Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. ledna 2024 13:16
Čas čtení 1:05
Monika Růžičková

VÝZKUM: Balená voda obsahuje alarmující množství nanoplastů, bývají spojovány s rakovinou a neplodností

VÝZKUM: Balená voda obsahuje alarmující množství nanoplastů, bývají spojovány s rakovinou a neplodností
Zdroj: Pexels/Steve Johnson /volně k užití
ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Začíná být čím dál častější, že lidé přecházejí z kohoutkové vody na balenou v domnění, že je pro jejich tělo lepší. Je to ale pravda?

Společnosti nám často prezentují balené vody, které obsahují přírodní pramenitou vodu. Nová studie vědců z univerzit Columbia a Rutgers, která byla publikována v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, však ukázala, že průměrná láhev balené vody obsahuje kolem 240 tisíc mikroskopických plastových kousků. 

To, že se v balených vodách plasty objevují, se předpokládalo už dlouho, nikdo ale nevěděl, kolik jich je a jakého druhu jsou. Při pokusu na třech balených vodách z pěti výzkumný tým zjistil, že úrovně částic se pohybují od 110 tisíc do 400 tisíc na litr.

plast
Zdroj: Pexels / Karolina Grabowska/volně k užití

Nanoplastické částice jsou tak malé, že mohou procházet střevy a plícemi přímo do krevního řečiště a nakonec se usadit v orgánech, například srdci nebo mozku. Přes placentu se dokonce dokáží dostat k nenarozenému dítěti. Tyto částice jsou často spojovány zejména s rakovinou a neplodností. 

„To se v současné době přezkoumává. Nevíme, zda je to nebezpečné a jak moc,“ řekla spoluautorka studie Phoebe Stapleton, toxikoložka z Rutgersovy univerzity. „Víme, že se dostávají do tkání (savců, včetně lidí), a současný výzkum se zabývá tím, co dělají v buňkách,“ doplnila.

Doporučeno
Jeden škrábanec na teflonové pánvi ti do jídla nabombí až 9 tisíc mikročástic plastů Jeden škrábanec na teflonové pánvi ti do jídla nabombí až 9 tisíc mikročástic plastů 3. listopadu 2022 20:20

Vědci se domnívají, že plasty by se do vody mohly dostávat ze samotných plastových lahví při zmáčknutí nebo šroubování víčka. Další teorie je, že plasty pochází z filtrů určených k čištění vody. Všichni čtyři dotazovaní spoluautoři výzkumu uvedli, že po provedení studie omezili spotřebu balené vody. Tento typ plastů však obsahoval pouze deset procent všech nanočástic nalezených ve vzorcích. Vědci zatím nemají ponětí, z čeho je složen zbytek částic. 

Ročně se vyprodukuje více než 430 milionů tun plastů, a tyto malé plastové kousky byly dokonce nalezeny i na vrcholu Mount Everestu a na dně nejhlubších oceánských příkopů.

Domů
Sdílet
Diskuse