých zařízení z oblasti internetu,“ vysvětluje garant programu Tomáš Götthans z elektrofakulty VUT.

Jako absolvent získáš základní znalosti v teoretických a inženýrských disciplínách kosmické techniky. Budeš mít dostatečné teoretické i praktické znalosti pro konstrukční činnosti v oblasti družic a vesmírných aplikací. Kromě toho si vytříbíš anglický jazyk na odborné úrovni a budeš mít otevřené dveře do společností nejen přímo v Brně, ale i kdekoli na světě. Zejména ve firmách, které se podílejí na vesmírných misích a mění tak náš svět k lepšímu.

satelit
Zdroj: Unsplash/Donald Giannatti

Text byl spolufinancován EU.

Domů
Sdílet
Diskuse